Glutenfri morotskaka med hälsosamma ingredienser

Jag har länge letat efter ett recept på en hälsosam glutenfri morotskaka utan resultat — till slut bestämde jag mig för att jag helt enkelt fick hitta på mitt egna recept! Efter att ha experimenterat i köket nästan tio gånger har jag fått till ett riktigt drömrecept.

Min morotskaka är naturligt glutenfri och innehåller sötning med betydligt mer näring än vad det klassiska vita sockret gör. Den är fri från mjölkprodukter och du kan enkelt svira om den till vegansk genom att byta ut ägg och honung, mer om det i receptet nedan!

Morotskaka

3 morötter
4 dl havregrynhavregryn mixat till mjöl (glutenfria)
1 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosolja
2 ägg*
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
2,5 tsk kardemumma
1 dl russin
0,5 dl honung/agave
0,5 dl kokossocker (valfritt)
En nypa salt

*Om du vill göra en vegansk variant kan du göra chiaägg istället. Då blandar du ihop 2 msk chiafrön med 6 msk vatten och låter stå i ca 10 minuter.

Topping
0,75 dl honung*
1,5 pkt philadelphiaost (Oatly på mackan för mejerifritt, innehåller dock låg glutenhalt)
Skal från 1 citron (valfritt!)

*Om du vill göra en vegansk variant kan du enkelt byta ut honung mot agavesirap.

GÖR SÅHÄR

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Börja med att riva morötterna grovt. Mixa sedan 4 dl havregryn till ett mjöl. Häll ner morötter och resten av ingredienserna i mixern (eller matberedaren) och kör tills allt mixats samman väl. Ta fram en form och lägg bakplåtspapper i botten. Tips! En vän till mig visade att man kan prassla ihop bakplåtspappret med händerna till en boll och sedan placera i formen, då lägger det sig jämnare.
  3. Sätt in i ugnen i 30 minuter. Gör topping under tiden: Blanda ihop oatly och honung i en bunke, ställ in i kylen en liten stund. Riv citronskalet grovt och ställ åt sidan.
  4. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna. Bre sedan på toppingen och strössla över citronskalet. Färdig att servera!