Intervju med Charlotte Simonsbacka: Hunkydorys nya chefsdesigner

Hunkydory är tillbaka! Den svenska modevarumärket, som försattes i konkurs 2018 för att sedan 2019 licenseras av Odd Molly, har sin grand re-opening i höst.

Jag har älskat Hunkydory sedan jag var liten, min mamma använde det när jag växte upp och det var alltid deras plagg jag stal ur hennes garderob. Därför blev jag så glad när jag fick reda på att de tar en nysatsning och öppnar upp en fin höstkollektion nu i augusti – med fokus på sitt DNA och den klassiskt rockiga stilen!

Jag träffade Charlotte Simonsbacka, Hunkydorys nya chefsdesigner för att prata lite om hennes karriär och företagets nya fokus.

Hej Charlotte! Vem är du?

Jag är norrländska till mitt ursprung, parisiska i mitt hjärta efter alla år som jag levde där. Viktigt för mig i livet och i allt som jag gör är vänlighet, ödmjukhet och harmoni. Kärlek, familj, vänskap, hälsa, och att ta tillvara på och njuta av det enkla i vardagen, är ord som beskriver mig väl.

I mitt yrke är jag väldigt noggrann, driven och det som jag skapar kommer från hjärtat. Jag älskar hantverket, att skissa för hand med blyerts och de kollektioner jag gör idag för Hunkydory tar jag fram så. Precis som när jag började min resa i Paris modevärld i mitten/slutet av 90-talet. Alltid med en penna och ett skissblock i väskan, var jag än går.

Hur kommer Hunkydorys resa se annorlunda ut nu jämfört med tidigare?

Hunkydory känns för mig helt rätt i tiden i dag. Jag tror på ikoniska plagg i fina material. Klassiker man vill bära om och om igen, som blir favoriter. Kollektionen är en garderob av plagg där alla passar ihop och som håller över tid, och som kan bäras tillsammans med framtida kollektioner.

Vi har gjort en ny take på kollektionen, samtidigt som vi har gått tillbaka till ursprunget, till den känsla som fanns när Hunkydory skapades. ”Back to the roots”.

Hunkydory

Vad har du gjort tidigare och hur kommer det sig att du hamnade i Paris?

Jag har ritat kläder sedan tonåren, älskade redan på den tiden att bläddra i modetidningar och samla bilder på allt som inspirerade då. Uppvuxen i en kreativ och driven familj tog jag med mig dessa egenskaper, tillsammans med en stor dos mod och mycket vilja, till Paris redan som 18 åring.

Studerade där vid ESMOD, med Paco Rabanne som mentor under det sista skolåret. En fantastisk tid i Paris modevärld som jag är tacksam över att ha fått erfara, både lärorik och tuff.

Sedan gick jag lärling på Nina Ricci och Givenchy. Min första anställning var hos, det då kända varumärket, Plein Sud. Jag levde och arbetade i Paris i 12 år innan jag flyttade tillbaka hem till Sverige. Jag fick ett jättefint jobberbjudande av ett svenskt företag, packade min lilla bil och flyttade hem. Pendlade en tid mellan Borås, Stockholm och Paris, tills jag helt vågade släppa taget och rota mig här i Stockholm. Och efter många års arbetserfarenhet hos flera av våra stora svenska varumärken blev jag erbjuden denna roll, som chefsdesigner för Hunkydory.

Hunkydory

… och nu Hunkydory?

Ja, jag är så glad över detta uppdrag. Det är ett varumärke som jag genom åren följt, burit och vars stil jag alltid älskat, och som ligger väldigt nära mig och min personliga värld.

Jag har själv saknat varumärket och dess unika coola avslappnade stil. Hunkydory känns i dag helt rätt i tiden, nu när 70-tals känslan är tillbaka med all dess naturlighet och enkelhet. Jag älskar att skapa denna look.

Hur ser din Pinterest-board ut?

Den speglar den franska, coola, naturliga och avslappnade känslan. Ikoniska klassiker. Där finns bilder på stilikoner som Jane Birkin och hennes dotter Charlotte Gainsbourg. Rolling Stones och Anita Pallenberg. I en skala av harmoniska färger som alltid känns rätt i tiden.

Hunkydory

Vad är dina tre bästa karriärtips?

  • Jag tror på att hitta det i livet, som för en själv, känns rätt och ger mening.
  • Att skapa sin karriär, sitt arbete, med mycket driv och hjärta i det man gör.
  • Och jag tror på att alltid bemöta andra såsom du själv önskar bli bemött.

Vilka tre plagg tycker du man alltid ska ha i garderoben

För mig är, favorit jeansen, den perfekta t-shirten och skinnjackan, plagg man alltid ska ha i garderoben. Ikoniska klassiker som man bara kan slänga på sig och som får en att känna sig sådär coolt bekvämt avslappnad, vad man än gör och som passar vid alla tillfällen,

*

17 augusti 2020 öppnar Hunkydory upp igen på hunkydory.com! Vill du läsa fler intervjuer klicka här!