Vad vi älskade på Internet förra veckan

Bildkälla: Letters of Note

Måndag och dags för FORNI Favorites, en serie där vi samlar det bästa från Internet och veckan som varit. Det är viktiga, roliga och onödiga ämnen. Veckans artikel är egentligen bara en lista på hur du kan underhålla dig själv i mellandagarna. Enjoy!

(Har du något kul du sett på Internet från veckan som gått? Kommentera ditt tips längst ner!)

His Dark Materials, bok blir serie

Bok-serien “His Dark Materials, eller “Den Mörka Materian” som den heter på svenska, har gjorts till en serie av BBC och DEN ÄR SÅ BRA! Även om du inte har läst böckerna (vilket jag starkt rekommenderar) är det här en serien du verkligen behöver se. Den är otroligt välgjord och hjärtskärande, tydligen BBCs dyraste serie hittills.

Serien går just nu igenom den första boken “Guldkompassen”, såhär förklarar Bokus sagan:

Allting börjar när Lyras farbror, Lord Asriel, återvänder till England med berättelser om en plats nära Nordpolen där man genom norrskenets skimmer kan ana en annan värld. Inte långt därefter försvinner Lyras vän Roger under mystiska omständigheter. Snart blir Lyra indragen i ett farligt äventyr med underliga vetenskapsmän, häxor och pansarbjörnar som drabbar samman i polarmörkret. Men framför allt finns här Alethiometern, guldkompassen, en magisk sanningsmaskin som ger stor makt till den som kan använda den rätt.”

Ett nytt avsnitt släpps varje måndag. Se serien här!

Vad finns i djupet?

Jag älskar den här hemsidan så mycket. Genom att scrolla dyker du ner i havet och får se vad som gömmer sig i djupet, både historiska händelser men också vilka djur som lever där nere. Tror jag fick rysningar för varje nivå jag gick ner, det är så häftigt! Visste ni att Titanic vilar 3800 meter ner under ytan? TRE TUSEN ÅTTA HUNDRA METER! Och då är vi inte ens halvvägs ner.

Kolla in havet HÄR!

Hur spelar man egentligen julklappsleken?

Det kan vara svårt att samsas om vilka regler som egentligen gäller under julklappsleken — den kommer ju faktiskt i tre olika versioner. Därför är det så bra med hemsidor som klargör vem som har rätt! Julklappslekar.se ger oss reglerna vare sig du ska spela med tärningar (rätt version), grytvantar (?) eller post-it lappar (??). Lycka till!

Se alla regler här!

Hur ser det ut inne hos en sorority?

En sorority är slags medlemsklubb, eller “kvinnoförening” som det heter på svenska, på amerikanska universitet som du kan ansöka till. Tanken är att du får ett systerskap att dela din universitetstid med, och bygga relationer för livet. Vare sig man är positivt eller negativt inställd (många har hamnat i blåsväder efter historier från deras “nollningar”) till sororities så är det fascinerande att se hur livet i deras stora hus ser ut.

I den här videon får vi följa med in på Chi Omega i Oreagon för en guidad tur genom huset, som ser precis ut så som filmerna lärt oss. Jag undrar hur mycket det egentligen kostar för tjejerna att hyra ett rum där inne?

Se hela videon här.

Är du uttråkad i jul?

Under jul och mellandagarna kan det vara många av oss som blir uttråkade, vi har ju så mycket mer fritid bland alla röda dagar. Därför har jag skapat en lista för dig, med hemsidor som är perfekta när du är uttråkad. Varsågod.

  • Ah, Wiki Race. Du ska inne på Wikipedia.com ta dig från ett ämne till ett annat, endast genom att klicka på relevanta länkar i varje artikel du besöker. Som exemplet nedanför: ta dig från “motor vehicle” till “Nikola Tesla“. Då vill du hitta länkar inne i artikeln om “motor vehicle” som till slut leder dig till “Nikola Tesla”. När jag jobbade på Apple utmanade vi varandra i personalrummet i Wiki Race. Två personer satt med varsin dator medan en tredje bestämde start- och slutpunkt, den som kom fram först vann. Ett perfekt sätt att fördriva tiden och lära dig något nytt, spela här!

  • Det är här lite som hemsidan Mix.com som jag tipsade för några veckor sedan, en plats där du trycker på en knapp för att få upp olika typer av hemsidor. Det är allt från spel, till test till onödig trivia. Tryck på den röda knappen för att köra igång!
  • Den här hemsidan har samlat gamla texter och brev från förr i tiden. Det är så intressant att läsa andras historier och tankar. Min favorit är Tom Hanks brev till en TV-show som försökte muta honom till att dyka upp.  Se vad mer som finns på Letters of Note!
  • Vill du göra din handstil till ett digitals typsnitt? Of course you do! Jag måste prova det här när jag är tillbaka på kontoret. Printa deras template, skriv ner varje bokstav och lägg in i systemet. Kolla in Calligraphr här!

Amanda har börjat blogga hos oss!

De senaste veckorna har vi fått två nya bloggare på FORNI, först Steffi och nu Amanda som är redaktör här har börjat blogga på amanda.forni.se där vi får följa med henne bland wellness-recept och graviditeten.

Läs hennes blogg här!

 

 

Har du några tips från förra veckan du vill dela med dig av? Kommentera här nedanför! 👏

Vad tycker du?

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Vad tycker du?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *