Ibland är jag lite extra kär i sociala medier. Till exempel när jag lär mig saker eller kommer över information som jag inte hade kommit över annars. Jag är inte den som lusläser nyheterna varje dag, men jag tycker om att hålla mig uppdaterad kring det senaste och mycket information tar jag faktiskt in via sociala medier. Jag lär mig nya saker och älskar det!
Precis när jag blivit gravid ramlade jag över en gravid influencer som hade gjort en vlogg där hon berättade om att hon bestämt sig för att spara stamceller vid sin förlossning. Jag förstod inte riktigt innebörden av vad det betyder att spara stamceller, så jag blev nyfiken och klickade på play. På två minuter lärde jag mig att stamceller plockas från navelsträngen vid en förlossning och att dessa stamceller kan användas om bebisen blir sjuk i framtiden. Då jag har en vän vars dotter fick leukemi vid två års ålder blev det extra intressant att lära mig mer om sparandet av stamceller. Jag började fundera: om jag sparar stamceller, kan jag hjälpa min bebis i framtiden om han skulle bli sjuk?
Det visade sig att svaret var ja.
Intressant information: Syskondonationer är vanligaste användningen när folk sparar stamceller i privat bruk
Min personliga erfarenhet
I juli födde jag min son och valde att spara stamceller via Cellaviva vid hans födsel. Såhär i efterhand är jag otroligt glad över att vi valde att spara stamceller – oavsett om han, jag, hans pappa, framtida syskon eller våra syskonbarn kommer att behöva använda stamcellerna i framtiden. Givetvis hoppas vi av hela våra hjärtan att de inte kommer behövas, men det känns tryggt att vi har stamcellerna ifall att något händer i framtiden. Jag tror på att göra det man kan för sin hälsa i förebyggande syfte och ser det här som en investering i mina barns framtida hälsa.
Sen måste jag också inflika att hela upplevelsen med Cellaviva var så positiv från början till slut! Personalen på plats var helt underbar och jag kommer alltid att vara tacksam för hennes insats under förlossningen där hon var så mycket mer än bara en person som hämtade stamceller. Hon fanns med som support genom slutet av förlossningen och allt som allt hade jag en fantastiskt trygg upplevelse.
Vad betyder egentligen att spara stamceller?
Stamceller i navelsträngen har visats sig kunnat ersätta sjuka eller dysfunktionella celler i kroppen. Om du under din livstid får vissa typer av sjukdomar, kan du ersätta dåliga celler i kroppen med dina egna, sparade stamceller. Stamcellerna sparas från navelsträngen efter den är klippt vid födseln och är alltså helt ofarligt för bebisen. Redan idag kan stamcellerna som sparas hjälpa till vid över 80 olika sjukdomar – bland annat leukemi, immunbrist och cancer. Beroende på vilken sjukdom som ska behandlas, är behovet olika vilka stamceller som används. Blodet innehåller en viss typ, navelsträngen en annan, ska man använda sina egna eller är det bättre med sitt syskons? Dessutom kan stamcellerna som du sparar från navelsträngen från ett barn inte bara användas till just den individen utan även till föräldrar, syskon och kusiner. Ett stamcells-sparande kan alltså vara av värde för en hel familj.
Cellaviva har väldigt bra och framför allt tydlig information på sin hemsida.
Ett utdrag från Cellavivas hemsida
I Sverige kan man idag spara stamceller via Cellaviva. Deras främsta mål är att öka kännedomen om att den här möjligheten finns. Många vet inte att man kan spara stamceller (eller vad stamceller ens är!) och det vill Cellaviva ändra på.
Hur går det till då, om man vill spara stamceller?
På Cellavivas hemsida kan man beställa tjänsten med tydlig information om hur processen går till. När du har beställt ditt paket kommer en box hem på posten, den boxen ska med till sjukhuset och kommer användas när det är dags för avnavling vid födseln. Antingen sköts detta av personal på BB alternativt så bokar du personal från Cellaviva som kommer till BB och sköter detta vid avnavlingen. Du eller din partner kontaktar då Cellaviva när ni har åkt in till BB och sedan kommer Cellavivas personal i god tid innan det är dags.
När avnavlingen väl sker går Cellavivas jobb snabbt, på några minuter är arbetet över och sedan förvaras stamcellerna i Cellavivas biobank, vägg i vägg med Karolinska Universitetssjukhuset, så länge som du väljer att betala för förvaringen. Du kan välja att betala månadsvis, årsvis eller för flera år i taget.
Det är en stor utgift att spara stamceller och ett förslag är att önska sig bidrag från nära familj istället för de mer traditionella gåvorna så blir det inte en lika stor post för er som föräldrar att ta.
Här kan du läsa mer om sparande av stamceller och framför allt skapa dig en uppfattning om vad det är. På så sätt kan du sedan ta beslut om det är något för dig men (!) det viktigaste är att du vet att möjligheten finns. Information är A och O idag och jag hoppas att du får med dig just det efter att du har läst den här artikeln.