Intervju: Margaux Dietz om Alexa, sex, njutning och kändisskap

Ingen har väl undgått att Margaux Dietz precis lanserat Alexa, en erotisk roman tillsammans med en tillhörande poddserie? Vi i FORNI-redaktionen älskar att hon gör detta och lyfter kvinnlig njutning som det mest naturliga som finns – vilket det är. Vi träffade Margaux på hennes kontor. Hon kom inflygandes med sin starka energi och stora leende. Så fort vi började prata om romanen gav hon ifrån sig ett varmt skratt. Margaux är en person som brinner för det hon gör, trots att det ibland innebär tuffa perioder när jobbet och privatlivet hela tiden fortsätter att inkräkta på varandra. I den här intervjun pratar vi med Margaux om Alexa, sex, kändisskap och kvinnlig njutning. Ett minst sagt intressent och kittlande samtal!

Så, Alexa finns i poddserie-form på Spotify samt som en erotisk bokroman. Hur kom du på att du ville göra detta? 

Jag tror idén egentligen kom när jag blev singel. Jag var på en bokförlagsmiddag och satt tillsammans med min vän Pascal och Denise Rudberg. Vi skojade om att min stora passion i livet då var just njutning. Det roligaste som finns är väl ändå att prata om sex? Med tjejkompisar men också att jag kunde vara mer öppen med mamma, det är så härligt! Och även så viktigt att faktiskt kunna prata om. När man kommer tillbaka till sin kropp efter en graviditet, kan man behöva jobba på att bli trygg i sig själv igen. Det tycker jag att man gör genom att prata och diskutera om kvinnokroppen, men framförallt om njutning. 

Jag tänkte att tja, jag kanske ska prova skriva en sexscen? Efter det kanske det till och med blir en bok av det! Det ena ledde till det andra och efter ett tag gick jag till ett bokförlag och pitchade min idé.

Hur har du gjort research?

Jag pratade med kvinnor i alla åldrar och djupdök i allt från vad för typ av underkläder folk tycker är sexiga, till vad för typ av sex folk gillar. Jag kunde ju inte bygga historien och utgå från vad jag gillar och tänder på, utan behövde sätta mig utanför och in i Alexas perspektiv. Hur hade Alexa haft det där sexet med den där killen som är lite manipulativ? Eller med ett one night stand? Det har varit väldigt kul!

Sen är ju Alexa en influencertjej i min ålder, så på ett sätt har det också varit enkelt att utgå från sig själv, kollegor och vänner i branschen. Jag har helt enkelt gjort min research genom att prata massor om sex med allt och alla.

Hur mycket Margaux finns i Alexa? 

Vi är rätt så olika när det kommer till personlighet, men det finns såklart en hel del Margaux i Alexa. Hon är driven, har en passion för att ta sig framåt och göra det bästa hela tiden. Hon har en otrolig hög press på sig själv, vilket jag tror många kvinnor kan känna igen sig i. Jag känner igen mig mycket i henne, samtidigt som hon är en helt egen person.

Margaux

Baseras historien på verkliga händelser i ditt liv? 

En del av känslorna som upplevs i boken är från verkliga händelser i mitt liv, och från känslor som jag faktiskt har känt. Men sen har jag gjort en twist på det och på själva händelserna liksom. Men det är absolut inspirerat av mitt eget liv och andra runt omkring mig.

I din roman vill du göra upp med omvärldens fördomar om allt från sex till kändisskap. Vad är din relation till både sex och kändisskap? 

Jag skulle säga att min relation till sex verkligen har utvecklats med åren! Haha, kanske inte så konstigt med tanke på att man blir mer erfaren. När jag var yngre så pratade jag och mina tjejkompisar aldrig om onani, vad jag minns, men killar gjorde det hela tiden. Där någonstans tror jag det växer en tabu kring att prata om onani. Det så många tjejer som aldrig ens har kommit och jag tror att det handlar väldigt mycket om den där känslan som växte fram när man var liten, att det är fult att onanera.

Det biten vill jag verkligen få bort. Alla gillar väl ändå att njuta? Jag, som fått ett par år till att bli mer trygg i mig själv, vet att ju mer vi pratar om det, desto lättare blir det att utforska mer och lära oss om våra egna kroppar. Jag hade inte ens kollat på mig själv där nere i en spegel innan jag fick barn!

När det kommer till kändisskap tror jag att många har en bild av att det alltid är guld och gröna skogar, men det är det inte. Speciellt just nu i och med det hårda klimatet på sociala medier och alla elaka kommentarer. Det är tufft och många sätter hög press på sig själva. I det här yrket blir det dessutom väldigt personligt. Jag kan inte gå hem från jobbet och bara släppa allting och tänka att det bara är jobb. Mitt liv och mitt jobb inkräktar på varandra hela tiden.

Precis så som Alexa säger i boken är det, att när det går dåligt för henne så känns det som att hon får sparken från sitt egna liv. Och det är så det känns när det är tuffa dagar på jobbet också… att det är en själv det är fel på. Det går heller inte att sluta jobba, eftersom personen jobbet handlar om är ju en själv. Ja, det kan verkligen vara tufft ibland.

Vad har varit den största utmaningen när du tagit fram podden och boken? 

Den största utmaningen har varit att släppa sig själv och bara fokusera på fantasin. Att intala sig själv att det handlar faktiskt inte om mig, alltså Margaux, utan om Alexa. Det är bara min fantasi. Sexscenerna har absolut varit det svåraste. När jag skrev boken så lämnade jag alla delar där det skulle vara sexscener blankt först. Det var lite tomma rum i boken där i slutet som skulle fyllas med bra kvalitet och sexigt innehåll.

Margaux

När ni skulle spela in sexscenerna tog ni hjälp av en intimitetskoordinator, hur gick det till? Lärde du dig något nytt? Berätta allt!

Jag hade aldrig hört talas om en intimitetskoordinator innan, men det är tydligen väldigt inne att ha med i produktioner. Och sjukt bra! Det är alltid viktigt att skådespelare och hela setet känner sig bekväma. Om två karaktärer exempelvis ska ha sex i en scen, även fast man inte har sex på riktigt, kan det bli väldigt intimt och det skapas ju en viss dynamik. Om man bara sugs in i det kan man nog känna när man kommer hem att, vad hände idag på jobbet egentligen? Kändes det verkligen helt rätt? En intimitetskoordinator ser ju till att alla redan innan vet var gränsen går. Får jag lägga en hand på din? Eller får jag lägga ditt hår bakom örat? Små saker som ändå är väldigt viktigt att klargöra oron kring. Därför är rollen jätteviktig för att alla skådespelare ska kunna slappna av.

Har du lärt känna nya sidor hos dig själv under arbetets gång? 

Det har jag absolut! Speciellt i och med ljuddramat på Spotify. Ju mer man pratar om sex, skriver om sex och skådespelar om sex, desto mer känner man att man vill gå hem och testa. Så kort och gott, jag har ju blivit en person som ofta är inne i sexbutiker. Jag har absolut blivit mer sexuell av den här resan. Men det är inte så konstigt egentligen, det är ett helt år där fokus har varit sex

Har denna resa gynnat din egen sexualitet och njutning? 

Fråga Sean, haha! Men ja, det skulle jag säga. Jag känner mig ännu mer trygg i mig själv och jag tror på något sätt att det är tack vare mitt skrivande. Att skriva om njutning och sex har fått mig att känna mig mer kvinnlig. Jag rekommenderar alla att skriva en sexscen! 

Finns det något material som ni blev tvungen att ta bort, på grund av att det gick över er gräns? Var gick er egna gräns? 

Haha, avsnitt fyra – där går gränsen! I avsnitt tre går Alexa på en sexfest där hon träffar en kille. Så avsnittet efter det handlar om BDSM och jag vet inte riktigt vad som kommer hända när det har släppts. Det är nästintill lite över gränsen, iallafall snuddar på linjen till vad gränsen är. Men det är också det är som är lite kittlande – det är kul! Det är något som aldrig har gjorts innan, och det är ändå vanligt med BDSM. Så det ska bli väldigt spännande att se hur det tas emot. Men där går absolut gränsen.

Okej, sista frågan! Vad är ditt bästa tips för att kvinnor ska bli mer bekväma i sin sexualitet? 

Jag tror framförallt det handlar om att ha koll på hur du ser ut där nere. Våga testa dig fram själv hemma och våga säga till din partner om vad du faktiskt gillar för någonting. Jag tror att ju mer trygg man är i sig själv, men också tillsammans med sin partner desto mer bekväm och stark blir man i sin sexualitet och i sig själv.

*

Vill du läsa fler intervjuer på FORNI? Klicka här!