Ett samtal med Karla Opazo Lindblad – grundaren av SLEEK Atelier

Vi har fått chansen att intervjua egeföretagaren och skjortfantasten Karla Opazo Lindblad. Hon är en av grundarna till modeföretaget SLEEK Atelier som fokuserar på statementskjortor i hög kvalitet! Karla har sedan några år tillbaka bosatt sig i modestaden Köpenhamn där hon idag bor med man och en dotter på sex månader. Ett samtal om egenföretagande och hur man kombinerar det med familjeliv, om modebranschen, tips till framtida entreprenörer –  och självklart snackades det om skjortor!

Vi dyker rakt in i vad Karla har att säga om hennes otroligt inspirerande liv:

Hej Karla, så kul att träffa dig! Jag vill börja direkt med att fråga hur föddes idén om SLEEK Atelier?

Idén om ett skjortmärke som specialiserar sig på statement skjortor började växa fram när vi insåg att alla märken gjorde varsin snygg skjorta med det var tidskrävande att gå igenom märke för märke för att hitta en skjorta som dessutom hade rimligt pris för bra material. Vi ville därför erbjuda våra kunder bra kvalité till rätt pris, samtidigt som det är ett stilsäkert plagg som hänger med en längre tid och inte bara en säsong.

Vilken är din största drivkraft när det kommer till egenföretagande?

Det är att ständigt vara målmedveten och bryta ihop det till delmål, det är klart vissa perioder är tuffare än andra. Men tror man på sin idé ska man bara fokusera och köra.

Hur blev det just skjortor som ni riktar in er på i SLEEK Atelier?

För det är ett klassiskt plagg som är snyggt till i princip allt! Skjortan är ett basplagg som varje person bör ha i sin garderob. Inte bara för att det är räddaren i nöden när man har idétorka, utan även för att det sätter attityd på outfiten. Vi ville dessutom köra en makeover på den klassiska skjortan genom att addera detaljer som gör att plagget sticker ut lite mer.

Vad hade du förändrat om du startade märket idag?

Våga fokusera på de utländska marknaderna från start, jag tycker att vi fokuserade för länge på Sverige när många av våra kunder är från utlandet.

Vad skulle du vilja ge för tips till alla unga som drömmer om att starta eget?

Våga ta steget och våga be om hjälp, men framförallt ska man våga att misslyckas. Det är så många idag som har så sjukt bra idéer men är rädda för lämna “tryggheten”.

Hur stylar man en skjorta bäst enligt dig?

Oj vad svårt, beror lite på humöret. Det vi alltid eftersträvar är att skjortan sticker ut, därför är en SLEEK skjorta rätt så lätt att style:a till både dag och kväll. På med ett par snygga jeans för mer avslappnad look eller kör kostymbyxan…ska man på något event eller bara middag med ens tjejkompisar på kvällen kan man bara byta skor och lägga till ett halsband, så blir kvällen genast lite mer party.

Anställd vs egenföretagare? Vad är egentligen bäst?

Egenföretagare, för den ständiga utvecklingen och utmaningen man ständigt har.

Hur går designprocessen till?

Vi inspireras väldigt mycket utav vår omgivning, men framförallt människor vi möter. Många av skjortorna är inspirerade av riktiga personer där vi har försökt designa en skjorta som speglar deras personlighet och vardag.

Hur kombinerar du rollen som egenföretagare med familjeliv, det sociala livet och dina egna intressen?

Innan jag blev mamma handlade det väldigt mycket om att arbeta effektivt och prioritera tid med vänner och familj. Som egenföretagare skiljer dagarna sig åt väldigt mycket, vissa dagar är väldigt sociala dagar fyllda med möten till dagar man ska bara fokusera på det kreativa. Älskar det! Nu som nybliven mamma har jag tagit ett steg tillbaks och delegerat väldigt mycket, man ska hinna njuta också av familjetiden och inte vara för hård mot sig själv för man inte kan “jobba lika mycket”. Det är absolut något jag har fått lära mig.

Hur lyckas man i modebranschen?

Det är en tuff bransch, så det handlar om att bygga ett nätverk och hålla aktiviteten kring ens varumärke uppe. Annars blir det lätt att man glöms bort.

Dina bästa Köpenhamntips?

Nu under pandemin har allt varit stängt förutom matbutiker och apotek, längtar tills allt öppnar upp! Det bästa med Köpenhamn är att det finns så många smultronställen och om jag ska välja några favoriter så blir det: Alelier Septeber, Apollo bar, Buka och Juno!


Sugen på att läsa fler intervjuer med inspirerande människor? Tryck här!