Intervju med Carro och Emely – grundarna av Heja Livet

Vi har pratat med Carro Levy och Emely Crona Stenberg, grundarna av nätverket Heja Livet — Facebook-gruppen som har blivit ett gemensamt och tryggt rum för över 100 000 kvinnor. Några av de ämnen som diskuteras innanför cyber-väggarna är psykisk ohälsa, privatekonomi, kvinnokroppen, jämställdhet och relationer. Carro och Emely startade gruppen 2014 och 2017 sade de upp sig från sina PR-byråer för att ta idén till heltid.

Heja Livet har funnits sedan 2014. Hur har nätverket förändrats sedan start, utöver antal medlemmar?

Det har inte förändrats så mycket då stämningen är densamma; varm och respektfull. För ungefär 2 år sedan började vi göra samarbeten och egna koncept som vi lyfter i nätverket för att ge ett mervärde till medlemmarna.

Idag har ni börjat jobba med Heja Livet som mer än ett nätverk, nästan likt ett mediehus. Hur såg den processen ut? Från att inse potentialen till att förverkliga projekt och samarbeten?

När vi insåg vilken enorm kraft det finns i att vara många, och att vi kan använda tusentals kvinnors röster till att faktiskt göra skillnad i samhället på olika sätt bestämde vi oss för att satsa all vår tid på detta. Hjärtat var redan med. Vi ville utveckla rörelsen till att även utmana företag, lyfta frågor vi ser att kvinnor pratar om, skapa egna produktioner som ger tillbaka, med mera. Rent praktiskt startade vi ett AB, skaffade kontorsplats och driver nu vårt drömbolag när vi varje dag jobbar för att vara inkluderande, nyfikna, modiga och nytänkande.

Har ni något tips för de som ska starta företag eller ett projekt tillsammans med en nära vän? Vad behöver man tänka på för att inte riskera vänskapen?

Vi lärde känna varandra när vi jobbade på samma PR-byrå, och klickade direkt. Vi var alltså först kollegor och sedan blev vi bästa vänner. Det är lyx att vår story började på det sättet. Vi kan varandra utan och innan, i både ”privat” och ”professionell” roll. Vi kan läsa varandras tankar och behöver inte ens säga vissa saker.

Om man först och främst är vänner och vill starta bolag ihop så är våra råd följande; var alltid ärliga med varandra, lyft varandras olikheter och hitta det ni är respektive bäst på. Ta inget för givet och fira segrar! Det kanske låter trist – men så viktigt – ha papper på allting gällande bolagsbildning etc (det gäller alla oavsett relation med den man jobbar med) för att inte riskera att något kan bli knepigt om ni inte vill jobba tillsammans för alltid. Sen är det bara att köra!

Vad var de största utmaningarna när ni började jobba med samarbeten och företag?

För oss är det alltid viktigt att lyssna på magkänslan, och utgå ifrån vad som är relevant och givande för Heja Livets medlemmar. Att ha en balans med att behålla samma genuina känsla och samtidigt bli mer kommersiella, men på det som vi tycker är rätt sätt. Vi var väldigt tydliga med varför vi började med samarbeten och det är vi fortfarande. Det gjorde att övergången inte blev så svår, men självklart blir vi ifrågasatta ibland. Än idag finns en uppfattning om att när man vill göra gott så ska man arbeta ideellt, gratis eller vid sidan om. Speciellt för tjejer och kvinnor. En kille hade inte fått frågan ”vad ska pengarna gå till?” och den uppfattningen och normen är vi gärna med och ändrar.

Jag själv känner att jag fått så många insikter genom att läsa alla historier på Heja Livet – hur har medlemmarnas historier hjälpt er utvecklas?

Vi utvecklas och lär oss hela tiden. Om hur modig och stark man blir genom att våga vara sårbar. Hur lätt det faktiskt är att se någon. Att vi känner oss så trygga i vårt arbete, eller vårt kall snarare, att vi sover väldigt gott om nätterna.

Ni modererar inläggen på Heja Livet. Hur bestämmer ni vilka inlägg som släpps igenom? Är det många som nekas?

Det är mycket inlägg som kommer in. Vi kan inte publicera allt för då skulle det helt svämma över. Vi gör urvalet för att få ett så varierat, relevant, lärorikt och igenkännande men samtidigt utstickande innehåll som möjligt. Vi har vissa riktlinjer för att kunna dra en gräns; t.ex lägger vi inte upp privata försäljningar, insamlingar av pengar eller röster till tävlingar med flera som finns på vår sida.

Vad har varit favoritminnet med Heja Livet hittills?

Vi firade 100 000 medlemmar på vårt stammishak Cavabaren en varm sensommarkväll i Stockholm. Det var mängder av vänner, tallrikar med friterad mat och enorm glädje över ett häftigt delmål som vi äntligen hade uppnått!

Hur ser framtiden ut för Heja Livet? Vad har ni för mål?

Vi ser ljust på den! Vi kommer fortsätta utveckla våra produktioner och koncept, både kommersiella och ideella. En dröm har alltid varit att instifta ett stipendium och hoppas att 2020 tar oss närmare det målet. Annars vill vi fortsätta hylla de som inspirerar, lyfta den lilla personen med den stora historien och utmana tabun, normer och förutfattade meningar.

4 snabba med Carro &  Emely:

Favoritfilm att rekommendera till en främling:
Carro:
Cinema Paradiso
Emely: Döda poeters sällskap

En perfekt fredagskväll:
Carro & Emely
: Cava och karaoke

Favoritplats att äta i Stockholm:
Carro & Emely: Cavabaren

En holy graal hudvårdsprodukt:
Carro:
Nu i vinter kan jag inte leva utan Egyptian Magic i ansiktet
Emely: Filorga Time Filler

 

* Vill du läsa fler härliga intervjuer – spana in kategorin här!