8 tips på hur du varvar ner under ledigheten

Gör som Cameron Diaz karaktär Amanda i The Holiday – hoppa i dina skönaste kläder, tänd en brasa och gör en kopp varm choklad. Sen kan myset börja!

Är du igång non stop året om (känns det som)? Förutom de två ljuvliga perioderna av sommarsemester och julledighet där du faktiskt kan få en paus – fri från personer som vill dig något, jobb som hopas på hög och alla måsten. Kanske har du svårt att komma ner i varv under dessa perioder, kanske är du till och med lite stressad över att behöva komma ner i varv och räknar hetsigt dina lugna dagar?

Ta ett djupt andetag. Gör det nu. Ta ett till. Blunda en sekund. Och så ett sista, riktigt djupt andetag. Sen läser du min lilla lista med åtta tips om hur du varvar ner under julen. Se den som en att göra-lista om du föredrar, något som måste följas under mellandagarna, för att verkligen återhämta dig.

  • Gå en promenad om dagen! Speciellt nu i winter wonderland som pågår där ute. Njut av vårt vackra vinterland!
  • Släpp alla tankar kring mat och bara njut av den, när som helst på dygnet och vad det än må vara. Under vardagen kan det vara klokt att ha fasta måltider, få i sig bra mat och inte vräka i sig godis men nu är det jul och då får man skippa alla regler.
  • Har du ett jobb som kräver att du ständigt är uppkopplad? Begränsa mejltiden till två gånger om dagen: 30 minuter på morgonen och 30 minuter på kvällen. Mellan dessa tider är du förbjuden att jobba!
  • Förhoppningsvis har du fått en riktigt bra bok i julklapp, eller har någon som du längtat efter att läsa under året som gått. Läs den! Nu har du din chans.
  • Kan du inte låta bli att känna dig stressad? Kom ihåg: alla andra är också lediga. Det finns ingen anledning till att stressa upp dig under julen för alla andra är också på ledighet. Det du är stressad över är inte livsviktigt! Vila, tid med familjen och att återhämta sig är däremot det.
  • Det finns en regel i mellandagarna, och det är att man måste se en film om dagen (minst). Håll dig till den!
  • Börjar du bli rastlös efter flera dagar med släkten? Gör dina nyårsmål för 2019! Låt dina drömmar växa fritt och fantasin flöda. Skippa tråkiga nyårslöften om att gå till gymmet x antal gånger i veckan och plocka fram de där riktiga målen – som att åka iväg på drömresan, lära dig laga en perfekt risotto eller våga söka nytt jobb.
  • Håll mellandagarna obokade. Du behöver inte planera in saker när du är ledig – du kan faktiskt bara ta tiden som den kommer och göra det du känner för.