Vad vore väl julen utan hemgjort julgodis? Bortsett från att det är en fröjd för smaklökarna så är det ju även ett roligt projekt att ha tillsammans med vänner eller familj. Och julgodis behöver inte vara så komplicerat att få till – det kan till och med vara löjligt enkelt.
Denna Rocky Road med pistagenötter kan vara det absolut enklaste du någonsin bakat, för det är helt omöjligt att misslyckas faktiskt. Även chokladkolan är busenkel – så länge du har koll på tillagningen och gör kulprov ofta i slutet av koktiden – då kan det bara inte gå fel! Så kavla upp ärmarna och starta projekt julgodis med en riktigt mysig spellista i bakgrunden och en kopp glögg. God jul!
Missa för guds skull inte dessa två recept på desserter till jul och nyår: saffranspannacotta och mascarponemousse med smak av pepparkaka.
Chokladkola med flingsalt
Ingredienser:
100 g smör
2 dl vispgrädde
2 dl socker
1 dl ljus sirap
0,5 tsk vaniljpulver
5 msk kakao
1 tsk flingsalt + extra till topping
Gör såhär:
1. Börja med att smälta smöret i en vid kastrull med tjock botten.
2. Blanda ner grädde, socker, sirap och vaniljpulver. Rör om och låt småkoka utan lock i ca 25 minuter på medellåg värme.
3. Rör om då och då (men inte så ofta) och gör kulprov* när tiden börjar närma sig.
4. När du är nöjd med kulprovet så rör du ner flingsalt tillsammans med kakao och smakar av – tillsätt eventuellt mer salt + kakao om du vill!
5. Häll ut chokladkolan i en form eller på en plåt iklädd bakplåtspapper (jag föredrar form, då blir de lite tjockare än om man häller ut på en plåt).
6. Strö över extra flingsalt och låt sedan svalna.
7. Ta fram ett nytt bakplåtspapper och klipp små förpackningar i passande storlek, du ska kunna vika in kolan och rulla ändarna (som en smällkaramell!)
8. Skär upp kolan och sätt på pappret (om du inte råkar äta upp allt direkt). Förvara i kylen i ca 1-2 veckor.
* Häll upp kallt vatten i ett glas och doppa/häll ned lite utav kolan. Om den går att forma till en kula är kolan klar! Är den fortfarande lite seg blir kolan mjukare i konsistensen och blir den hård direkt så blir den utav det knaprigare slaget.
Rocky Road med pistagenötter
Ingredienser:
150 g mörk choklad
150 g mjölkchoklad
1 dl pistagenötter
1 dl jordnötter
25 st dumlekolor
1,5 dl mini marshmallows
Gör såhär:
1. Bryt all choklad och smält tillsammans över vattenbad, rör om.
2. Hacka dumlen och skala pistagenötterna.
3. Blanda dumle, mini marshmallows och alla nötter i en bunke.
4. Häll ned den smälta chokladen och rör om.
5. Ta fram en form eller större matlåda och klä in i bakplåtspapper.
6. Häll ut smeten i formen och ställ in i kylen i minst 2 timmar.
7. Skär upp i valfri storlek, servera direkt eller förvara i kylen upp till 1,5 vecka.
Pro Tip! Tryck ihop bakplåtspappret till en boll och veckla ut igen innan du trycker ner det i formen. Då ”faller” det enklare i formen och det blir också lättare att hälla i smeten.
*
Vill du testa att baka en lite hälsosammare av variant på julgodis så måste du prova denna chokladfudge med smak av mint!