Intervju: Destiny Kuzmic om hur man bygger upp en stark kropp

[su_note note_color=”#ffffff” text_color=”#210000″]
Namn: Destiny Kuzmic
Ålder: 20 år
Titel: Licensierad personlig tränare och grundare av QZMIC
Familj: Sambon Amir
Instagramkonto: @destinykuzmic
Favoritträning: Kampsport
[/su_note]

Destiny möter mig ett stort leende på läpparna och energi som smittar av sig direkt. Hennes skratt hörs till längre fram på gatan och när vi tar upp dagens ämne fylls hennes röst av engagemang. Det märks tydligt vilken stor passion Destiny har för sitt yrke som personlig tränare. Utöver att Destiny är personlig tränare driver hon även nystartade QZMIC tillsammans med Boris Kuzmic där de erbjuder online coachning. Nu är Destiny i full gång med klienter både fysiskt samt online. Vi har träffat henne för att prata om hur man som kvinna bygger upp en stark kropp och hon delar med sig av massvis med tips som ni inte vill missa!

Hej Destiny! Idag ska vi prata om hur man bygger upp en stark kvinnlig kropp som håller livet ut och därför har vi bjudit in dig som expert för att svara på lite frågor. Men först, vem är Destiny för dom som inte känner till dig sen tidigare?

Jag är en glad och sprallig tjej som brinner för träning! Jag är utbildad personlig tränare och gravidtränings-expert som hjälper gravida kvinnor med träning innan, under och efter graviditet. Min träningsbakgrund är mycket lång och idag jobbar jag med många olika kända profiler inom träning och hälsa. Jag har även tillsammans med Boris Kuzmic nyligen startat en online coachning verksamhet som heter QZMIC. Där ger vi kost- och träningsupplägg gjorda exakt utefter klientens behov och mål.

Definitionen av en stark kropp kan variera från person till person. Vad är en stark kropp för dig?

En stark kropp för mig är en kropp som tar mig genom och klarar av alla mina dagssysslor, och som kan hålla energinivån stabil genom hela dagen.

Vi ska leva med våra kroppar för resten av livet, vad är en bra grundtanke att ha med sig för att kroppen ska hålla hela livet?

Att alltid lyssna på kroppen. Om du t.ex inte mår helt hundra så pusha inte dig på träningen den dagen. Ta en härlig power walk istället!

Sedan är det otroligt viktigt att alltid komma ihåg att lägga mycket fokus på grundstyrka och teknik. För håller inte det är det även svårt för kroppen att hålla. Man måste ha det satt för att kunna fortsätta utvecklas och för att fortsätta hålla som en kropp. Det är superviktigt med grund- och teknikträning innan man börjar utmana sig själv för mycket.

Tyvärr har de flesta stillasittande jobb framför en dator, vad är dina bästa tips för att inte förstöra och slita på kroppen under arbetstimmarna?

Mitt absolut bästa tips är att ställa en klocka var 30:e minut genomgående hela dagen för att se till att du reser dig upp från din sittande position. Det kan räcka med att gå och fylla på ditt vattenglas eller gå på toaletten. Se åtminstone till att du rest dig upp en gång i halvtimmen. Ett annat jättebra tips som jag brukar rekommendera mina kunder är att försöka ta så många möten som möjligt gåendes utomhus. Har man t.ex. ett telefonmöte är det väldigt lätt att gå en promenad och prata i telefon. Man blir mycket mer motiverad då det blir en mer inspirerande miljö utomhus, plus att du mår bättre!

När man fortfarande är relativt ung, omkring 20-års åldern, hur bör man då lägga upp sin träning för att som bäst motverka skador i framtiden och bygga en kropp som sedan klarar av att åldras utan att ta för mycket stryk?

Det är viktigt att ha en mångsidigträning, med styrketräning, rörlighetsträning och konditionsträning för att kroppen ska vara så stark och uthållig som möjligt. Det gäller att ha en balans och inte köra för hårt. Många 20-åringar har väldigt mycket mer energi än när man är lite äldre. Därför tar de ofta i lite för hårt utan att ha grunderna satta och därmed skadar sig. Är du i 20-års åldern har du extremt bra förutsättningar till att bygga en stark och uthållig grund som du sedan kan stå på och fortsätta utveckla resten av livet.

Varför är det viktigt med en mångsidig och varierad träning?

För att du är stark på olika sätt. Många tänker såhär; att du är stark för att du har ren styrka. MEN har du inte uthålligheten, vad ska du då göra med styrkan? Har du inte konditionen kommer du ändå inte orka. Det är därför väldigt viktigt med varierad träning om man verkligen vill bli stark på riktigt och inte bara utseendemässigt eller ”skrytmässigt” för att man klarar en viss vikt i en repetition.

För att bygga en stark kropp är det såklart även viktigt att se över maten vi äter. Vad och när man äter precis innan och efter träning, hur stor påverkan har det på träningen och resultaten i slutändan?

Mat är A&O för att vi ska må bra! Att äta innan och efter träning är jätteviktigt för att man ska prestera så bra som möjligt. Man ska försöka äta ett protein- och kolhydratsrikt mål cirka 2 timmar innan träning, för att man ska orka så mycket som möjligt och så länge som möjligt. Sedan är det optimalt att försöka äta ungefär 20-30 minuter efter träningen eftersom det gynnar återhämtningen och muskeltillväxten. Dessutom gör det så att du mår och presterar bättre i det långa loppet. Så det är väldigt viktigt vad, men framför allt att man äter, både innan och efter träning.

Bör vi kvinnor anpassa vår träning och kost efter menscykeln? I sådana fall – hur?

Detta är en väldigt intressant fråga faktiskt och svaret är ja!

Man brukar dela in menscykeln i 2 stycken 14-dagars perioder. Perioden före ägglossning kallas follikelfas och perioden efter ägglossning kallas lutealfas. Östrogent hormon dominerar under de första två veckorna av menscykeln och anses ha en uppbyggande, anabol, effekt. Under de sista två veckorna dominerar progesteron och anses ha motsatt effekt, katabol, d.v.s. nedbrytande. Den kvinnliga kroppen har därför lättare att bygga muskler, öka styrka och har högst prestation under de första 14 dagarna av menscykeln.

Sammanfattningsvis, för att få så bra resultat av sin träning som möjligt utifrån menscykeln så bör du fokusera på styrketräning under den första perioden av menscykeln och konditions- och förbränningsträning under den andra perioden. Många känner att de inte orkar lika mycket de sista två veckorna eftersom kroppen jobbar lite mot dig i den nedbrytande fasen.

När det kommer till kost så gäller det att alltid äta en balanserad och mångsidig kost, för att din kropp ska må så bra som möjligt. Under första perioden av menscykel, då man också har sin blödning, är det viktigt att få i sig mycket grön och järnrik mat som spenat och grönkål. En väldigt intressant sak att nämna är att chokladsug, som väldigt många upplever, inte enbart är sötsug. Utan det är ofta din kropps sätt att berätta att du har brist på magnesium. Kroppen fungerar på ett extremt fascinerande sätt!

Vilka är dina bästa tips för träning under en graviditet?

Mina bästa tips är även här att fokusera på grundträning och teknik. Har du aldrig tränat innan eller tränat väldigt lite så har du en perfekt tid i ditt liv att sätta alla grunder. Ta även promenader, hajka om möjligt och vattengymnastik är väldigt uppskattat av gravida. Mitt absolut bästa och viktigaste tips är att alltid träna med någon som vet vad den gör. Det kan vara en vän som är duktig på träning eller anlita en personlig tränare som är expert inom området, men träna inte själv. Planerar du en graviditet så kan det även vara en bra idé att börja träna redan innan du blivit gravid. Detta för att göra din kropp så stark som möjligt och lägga de viktigaste grunderna. Då kommer det bli enklare för dig att träna genom hela din graviditet och återhämta kroppen efter förlossningen.

En skada, graviditet eller bara en påfrestande period i livet kan ibland göra det svårt att hitta tillbaka till träningen. Vad är dina tre bästa tips när det kommer till återhämtningsträning för att sedan tillslut hitta glöden i träningen igen?

  1. Börja med träning du tycker är kul eller träna tillsammans med någon du gillar så att du inte tråkar ut dig i början.
  2. Fokusera på det du känner dig bra på – boosta ditt självförtroende lite extra en sådan här period!
  3. Försök att befinna dig i miljöer med mycket natur och med människor som motiverar och pushar dig i rätt riktning. Yttre faktorer har en stor påverkan på vad du känner för att hitta på. Omgiv dig då av en miljö du mår bra av och personer som tycker det är kul att träna.
  4. Du får en extra punkt av mig! Anlita en personlig tränare som kan vara med dig hela vägen och pusha och lyfta upp dig tills du känner att glöden i träningen är tillbaka. Det är ett väldigt bra sätt att få den där extra pushen i början för att sedan komma tillbaka in i träningsrutinerna.

Till sist, vad är din största lärdom genom din egen träning och ditt jobb som personlig tränare?

Att alla, verkligen alla människor, fungerar på olika sätt och det är det som gör livet så fantastiskt. Du kommer aldrig kunna allt och kommer aldrig vara perfekt. Men det är det vi stävar mot och skam till den som ger sig. Jag jobbar likadant med min egna träning som jag gör med mina klienters, vi strävar alla mot perfektion men allas perfektion är olika. Vi strävar helt enkelt efter att få vara den bästa versionen av oss själva och vi är på en god väg dit. Så min absolut största lärdom är definitivt att alla människor är olika, har olika förutsättning och till och med olika mål – ingen ska träna, äta eller sova på exakt samma sätt. Utan man måste alltid hitta sin egna väg för att nå sin egna perfektion. Och det är det jag jobbar med dag in och dag ut. Inte bara med mig själv utan med ALLA mina klienter.

*

Ta reda på mer om Destiny på QZMIC.com! Vill du läsa fler inspirerande intervjuer, klicka här!