Nyårsafton. Förväntningarna hänger i luften och hoppfulla skratt ekar mellan minglande gäster i väntan på trerättersmenyn. Mellan alla ”skål!” börjar magarna smått att kurra – och just på nyår så finns väl inget mer lämpligt än en noga utvald uppsättning av plockmat?
Ja, så skulle jag kanske inlett den här artikeln förra året, eller året innan.
I år, när 2020 övergår till 2021 så ser förutsättningarna på nyårsafton lite annorlunda ut. Kanske firar någon ensam, kanske firar man inte överhuvudtaget. Hur din nyårsafton än ser ut i år, så kanske all denna goda plockmat gör ditt nyår lite mer njutningsfullt. För är det något som kan boosta humöret – så är det god mat!
Nedan finner du sex olika recept och de flesta är löjligt enkla att göra, för att förgylla nyårsafton – eller en helt vanlig kväll.
Recept på plockmat till nyår
Västerbottenfritters
Ingredienser:
400 g västerbottenost
1 medelstor potatis
2 ägg
salt och peppar
olivolja
valnötter (ca 2 dl)
1 liten burk päronmarmelad (aprikos fungerar också)
1 avokado
1 citron
Gör såhär:
1. Riv potatisen grovt i en bunke
2. Knäck ner äggen och rör om
3. Häll sist ner osten, blanda om ordentligt och smaka av med salt och peppar
4. Hetta upp en stekpanna med olivolja på medelvärme och häll ut ca fem stycken små plättar åt gången, ungefär i storlek som en köttbulle
5. Stek på ungefär 4 minuter på varje sida eller tills de är gyllenbruna
6. Låt dem svalna innan du toppar med en klick päronmarmelad, en liten skiva avokado och en smulad valnöt
7. Pressa lite citronsaft ovanpå – klart!
Löjromschips
Ingredienser:
Lättsaltade chips
250 ml cream fraiche
1 burk löjrom
1 liten rödlök
Några kvistar dill
Gör såhär:
1. Placera ut chips på en bricka
2. Hacka rödlöken smått
3. Lägg på en klick cream fraiche på varje chips
4. Fyll på med en liten sked löjrom
5. Toppa med lite hackad rödlök och en dillkvist
Rågbrödssnacks med räkor
Ingredienser:
1 påse rågbrödssnacks (jag använde ICA:s) eller någon annan form av kex
1 burk färskost (200 g)
1 burk räkor i lake (170 g)
1 avokado
1 lime
chiliflakes
några kvistar koriander
Gör såhär:
1. Placera ut rågbrödssnacksen på ett fat
2. Hacka koriander och skär små bitar av avokadon
2. Skeda på en klick färskost på snacksen, ungefär en matsked
3. Lägg på avokado och toppa med 1-2 räkor
4. Pressa en liten skvätt lime, strö på chiliflakes och koriander – klart!
Löjromspizza
Ingredienser:
Pizzabotten
25 g jäst
2,5 dl vatten
0,5 tsk salt
1 msk olivolja
1 msk honung
5,5 dl glutenfri mjölmix
Topping:
8 dl crème fraiche
200 g riven parmesan
2 dl finhackad gräslök
2 dl finhackad rödlök
2 burkar löjrom
Flingsalt
Peppar
* Halvera receptet för en pizza!
Gör såhär:
1. Börja med att smula jästen i en bunke. Häll på ljummet vatten och blanda om tills jästen lösts upp.
2. Blanda ner resten av ingredienserna och blanda till en ganska kladdig deg.
3. Sätt plast över bunken och låt degen jäsa i 30 minuter.
4. Mjöla bordet och lägg upp degen, dela den i två dear.
5. Kavla ut varje deg till en rund pizzabotten. Se till att ha rejält med mjöl under så degen inte fastnar.
6. Lägg ut på varsitt bakplåtspapper
7. Bre ut 1-2 dl creme fraiche per botten. Strö den rivna parmesanen ovanpå.
8. Sätt in i ugnen i 10-12 minuter på 225 grader. Det kan variera tidsmässigt från ugn till ugn, men låt kanterna och osten få lite färg.
9. Låt pizzan svalna något, toppa sedan med creme fraiche, löjrom, gräslök, rödlök, salt och peppar.
10. Skär upp pizzan i valfri storlek och servera den kall eller varm.
Fräscha laxsnittar
Ingredienser:
En halv gurka
1 dl gräslök + lite extra till topping
125 g varmrökt lax
2 msk majonnäs
2 msk creme fraiche
1 tsk finrivet limeskal
1 tsk saft från limen
1 tsk wasabipasta
Gör såhär
1. Skala gurkan och skär upp ungefär 1-2 cm tjocka skivor. Placera på ett fat.
2. Hacka laxen och lägg i en bunke tillsammans med majonäs och creme fraiche.
3. Riv limeskalet och pressa ur saften, blanda ner med wasabipastan.
4. Hacka gräslöken och blanda ner. Smaka av med lite salt.
5. Toppa gurkskivorna med laxröran och lite extra gräslök. Klart!
Skagenröra på rågbröd
Ingredienser:
4 skivor rågbröd
1 burk räkor (500 g)
1 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
Ett knippe dill + extra till topping
1 citron
En nypa salt
1 krm svartpeppar
Gör såhär:
1. Börja med att göra skagenröra. Häll ut räkorna i en bunke och blanda ner creme fraiche och majonnäs.
2. Hacka dill och riv citronskal (0,5 tsk ungefär) och blanda ner i bunken tillsammans med 1 tsk citronsaft.
3. Smaksätt med salt och peppar, samt eventuellt mer dill. Smaka av!
4. Skär upp rågbrödet i små fyrkanter och lägg en klick skagenröra ovanpå. Toppa med en liten dillkvist.
*
Här hittar du alla våra recept!