Så fixar du en roséprovning hemma för vännerna

Bild: Alva Sperle

Du behöver:

  • Vinglas (lika många glas per person som antal viner)
  • Vattenglas
  • Ev. spottkoppar
  • Papper & penna
  • Ha gärna lite bröd att neutralisera med

En vit duk som bakgrund på bordet är ett plus! Har du ingen duk funkar det fint att använda vita papper som underlägg.

Olika stilar att prova:

  • Mousserande rosé
  • En blekrosa från Provence
  • En blekrosa från annat land (ex. Italien, Österrike, Sydafrika)
  • En mörk från Frankrike (Tavel, Bordeaux) eller Spanien
  • En mörk med annat ursprung än ovan, eller en med sötma

Hur går en provning till?

Oavsett om temat är vin, öl eller sprit brukar man dela in provningen i tre delar och gå igenom dem i turordningen: utseende, doft och smak. Vid varje punkt får man gärna anteckna ner sina tankar och vad man kommer fram till med sina sinnen. Bestäm inför provningen om ni ska diskutera tillsammans från start eller om ni ska anteckna ner egna tankar först. Och bestäm om provningen ska vara ”öppen” eller ”blind”, dvs att ni inte vet vilket vin som är i vilket glas och helt enkelt ska försöka gissar er till det.

Utseende

Här tittar ni på dryckens ja, utseende och gör en liten reflektion över vad ni ser. Ser ni några bubblor? Går färgen åt det ljusa laxrosa eller drar det mot det lila hållet? Är vinet klart i färgen och hur djup är färgintensiteten? Använd vita underlägget för att göra färgbedömningen rättvis. 

Doft

Snurra lätt på glaset för att få upp vinet längs med vinkupans sidor, det hjälper dig att känna doften. Ett tips är att dela in dofter i olika kategorier för att lättare hitta aromerna. Våga tänka utanför boxen och ta hjälp av personliga referenser, såsom mormors jordgubbssaft. Det blir lättare att arkivera vinet i minnesbanken då! 

Aromkategorier för rosé: röda och blå bär, citrusfrukter, meloner, stenfrukter, blommor & örter (ex lavendel, rosor, viol).

Smak

Det viktigaste att tänka på är att vinet ska sköljas runt i hela munnen, eftersom att olika grundsmaker och vinets strävhet (tanniner) uppfattas olika mycket på olika ställen i munnen. Tanninerna är som tydligast på tandköttet till exempel och får gärna tas i hänsyn när olika roséstilar ska jämföras, för det kan nämligen variera mycket från vin till vin. Fundera och diskutera kring hur mycket eller lite varje vin har av tanniner, syra, sötma. Och även här anger ni aromer som ni hittar! Hittar du fler eller färre aromer på smaken?

Syran uppfattas längs med tungans sidor (bildas mycket saliv i munnen är det också ett tecken på hög syra). Sötman kan vara lurig att känna ibland och då är ett knep att endast sticka ner tungspetsen i glaset.

Sammanfattningsvis

Hur skiljer sig vinerna i stort? Är det någon som får salivet att rinna till lite extra i munnen? Vilket vin var fruktigast? Hittade ni gemensamma aromer? Vilket var mest doft- och smakintensivt?

*

Vill du bli varm i kläderna innan det är dags för vinprovning? Läs vår tidigare artikel om de olika roséstilarna!