Vad vi älskade på Internet under året

Bildkälla: Buzzfeed/ABC

Måndag och dags för FORNI Favorites, en serie där vi samlar det bästa från Internet och veckan som varit – förutom att den här veckan samlar vi det bästa från året! Vad har vi människor egentligen lagt vår tid på under 2019?

Vilka händelser definierar 2019?

Hemsidan Ranker.com har skrivit en topplista med årets händelser, som sedan besökarna får rösta upp eller ner beroende på vilka som känns mest relevanta för året. Det är en blandning av nyheter och memes och på topp tre hittar vi just nu Amazonas regnskogsbränder, stormningen av Area 51 och den sista filmen i Avengers-sagan “End Game”.

In och rösta eller se hela listan här!

De mäktigaste TV-stunderna

Buzzfeed har listat 100 scener från olika TV-serier vi minns allra mest från året. Vissa känner jag inte igen alls, men jag är glad att Grey’s Anatomys avsnitt (säsong 15, avsnitt 19) med fokus på sexuellt övergrepp hamnade andra plats. Patienten, som är en överlevare av sexuellt övergrepp, var rädd för att förflyttas till operationsrummet på grund av de manliga läkare som gick runt i korridorerna – så de fyllde vägen dit med kvinnor. Jag grät så mycket när jag såg det här avsnittet, det är ett långsamt och respektfullt avsnitt. Här är även två intressanta detaljer från avsnittet:

  1. muren av kvinnor består till mesta dels av de som vanligtvis jobbar bakom kameran på Grey’s Anatomy.
  2. de första 48 timmarna efter att avsnittet sänts i USA fick hjälplinjen för sexuellt övergrepp 43% fler samtal ❤️

Se hela listan här!

Vad sökte vi efter?

Google har sammanställt årets sökningar. För att se vad vi i Sverige har letat efter, klicka här. Det är en blandning av “sellerijuice“, “varför Jeppe fick lämna Paradise hotell” och “hur gammal är Madonna” (hon är 61 år gammal, btw). Google har också skapat en video för att sammanställa 2019 – och om du vill avsluta året med en känsla av att mänskligheten är inte så dum ändå, så borde du se den.

Klicka här för att se videon!

Mest lästa Wikipedia-artiklarna

Wikipedia har samlat de mest lästa artiklarna från året. Topp tre är “Avengers: End Game” (den här artikeln har lästs över 43 miljoner gånger?!), “Deaths in 2019” och “Ted Bundy“.

Läs hela listan här!

De roligaste tweetsen från 2019

Det är ingen nyhet att jag tycker om roliga tweets från Buzzfeed. De har samlat de bästa från året så vi kan sitta och fnissa lite.

Se hela listan här!

Twitter: @anesuishec