Jag hade varit på kontoret en dag och hämtat alla Nutchups inför den här artikeln, för att sedan prydligt rada upp dem på köksbänken, när min pappa kom förbi på besök. Han tittade misstänksamt på dem och sa ”Pändy Nutchup. Det där kan inte vara så nyttigt va?”. Jag blängde frågande tillbaka på honom och påbörjade en lång utläggning om att de består av 100% nötter och att nötter innehåller mängder av nyttiga vitaminer och mineraler – och så vidare. Och visst är det så!
Nöter är verkligen någonting man kan äta med gott samvete och de har massor av goda effekter för vår hälsa. Fettet är av den hälsosamma typen, och ska inte förknippas med ohälsa (som det gjorde när jag var i mina unga tonår och allt skulle innehålla 0% fett). Tvärtom så skriver livsmedelsverket att intag av nötter minskar risken för hjärt-och kärlsjukdomar. Inte så konstigt – 100 g mandel innehåller till exempel 200 % av det dagliga rekommenderade intaget av E-vitamin, som finns i de allra flesta mjukgörande krämer vi smörjer oss med. Både cashewnötter och mandel innehåller en rejäl dos magnesium som verkar avslappnande på muskler och leder, och jordnötter bjuder på massor av Vitamin B3 som boostar både nervsystemet och huden. Hallå, mirakelprodukter!
Nutchup får sin tunna, rinniga konsistens genom en lång process av att mixa nötterna. Tack och lov för det, för nötsmör på tub kan vara det smartaste jag upptäckt på länge!
Låt mig presentera tre sätt (och tre måltider) som du kan använda Pändys Nutchups till.
Frukost: Smoothiebowl med mandel
Hur mycket älskar man inte en perfekt smoothiebowl? Banan, hallon och jordgubbar med både mandelsmör och jordnötssmör är den godaste kombinationen jag vet, så om du inte testat än – gör det! Det är så smidigt att ringla över valfri Nutchup för extra god smak och näring på en smoothiebowl, eller en skål yoghurt för den delen!
Tid: 15 minuter
Portioner: 1
Ingredienser:
1 fryst banan
1,5 dl frysta jordgubbar (eller jordgubbstärningar)
1 dl frysta hallon
1 msk Nutchup Peanut
0,5 dl havremjölk
Topping:
Granola
Färska bär
Kokoschips
1 msk Nutchup Almond
Gör såhär:
1. Ta fram banan och bär ur frysen. Låt dem tina i ca 10 minuter.
2. Kör dem sedan i en mixer tillsammans med Nutchup Peanut och mjölk (häll i lite i taget tills du får en krämig konsistens).
3. Häll upp i en skål och toppa med granola, färska bär, Nutchup Almond och kokochips.
Lunch: Kycklingspett med jordnötssås
Jordnöttsmör och kyckling är en solklar hit enligt mig. Och grillspett går utmärkt att köra i ugnen när man inte har en riktig grill tillgänglig! Den här rätten fungerar utmärkt att ha olika typer av ris till, till exempel jasminris, och även grönsaker går att variera efter smak. Kanske kan blomkål vara ett alternativ på dina grillspett?
Tid: 1 timme
Portioner: 4
Ingredienser:
600 g kyckling
1 stor paprika
1 zucchini
3 dl svart ris
1 pkt groddar
+ grillspett
Marinad:
100 ml kokosmjölk
1 msk japansk soja eller tamari
2 vitlöksklyftor
ca 2 msk olivolja
Jornötssås:
4 msk Nutchup Peanut
200 ml kokosmjölk
1 msk japansk soja eller tamari
0,5 tsk socker
0,5 tsk chiliflakes
1,5 msk riven ingefära
0,5 lime
Snabbpicklad gurka:
0,5 gurka
3 msk äppelcidervinäger
1 tsk honung
Topping:
0,5 kruka koriander
1 dl salta jordnötter
Eventuellt extra chiliflakes
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 250 grader, gärna grilleffekt om din ugn har det.
2. Om du använder grillspett av trä, börja med att lägga dem i blöt i minst 30 minuter.
3. Rör ihop ingredienserna till marinader och skär kycklingen i bitar, ungefär 4×4 cm. Rör ner i marinaden och ställ in i kylen i minst 30 minuter.
4. Koka sedan upp det svarta riset enligt anvisning på förpackningen. Brukar oftast vara 35-45 minuter koktid.
5. Gör sedan den snabbpicklade gurkan. Skiva gurkan tunt med mandolin eller skär tunna skivor. Blanda ihop med äppelcidervinäger och honung, ställ in i kylen.
6. Gå vidare med jordnötssåsen. Blanda ihop alla ingredienser utom lime i en kastrull och värm på svag värme (den ska inte koka) samtidigt som du rör om. Såsen är tunn till en början men tjocknar allt eftersom.
7. Skär zucchini och paprika i bitar och värva med kyckling på spetten. Placera på en plåt med bakplåtspapper. Placera högst upp i ugnen i 10-12 minuter.
8. Grovhacka koriander och jordnötter.
9. Servera svart ris, grillspett, jordnötssås, picklad gurka och topping i djupa tallrikar. Bon appétit!
Middag: Vietnamesiska vårrullar med cashewdipp
Det här är en utav mina favoriträtter och något som jag älskar att bjuda på när vi har vänner eller familj över på middag. Antingen drar man det stora lasset och förbereder alla vårrullar – eller så låter man gästerna få rulla ihop dem själva. Du sparar både tid och så engagerar du dina gäster (som ju får bestämma innehållet själva på köpet). Ni får garanterat en lång och trevlig middag tillsammans! Ps. Innehållet går att variera, prova till exempel strimlad rödkål eller broccoli stekt med lite japansk soja. Tips! Ställ fram Nutchupen på bordet och låt gästerna ringla över lite extra på sina vårrullar – så smidigt och extra gott!
Tid: 1 timme
Portioner: 4
Ingredienser:
460 g räkor i lake
2 salladslökar
2 medelstora morötter
Ett litet vitkål-eller spetskålshuvud
1 gurka
1 pkt glasnudlar/risnudlar
1 pkt rispapper
1 pkt fryst mango (225 g)
2-3 avokado
1 lime
0,5 kruka koriander
Dipp:
0,5 dl Cashew Nutchup
1 dl kokosmjölk
1/4 lime (saften från)
0,5 dl cashewnötter
1 msk riven ingefära
1 tsk japansk soja
0,5 tsk salt
Gör såhär:
1. Skär morot och gurka i smala stavar. Skiva gärna vitkålen med mandolin – annars skär i smala strimlor. Strimla även salladslöken.
2. Tina mangon om du inte använder färsk och skär avokadon i små bitar. Hacka koriandern grovt. Blanda ihop med saften från 1/2 lime och lite salt.
3. Koka upp nudlarna enligt anvisning på förpackningen.
4. Gör cashewdippen: grovhacka cashewnötterna och blanda ihop med Cashew Nutchup och resten av ingredienserna till dippen i en skål.
5. Lägg upp alla grönsaker på ett fat tillsammans med mango och-avokado röran samt cashewdippen.
6. Koka upp vatten till rispapprena och blanda sedan med lite kallt vatten för att få ljummen temperatur. Häll upp i ett stort fat som passar rispapprena.
7. Lägg i rispapper i vattnet i ca 10-15 sekunder, ta sedan upp och placera på din tallrik. Obs! Det kan fortfarande vara lite hårt men det mjuknar snabbt.
8. Lägg grönsaker, räkor och mangoröra avlångt i mitten av rispappret och vik in kanterna, rulla sedan ihop. Skär på mitten om du vill och doppa sedan i cashewdippen. Mums!
*
Vill du ha fler recept? Spana in vår receptbank här!