Sugen på en mysig höstaktivitet? Bjud hem dina vänner på rödvinsprovning

Bild: Fashiondreamzz

Det du behöver till din rödvinsprovning:

  • Vinglas (lika många glas per person som antal viner)
  • Vattenglas
  • Ev. spottkoppar
  • Papper & penna
  • Ha gärna lite bröd att neutralisera med, det kan bli väldigt strävt att testa rött!

En vit duk är ett plus, annars funkar det fint att använda vita papper som underlägg

Druvor att prova:

  • Pinot Noir
  • Tempranillo
  • Nebbiolo
  • Cabernet sauvignon
  • Syrah / Shiraz
  • Malbec

Välj gärna viner i samma prisklass och helst endruvsvin (alternativt välj den med lägst mängd andra druvor i)

Hur går en rödvinsprovning till?

Vanligtvis delar man upp vinprovningen i tre olika moment, som följer turordningen: utseende, doft och smak. Anteckna dina tankar under vardera moment och vad du kommer fram till med hjälp av dina sinnen. Bestäm inför rödvinsprovningen om ni ska diskutera era tankar under tidens gång, eller om ni ska anteckna era egna tankar först för att sen kunna jämföra. Ni behöver även bestämma om provningen ska vara ”öppen” eller ”blint”. Det vill säga om ni ska veta vilket glas som innehåller vilket vin eller om ni vill gissa er till vilken druva det är i respektive glas.

Utseende

Som ni säkert kan ana, i detta moment tittar och inspekterar ni drycken. Gör en liten reflektion över vad ni ser. Det finns otroligt många nyanser av rött. Vilken färg har glaset framför dig och hur djup är färgintensiteten? 

Ibland kan färgen avslöja om vinet har några år på nacken. Om den röda färgen går mot blåare toner är det generellt yngre, medan om den röda färgen drar mot tegelrött kan det innebära att det är ett äldre vin i glaset.

Doft

Snurra lätt på glaset för att få upp vinet den bit längs med vinkupans sidor – det hjälper dig att känna doften ordentligt. Ett tips är att dela in dofter i olika kategorier, det gör det lättare att hitta. Våga tänka utanför boxen och ta hjälp av personliga preferenser! Kanske din hemkokta jordgubbssylt? Det blir lättare att arkivera vinet i minnesbanken då! 

Aromkategorier för rödvin: röda och blå bär, röda och blå frukter, kryddor (kanel, lakrits, peppar), blommor & örter (lavendel, rosor, viol), torkad frukt, ekfat (ex. vanilj, ceder, choklad, kokos, kaffe).

Smak 

Det viktigaste att tänka på är att vinet ska sköljas runt i hela munnen, eftersom att olika grundsmaker och tanniner (vinets strävhet) uppfattas olika mycket på olika ställen i munnen. Fundera och diskutera kring hur mycket eller lite varje vin har av tanniner, syra och beska. Kanske känns någon mer alkoholstarkt än en annan, eller upplevs aningen sött? Även här anger ni aromer som ni uppfattar från varje glas! Hittar ni fler eller färre aromer på smaken? 

Tanninerna är som tydligast på tandköttet och känns torrt och strävt. Syran uppfattas längst med tungans sidor (bildas mycket saliv i munnen är det också ett tecken på hög syra). Sötman kan vara lurig att känna av ibland och då är ett knep att endast sticka ner tungspetsen i glaset. Beska känns tydligast längst bak på tungan.

Sammanfattning

Hur skiljer sig vinerna åt? Vilken eller vilka druvor har mest strävhet? Är det någon druva som får salivet att rinna till lite extra i munnen? Vilket vin var fruktigast? Hittade ni gemensamma aromer? Vilken var mest doft- och smakintensiv? Känns något lättare eller fylligare (tänk koncentrerad saft i jämförelse med utspädd)?

Tips! Låt vinprovningen övergå till en middag

När ni nu har lärt känna vinerna och druvorna, är mitt tips att addera en god middag. Maten kommer absolut att förändra vinernas uttryck, vilket kan vara roligt att uppleva. Jag rekommenderar en krämig rätt som hjälper till att linda in strävheten i vinerna och göra dem mjukare. Det kan exempelvis vara en krämig pasta eller en potatisgratäng med valfria tillbehör. Är ni nyfikna på att lära er mer om hur maten påverkar vinet, läs vidare här! 

*

Är inte rödvin något för dig? Använd Nicks provningsguide med rosé istället!