Många av er ligger just nu och smälter julmaten, medan andra stressar över nyårsmenyn inför måndag. Vad är enkelt, gott och lyxigt? För att underlätta stressen och låta er koppla av riktigt ordentligt i mellandagarna har vi satt ihop en nyårsmeny åt er! Vi har däremot skippat den typiska hummern och oxfilén. Istället har vi gjort en helt vegetarisk meny! Under 2017 visade det sig att var femte ung svensk tjej har gått över till att bli vegetarianer, vilket är fantastiskt tycker vi! Däremot är vi många som förknippar lyx med dyra köttbitar och skaldjur. Men lyx behöver faktiskt inte innehålla djur och det har vi visat med menyn nedan.
Alla recepten nedan är räknade på 4 personer.
Förrätt: Fänkålsfritters med tångkaviar
Bildkälla: ICA
Du behöver:
- 250 g fast potatis
- 200 g fänkål
- 1 ägg
- 1 dl riven parmesanost
- 2 krm salt
- 1/2 krm svartpeppar
- 3 msk olivolja
- 1 rödlök
- 1 dl smetana
- 80 g tångkaviar
- parmesanflarn
Såhär gör du: Skala potatisen. Riv sedan potatis och fänkål på den grova sidan av rivjärnet. Pressa ut vätskan och lägg rivet i en bunke. Blanda därefter ner ägg, parmesan, salt och peppar så att det blir en smet.
Varmrätt: Svamprisotto med tryffelolja
Du behöver:
- 200 g färska champinjoner
- 4 msk olivolja
- 2 schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 3 dl Arborioris
- 2 dl torrt vitt vin
- 1-1 1/2 liter hönsbuljong
- 2 dl Parmigiano Reggiano
- salt
- svartpeppar
- 2-4 msk tryffelolja
Såhär gör du: Stek svampen i olivolja på hög värme tills den fått fin gyllenbrun färg. Tillsätt lök, vitlök och ris. Sänk sedan värmen och fräs ytterligare någon minut. Häll på vinet och låt det koka in. Späd sedan med varm buljong, lite i taget och låt risotton sjuda under ständig omrörning ca 18 minuter.
Riset ska ha en liten kärna och risotton ska vara ganska blöt. Dra bort kastrullen från värmen när riset känns färdigt (det ska vara ett visst tuggmotstånd kvar). Rör i den rivna parmesanosten, späd med ytterligare lite buljong, en risotto ska vara ganska lös.
Smaka av med salt, peppar och tryffelolja. Servera!
Efterrätt: Pavlova med lime- och passioncurd
Bildkälla: Matmagasinet
Du behöver:
Marängbottnar
- 3 äggvitor
- 3,75 dl strösocker
- 1 tsk citronsaft
- 2 tsk maizena
- 2 st lime (cest av den ena samt saft från båda)
- 3 st passionsfrukter
- 25 g smör
- 1 äggula
- 1 ägg
- 3 dl vispgrädde
- kärnor från 2 st passionsfrukter
- hallon
- kiwi
Såhär gör du:
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa sedan upp äggvitorna till marängbottnarna riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner. Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i maizena. Häll därefter marängsmeten i en sprits eller plastpåse och spritsa ut runda bottnar, ca 12 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa en eller två varv med högre kant runt bottnarna så att det blir en fördjupning i mitten. Grädda i 15 minuter och sänk därefter värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och krämig inuti. Om den verkar för mycket krämig, grädda 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.
Medans marängerna är i ugnen kan du förbereda curden. Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad för att sjuda lime- och passionscurden. Riv cesten från limen och pressa ur saften. Passera innanmätet från passionsfrukterna i en sil genom att skrapa runt det och pressa det hårt mot kanterna med en slickepott så att saften rinner ut och kärnorna stannar kvar. Smält smöret i en kastrull och blanda i socker, äggula, ägg, limesaft och cest. Ställ kastrullen i vattenbadet och vispa tills blandningen tjocknar, ca 5 minuter. Låt svalna. Passera sedan curden genom en sil.
För garneringen behöver du vispa grädden och skära upp frukterna i fina bitar. Lägg sedan en rejäl klick curd på marängbottnen, toppa med grädde och garnera med frukt. Servera din pavlova genast.