Såhär tyder du tyska vinetiketter

Bild: Nick Tringolo

Tyska vinetiketter kan lätt väljas bort bland mer bekanta viner och etiketter, vilket är högst förståeligt om man inte råkar kunna språket eller har en medfödd kunskap för de tyska vintermerna. För ett otränat öga skulle etiketterna lika gärna kunna vara utdrag ur tyska sagoböcker. Men det är väldigt tråkigt att förbise tyska viner eftersom vinlandet gör otroliga viner. Dessutom, om man lär sig tyda tyska vinetiketter kan de säga mer om vinet än andra länders vinetiketter. Så för att göra det lite lättare att välja ett tyskt vin framöver går vi igenom några betydande vinord som är värda att lägga på minnet.

Likt alla vinetiketter går det att läsa sig till producentens namn, årgång, region, alkoholhalt och ev vingårdsläge och druva. Men tyska vinetiketter skriver ofta även ut vinets sötma och hur mogna druvorna var när de skördades. All denna information står givetvis på tyska, så låt oss gå över till en snabbkurs i tyska.

Prädikatswein – viner med sötma

Prädikatswein är en skala för viner med restsötma. Vinet måste komma ifrån någon av de 13 odlingsområdena i landet. Skalan baseras på hur solmogna druvorna är vid skörd och mäts enligt sk Oechsleskalan. Prädikatsviner delas in i sex olika mognadsgrader och de här orden ska vi nu memorera för de hjälper oss att förstå vilket vin som passar vår smak och tillfälle bäst.

Kabinett

De här vinerna är den lättaste stilen i skalan och bjuder på mycket citrustoner och slängar av gröna äpplen, hög syra och har oftast en lägre alkoholhalt runt 8-9% för de något sötare medan de torra kan klättra upp på en alkoholhalt runt 12%. Står det kabinett trocken på etiketten betyder det att restsötman är utjäst och vinet är torrt. Kabinettviner passar till mycket och inte minst till sushi och skaldjur.

Spätlese

Spätlese betyder sen skörd och dessa viner är lika kabinettvinerna men är fylligare och har en mer koncentrerad smak, fortfarande med citrus i täten men här byts de gröna tonerna ut av frukter såsom persika. Även här hittas Trocken på vissa etiketter, för den som föredrar torra viner. Spätlese passar utmärkt till ljust kött och fisk men även till mildare asiatiska rätter.

Auslese

Auslese betyder utvald skörd och här plockas extra mogna druvor till vinerna och det är inte ovanligt att en del av duvorna är ädelrötade, vilket innebär att en svamp angriper druvans skal och suger ut vätskan så att druvans smakämnen, sockerhalt och fruktsyra koncentreras. Vinerna är ännu mer smakrika och fylligare än spätleseviner och bjuder på sötare och solmogna aromer som aprikos och persika. Trocken kan stå på etiketter här med. Beroende på hur sött vinet är kan det passa till allt ifrån ostar, kryddstarka maträtter och efterrätter.

Beerenauslese (BA)

BA betyder utvalda bär och i de här vinerna har oftast ädelrötade druvor en större roll men framförallt används druvor som är ordentligt mogna. Resultatet av druvorna ger mycket söta och smakrika viner. BA-viner är underbara dessertvin.

Trockenbeerenauslese (TBA)

Som om det inte kunde bli sötare toppas skalan med TBA, som betyder utvalda torkade bär och för att vinerna ska komma upp till den här nivån av sötma behövs ädelrötade druvor som har just en högre koncentration av socker. Här hittar vi aromer som torkad aprikos, kanderade apelsinskal och honung. Det här är den sötaste i kategorin och är ett perfekt vin till efterrätter eller grönmögelostar.

Eiswein

Druvorna är egentligen lika mogna som BA-druvorna men skillnaden är att druvorna skördas när det är minst 7 grader minus, därav namnet Isvin. Druvorna pressas direkt efter skörd så att bara fruktkoncentratet kommer ut och separeras från vätskan. Isvin passar perfekt till efterrätter med syrliga bär i.

 

Vill du läsa mera om vin? Tryck här!