10 tips för att fokusera på self-care varje dag

Bildkälla: Pinterest

Hur mycket tid avsätter du egentligen för self-care? Låt mig ta dig tillbaka en värld utan mobiltelefoner, skräpmat och stillasittande jobb. Det mest grundläggande för att överleva var mat, vatten, sömn och luft. Strax därefter trygghet och gemenskap, och sist (men inte minst) självkänsla och självförverkligande. Och vet du vad? Behoven ser exakt likadana ut idag – för alla människor – i bestämd ordning.

Ändå prioriteras behov som sömn och mat bort – medan andra kanske utesluts helt. För du ska ju jobba, städa hemmet, ringa familjemedlemmar eller laga den där middagen först. Tiden för self-care är nästintill obefintlig med vår hektiska livsstil. Att ta hand om dig själv är inte själviskt, det är en väg till två av dina grundläggande behov: självkänsla och självförverkligande.

Att ta sig tid för self-care beskrivs i ordlistan som “att ta en aktiv roll i skyddandet av sin egen hälsa och glädje“. Det är precis vad jag vill vill uppmana dig att göra! Här kommer tio tips på vad du kan göra för dig själv, varje dag.

10 self-care tips att prova idag

Sov minst 8 timmar

När jag var yngre sa jag alltid att jag kunde sova när jag dör, men idag håller jag inte riktigt med. Sömn för med sig så mycket mer än bara vila – du återhämtar dig, bearbetar alla intryck från dagen och sänker kroppens stresshormon kortisol. Rekommendationen ligger på 7-9 timmars sömn per natt, men känn efter vad just du behöver för att bli utvilad och energisk.

Ät en näringsrik frukost

Frukost är dagens första mål, och du har säkert hört tusen gånger att det är det viktigaste. Men för de som skippar frukosten då? Egentligen är det ganska simpelt – oavsett när du äter din frukost, så påverkar måltiden din kropp. Om du startar med att näringsboosta kroppen får du mer energi resten av din dag – dessutom får du ett jämnare blodsocker, vilket minskar sug efter “dålig” mat.

Lägg tid på att andas rätt

Du andas per automatik, men andas du rätt? Vid långsam in- och utandning, det vill säga djupandning (när magen och bröstet expanderar), så regleras kroppens nervsystem. Det innebär att kroppen blir mer avslappnad och går in i ett tillstånd av lugn, vilket i sin tur påverkar sinnet. Kanske är det därför yoga och meditation blivit så populärt! Vid djupandning masseras också alla dina inre organ, vilket kan bidra till att smärta i kroppen reduceras.

Läs en bra bok

Att bli totalt uppslukad av en bra bok får världen att pausas för en stund. Du blir närvarande, lugnar din andning och (till skillnad från en bra film) så får hjärnan öva på att visualisera texten. Faktum är att hjärnan är en muskel som tränas när vi läser – både minnet, ordförrådet och fantasin.

Rör dig minst 30 minuter varje dag

Det finns inga nackdelar, men tusen fördelar, med att röra på sig lite varje dag. Du sätter igång blodcirkulationen, kroppen tar upp mer syre, sänker stresshormonet kortisol, och du skapar massor av må-bra hormoner. Alla dessa hormoner gör bland annat så att du känner dig mindre stressad, gladare, mer tillfredsställd och förbättrar din sömn. Så ut och gå med dig!

Ta en paus från telefonen

Telefonen ger oss så många fördelar – så många att man lätt fastnar. Att ta en paus från skärmen då och då hjälper dig att vara mer närvarande, minska stress och öka din återhämtning. Enligt forskning sover du bättre om du lägger ifrån dig telefonen en stund innan du ska sova, för skärmljuset påverkar sömnhormonet melatonin.

Träffa eller prata med en vän

Bra kost och träning är viktiga för hälsan, men faktum är att bra relationer är minst lika viktiga. Som jag skrev i inledningen så är trygghet och gemenskap ett av våra mest grundläggande behov för att må bra! För människan är i grund och botten flockdjur som mår bra av varandras sällskap – oavsett om det är för att skratta, kramas eller komplettera varandras styrkor och svagheter. Se till att träffa dina vänner och ventilera, umgås och ha kul. Då minskar du också risken för att bli deprimerad. 

Skriv ner en sak du gjorde bra under dagen

Vi är skapta att söka efter hot och skydda oss själva, därför är det naturligt att många av våra tankar blir negativa. Ta en stund och reflektera över något du har gjort bra varje dag, för att påminna dig själv om att DU är bra. Med tiden kanske det blir en bra vana?

Tänk på några saker du är tacksam över

Precis som många av de andra punkterna så ökar våra må-bra hormoner när vi känner tacksamhet, bland annat dopamin som kickar in och ger dig en känsla av tillfredsställdhet. Det finns också flera studier som visar att tacksamhet ökar din självkänsla och mentala styrka!

Skapa en härlig kvällsrutin

När du skapar bra vanor i din vardag så ökar välbefinnandet, oavsett om det är via en morgon-eller kvällsrutin. När du etablerar rutiner som får just dig att må bra, finns det mer utrymme för att du ska kunna hantera allt som händer under dagen och bearbeta det. På kvällen är det extra viktigt att komma ner i varv, så att du kan somna lättare. Varför inte lägga dig i tid, ta en paus från telefonen, läsa en bok och tänka på några saker du är tacksam över? 😉

*

Tillsammans med dig vill vi få in lite extra self-care varje dag. Små steg dagligen som i det långa loppet tar oss tillbaka till något av det viktigaste vi har – oss själva. Ladda ner vår mall och använd den som bakgrund på telefonen för att påminna dig själv om att ta dig tid för dig!