Vi har träffat karriärkvinnan Frida Lundh som nyligen gav ut sin bok, Cirkulärt ledarskap. Under en tid var Frida nära utmattning, men lyckades istället vända det och brinner idag för att prata om hur man blir en bra ledare utan att nosa på väggen. I denna intervju berättar hon om hennes bästa tips på hur man som chef bibehåller ett klokt, smart och lustfyllt ledarskap. Utan att gå in i väggen på köpet!
Vad gör du idag?
Frida Lundh, aktuell med boken Cirkulärt ledarskap.
Du har nyligen släppt en bok om cirkulärt ledarskap, kan du berätta lite mer om det begreppet?
Jag har hämtat det från begreppet cirkulär ekonomi. Begreppet cirkulär ekonomi handlar ju om att skapa långsiktigt hållbara ekonomiska modeller och affärsmöjligheter där fokus ligger på kretslopp snarare än på att konsumera, slita ut och slänga.
Jag hade redan påbörjat skrivandet när jag under en middag med några vänner började prata om cirkulär ekonomi. Det var då jag insåg att det var cirkulärt ledarskap jag hade skrivit om! Det begreppet fanns inte – vad jag vet – sedan innan men det sammanfattar verkligen det jag skrivit om på ett fint sätt. Cirkulärt ledarskap handlar om hur man som företagsledare och beslutsfattare håller över tid genom att frikoppla ledarskapet från konstanta uttag från den egna energireserven och i stället etablera ett smart kretslopp där energin kan flöda.
Hur kommer det sig att du skrev boken?
Jag sa upp mig från mitt jobb som VD där jag var i en ohållbar situation. Jag jobbade sju dagar i veckan, satt och smygjobbade på toaletten och låg vaken på nätterna. Min man undrade var hans fru och mamma till barnen hade tagit vägen och jag tyckte inte att det jag gjorde var roligt längre. Det tidigare lustbaserade hade förvandlats till ett ansvar där jag kände att jag var tvungen att bära hela världen på mina axlar.
Jag förstod då att detta inte var någonting jag skulle hålla på med längre och började träffa en del rekryterare. Det var otroligt många av dem som oberoende av varandra berättade för mig hur många chefer som valde att hoppa av just då. Det gjorde mig ledsen att höra det då jag under flera års tid ägnat mig åt mentorskap och coachning åt unga kvinnliga ledare. Jag kände bara – vad är det som händer? Vad är det som gör att våra kvinnliga ledare känner att det inte är värt det, att de inte orkar och att de slutligen säger upp sig? Jag hävdar att felet ligger i strukturen, inte i oss som personer. Det ville jag ändra på – och därför skrev jag boken!
Är det någon mening att läsa boken om man inte är chef?
Absolut! Jag tror att alla kan ha nytta av boken. Oavsett person, ålder och position på arbetet har vi nytta av att lära oss om hur vi själva fungerar i olika situationer. När du har hamnat i en utmattningsdepression har det ju gått för långt, så man kanske proaktivt kan tänka till: Om jag nu ska ta nästa steg i min karriär och få större ansvar – är jag förberedd på detta och kommer jag att klara av det?
Vad har dina viktigaste lärdomar varit för att hitta till en bra balans i livet?
Jag har hittat tillbaka till min lust och har otroligt kul hela tiden, vilket jag skulle vilja säga är grunden till allt. Sen har jag gjort ett skifte i mitt perspektiv. Jag är och har alltid varit väldigt fokuserad på resultat och har tidigare haft en bild av vad prestation är – att det handlar om att leverera och jobba mycket.
Innan har jag tyckt att växa i karriären är lika med att få en finare roll och bättre betalt. Idag frågar jag istället mig själv: ”vad lärde jag mig av det här projektet?”. Jobbet är till även för mig och min egna utveckling som person, det är inte bara jag som ska ge till jobbet. I min yrkesroll så är det en del av jobbet att ta hand om mig själv. Det finns ingen arbetsgivare som tjänar på att man går in i väggen.
På mitt första jobb så hade jag en säljande roll med Mellansverige som distrikt. En gång när jag skulle åka till en kund somnade jag framför ratten efter att ha suttit uppe hela natten och förberett mig inför mötet. Det slutade med att jag körde av E4:an i 120 km/h och bilen voltade. Jag sa upp mig efter den kraschen, men det säger rätt mycket om det tempot jag hade trappat upp redan som 25-åring.
I boken pratar du om dina tio principer för cirkulärt ledarskap. Kan du gå igenom dessa tio för mig!
Klart jag kan! Här kommer de:
1. Avsätt tid för reflektion
Du måste schemalägga tid för regelbunden reflektion om du vill vara en ledare och en del av en effektiv organisation som utvecklas genom att snabbt lära av både framgångar och missta.
2. Var nyfiken
Allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras och allt som kan automatiseras kommer att automatisera, var nyfiken och läs på! Men ny teknik följer många nya möjligheter.
3. Ge dig själv tid för återhämtning
Låt hjärnan vila en stund och kom ned i kroppen. Då kommer du att kunna vara närvarande och leda med hjärtat. Ditt ledarskap blir autentiskt och du får människor med dig!
4. Lyssna och kommunicera
Dina kollegor vet oftast bäst själva hur olika uppgifter kan lösas. Ge dem bästa möjliga förutsättningar för det!
5. Få saker att hända
Med hög närvaro, målstyrning, tydliga förväntningar, feedback och ett coachande förhållningssätt kan du med liten insats skapa både stor effekt och arbetsglädje.
6. Inkludera och samarbeta
I en komplex värld behöver vi samarbeta, öppna upp och bjuda in för att nå resultat.
7. Lär dig hantera motstånd
Försök hålla huvudet kallt och låt inte din inre kritiker trycka ner dig, utan var snäll mot dig själv.
8. Slå vakt om arbetsron
Tygla din ambition och prioritera hårt. Fokusera på det viktigaste och var inte inne och peta överallt.
9. Hitta din plats
Du behöver få utlopp för dina personliga intressen och möjlighet att använda dina förmågor och agera i linje med dina värderingar. Vad kan du göra för att ha mer roligt på jobbet?
10. Var modig
Våga! När din kraft kommer inifrån blir du oövervinnerlig!
Har du några tips till våra läsare som är påväg uppåt i karriären?
Våga sätta dig själv först och ha roligt! Du ska arbeta i så många år så se det som ett äventyr. Se även till att vara i en miljö där du får beröm och uppmärksamhet för dina styrkor. Därför är det viktigt att du inte bara utvärderar dig själv utan även din arbetsplats. Sist men inte minst – nätverka! Skaffa dig en mentor du kan bolla med och våga prata med nya människor.
Vad gör du imorgon, om sex månader och om fem år?
Imorgon har jag en fulltecknad dag kring ledarskap, på längre sikt driver jag Curamando mot en börsintroduktion och på flera års sikt har jag ingen direkt plan. Jag vet bara att jag vill vara öppen och ha väldigt roligt längst vägen!