Bild: Foxtravelstories
Du behöver:
- Glas (lika många glas per person som antal öl)
- Vattenglas
- Ev. spottkoppar
- Papper & penna
En vit duk är ett plus, annars funkar det fint att använda vita papper som underlägg
Olika sorter att prova:
- Suröl
- Veteöl
- Ljus lager/pilsner
- Mellanmörk/Mörk lager
- IPA
- Porter/Stout
Tips! Testa dem i den här ordningen eller vad som motsvarar deras intensitet i fyllighet, beska & sötma.
Hur går en provning till?
Man brukar dela in provningen i tre delar och gå igenom dem i turordningen: utseende, doft och smak. Vid varje del får man gärna anteckna sina tankar, och det man kommer fram till med hjälp av sina sinnen. Bestäm inför provningen om ni ska diskutera tillsammans från start, eller om ni ska anteckna ner egna tankar först. Och ta beslut om provningen ska vara ”öppen” eller ”blint”, det vill säga om ni ska veta vilket glas som innehåller vilken öl, eller om ni ska försöka gissar er till vilken öl som är i respektive glas.
Utseende
Här tittar ni på dryckens ja, utseende och gör en liten reflektion över vad ni ser. Hur ser skumkronan ut, tjock eller liten? Verkar det vara mycket eller lite bubblor? Vilken nyans av gult har glaset framför dig och hur djup är färgintensiteten?
Doft
Snurra lätt på glaset för att få upp ölet längs med glasets sidor, vilket hjälper dig att känna doften. Försök att dela in dofter i olika kategorier så kan aromerna bli lättare att hitta. Våga tänka utanför boxen och ta hjälp av personliga referenser, det blir lättare att arkivera ölet i minnesbanken då!
Aromkategorier för öl: Bröd motsvarar rostningsgraden av malten; Skulle du beskriva doften som ljust bröd, mörkt som pumpernickel eller normalgräddat knäckebröd? Humlen i ölet bjuder på fruktaromerna; hur många tropiska frukter kan du hitta? Något som doftar kåda eller tall, kaffe eller kanske lakrits?
Smak
Det viktigaste att tänka på är att ölet ska sköljas runt i hela munnen, eftersom att olika grundsmaker uppfattas olika mycket på olika ställen i munnen. Fundera och diskutera kring hur mycket eller lite varje ölsort har av beska, fyllighet och sötma. Någon upplevs kanske lite söt, eller var det bara fruktigheten från humlen? Och även här anger ni aromer som ni hittar i varje glas! Känner du igen aromerna från doften även i smaken?
Beskan känns tydligast längst bak på tungan. Sötman kan vara lurig att känna ibland och då är ett knep att endast sticka ner tungspetsen i glaset.
Sammanfattningsvis
Hur skiljer sig ölsorterna åt? Vilken eller vilka har mest beska? Är det någon som är avsevärt fruktigare än de andra? Vilken var sötast? Hittade ni gemensamma aromer?
Tips! Låt provningen övergå till en middag
När ni nu har lärt känna de olika ölsorterna, addera en god middag! Maten kommer absolut att förändra ölets uttryck vilket kan vara roligt att uppleva. Jag kan rekommendera en ganska snäll rätt (risotto, paj) som inte tar allt för stor plats, utan låter varje ölsort visa hur det reagerar med maten. Är ni nyfikna på att lära er mer om hur mat påverkar dryck, läs vidare här!
Är inte öl något för dig? Använd Nicks provningsguide med rödvin eller rosé istället!
*
Vill du läsa fler artiklar från FORNIs sommelier? Klicka här!