Såhär kan du hjälpa andra i jul

När julen nalkas och våra önskelistor blir längre är det viktigt att stanna upp och se vad vi kan göra för att hjälpa andra. Jultiden innebär inte alltid varma famnar framför brasan och vissa kan behöva mer stöd än andra. Här kommer några tips på vad du kan göra för att hjälpa andra i jul. För även om det är mysigt att få, känns det alltid bättre att ge ♥

Donera

WWF: Världsnatursfonden ligger mig nära om hjärtat. Som liten sålde jag deras julkatalog istället för jultidningar så pengarna skulle gå till att rädda bergsgorillor, isbjörnar och tigrar. Nu hjälper jag dem vända på utvecklingen av den biologiska mångfalden genom att vara månadsgivare! Visste du att antal vilda ryggradsdjur har minskat med 60%?

Naturskyddsföreningen: Naturskyddsföreningen har sex fokusområden dit pengarna går, en gåva från dem är en gåva för djur och vår framtida miljö.

Vi-skogen: Bekämpa klimathotet och fattigdom i ett – hjälp dem plantera fler träd!

Rädda Barnen: Köp en julklapp hos Rädda Barnen för att hjälpa ett barn i nöd.

Läkarmissionen: Hjälp utsatta människor förändra sitt liv genom att köpa en gåva.

Unicef: Vår grundare Michaela köper julklappar varje år i Unicefs gåvoshop. De har en mängd olika paket att välja mellan och listar de med högst prioritet just nu. Världens finaste klapp.

Nordic Choice Hotels: I varje hotellobby kommer det finnas en julgran där du kan skänka en julklapp som går till de som inte får några klappar. För varje paket som ges skänker Nordic Choice Hotels dessutom 10kr till Unicef!

Stockholms Stadsmission: I år fokuserar Stockholm Stadsmission på att hjälpa hemlösa barn. Deras kampanjvideo Hur ska tomten hitta oss visar en verklighet som är otänkbar för många, men verklighet för en hel del människor där ute.

Volontärarbete

Röda Korset: Röda Korset listar året om sina volontäruppdrag i Sverige. Håll utkik för att se vad du kan hjälpa till med, det finns allt från krishantering till medmänskligt stöd.

Jul I Gemenskap (Stockholm): Ingen ska vara ensam i jul ♥

Hitta lokala uppdrag: Hos Volontärbyrån listas alla lokala, aktuella projekt där du kan hjälpa till. Du kan enkelt se vad du kan göra i din kommun under jul – och resten av året. Kanske kan julen vara en bra start på något som du sedan kommer fortsätta med under 2019?

Plocka fram din medmänsklighet

Till att börja med kan jag rekommendera er att se dokumentärserien 36 Dagar På Gatan på SVT Play, skapad av Christoffer Hjalmarsson. Man får följa Christoffer under 16 dagar på Stockholms gator, där han ska leva och förstå livet som hemlös. En viktig serie som ger dig inblick i hur det är att inte ha någonstans att bo, ett varmt hem eller tak över huvudet. Om du tidigare haft svårt att hitta motivation för att ge dig ut på stan och hjälpa dina medmänniskor kommer den här serien att ge dig en knuff i rätt riktning.

Här är vad du kan göra:

  • Ge dig ut på stan med varma kläder, sovsäckar, mat, vantar, mössor och ge till någon som behöver det.
  • Bjud in/öppna ditt hem för behövande. Det kan vara en ensam släkting, en vän som du vet har det trassligt hemma, en ensam pensionär eller fråga om någon vill ha sällskap på sociala medier. Sprid kärlek, värme och gemenskap i jul! Även om julen är förknippad med fina saker för dig, så är den inte det för alla.

 

 

Artiklar att lyssna på

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

TILLBAKA