Caroline Lidman: från anställd till entreprenör

Caroline är tjejen som har gått från anställd till entreprenör och författare. Caroline är uppvuxen i Stockholm och ser sig själv som en karriärist med hög ambitionsnivå. Vi har träffat Caroline för att prata om hennes resa och vilka lärdomar hon har lärt sig längst vägen.

Kan du berätta lite om dig själv och vad du gör idag?

Jag är en PR-entreprenör som drivit egen byrå sedan tre och ett halvt år tillbaka. Innan dess har jag arbetat på en rad större byråer i Stockholm sedan jag var 15 år gammal. 

Jag älskar kommunikation och att arbeta med att paketera varumärken för att sedan få ut dem på marknaden. För mig kretsar en stor del av vardagen kring marknads-PR och person-PR, vilket innebär att jag jobbar med en rad företagsledare, experter och entreprenörers personliga varumärken – allt för att driva affär i det bolag de driver eller är verksamma i.

Vid sidan av PR-vardagen släppte jag i januari min tredje bok, Eat Sleep Startup Repeat, tillsammans med serieentreprenören Aleksandar Goga.

Tänk långsiktigt i dina beslut och våga säga nej om möjligheter inte hjälper din resa framåt.

Du startade eget 2016, hur kommer det sig att du valde att jobba som egen?

Jag har nog sedan jag var liten drömt om att ha mitt eget företag och 2016 var det dags. För mig blev tajmingen självklar när jag mötte min byråpartner Maria Fabricius. Hon var verkligen en person som jag kände att jag ville teama up med! Vi hade samma energi, driv och mod att bara köra.

Vad är den största skillnaden mellan att jobba som anställd på PR-byrå till att driva sin egen PR-byrå?

Åh, det är många. De saker jag tänker på direkt är att du som egen behöver ha en rad fler hattar på dig varje dag. Du behöver vara ekonom, säljare, chef, HR etc. Jämte alla hattar är det dock en fantastisk frihetskänsla att vara egen! För mig passar det väldigt bra just nu och jag älskar att jag har både det yttersta ansvaret och äger mitt eget arbetsliv, men även att jag har friheten att styra från idé till utförande. Hur snabbt det ska gå bestämmer jag själv! Vill jag testa att göra något nytt i bolaget så finns det ingen som säger att jag inte kan göra det. Möjligheterna blir så många!

Vad är det svåraste med att driva eget?

I början var det självklart en helt ny nivå av press att varje krona hängde på mig och Maria, samtidigt så har det givit ett pannben och jäkla säljarsinne idag. Sedan gäller det att ha koll på rekrytering och ditt tänk kring talang när du rekryterar. Väx inte bara för sakens skull, väx med rätt personer som du kan bygga ett starkt team med. Komplettera det klassiska CV:t och gräv istället efter rätt mentalitet och drivkrafter. Ditt team är avgörande för om du lyckas eller inte! Se till att ni har samma bild av bolaget och var ni är på väg.

Om du inte visar att du finns, vill, gör jobbet och bevisar dig – så kommer någon annan ta den platsen, kunden, eller drömjobbet som du vill ha.

Vilken är den största läxan du lärt dig genom ditt företagande?

Att inse sitt enorma värde och våga lita fullt ut på sin egna förmåga. Tänk långsiktigt i dina beslut och våga säga nej om möjligheter inte hjälper din resa framåt. Stödhjul som erbjuds under vägen, från kapital till utrymme, kanske på sikt kan bromsa dig istället för att det ger dig en ny växel. 

Vad är det roligaste med att driva eget?

Friheten och de möjligheter som det bidrar med.

Vilket är det bästa karriärs-tips du har fått?

Jag vet inte om det är ett tips jag fått av någon, men det jag gärna delar med mig är tipset att ta plats och se till att göra jobbet. Om du inte visar att du finns, vill, gör jobbet och bevisar dig – så kommer någon annan ta den platsen, kunden, eller drömjobbet som du vill ha.

Vad skulle du säga till andra kvinnor som vill bli entrepenörer eller byta karriärs-spår men kanske inte vågar?

Återigen lite det jag sa i föregående fråga. Bestäm dig för att prova, vi bor ju i ett väldigt tryggt land så om det inte fungerar finns det möjlighet för de flesta att ta en anställning igen istället.

Steg 1: Är att bestämma sig vad för typ av bolag du ska starta och se till att din produkt eller din tjänst löser problem för många. Det är så viktigt att börja där. 

Steg 2: Se över om det finns andra som har gjort den resan som du vill göra. Finns det någon som har startat eget i samma bransch? Hitta förebilder som har gjort samma resa som du vill göra. Hör av dig till dem och få till ett samtal och ta del av do’s and don’ts inför att du ska starta ditt eget bolag.

Steg 3: Våga, kavla upp ärmarna och kör!

Du har skrivit en del böcker, vad har du lärt dig av det?

Alla mina tre böcker har handlat om olika ämnen och de har även bjudit in till många samtal med olika experter och kunniga inspirerande människor. Jag har lärt mig väldigt mycket från varje bok och med den senaste även processen av att vara två personer som tillsammans skriver en bok. 

Vad skulle du säga till dig själv som yngre?

Njut i farten du har och glöm inte tid för reflektion. Du är fantastisk! 

*

Vill du läsa fler intervjuer så hittar du kategorin här.