10 trick för att koppla bort jobbet i sommar

Börja semestern en vecka tidigare

Om du mentalt börjar semestern en vecka tidigare och planerar i god tid slipper du stressa runt sista dagarna innan avresa. Vi vet att många bokar in frisör, shopping och andra måsten så nära semestern det går. Då är du troligtvis helt slut första semesterdagen och behöver spendera vecka ett med att vila upp dig istället för att njuta av ledigheten.

Ta bort mail-appen

Eller se åtminstone till att ta bort notifikationer – det om något stressar en under ledigheten. Tar du bort appen blir det dessutom svårare att smygjobba från stranden.

Lämna datorn hemma

Om du inte har som krav att fixa något jobb under semestern kan det vara bra att lämna datorn hemma. Även om du bara tänkt använda den till privat surf är det lätt att råka gå in på mailen eller intranätet, och vips är jobbhjärnan igång igen.

Byt ut dina rutiner

För att komma ner i varv och låta hjärnan vänja sig vid semestern kan det vara bra att släppa på dina vardagsrutiner. Ett exempel kan vara att inte kolla telefonen direkt på morgonen – njut istället av utsikten under frukosten. Ett annat är att inte pressa in träningen på lunchen om det är så du brukar göra hemma. Allt som gör att det blir en tydlig skillnad mellan vardag och semester.

 

Undvik att småjobba

Känner du ett behov av att beta av lite jobb under semestern är det bättre att boka in fokuserade tider, till exempel en timme per dag, istället för att småjobba hela tiden. Försök att inte tänka på jobbet under de övriga timmarna och fokusera istället under en begränsad tid.

Lämna telefonen

Fundera på om det verkligen är nödvändigt att ha med mobilen till stranden, matbutiken och restaurangen. Du blir troligtvis mer avslappnad och njuter av semestern om du lämnar den hemma. Behöver du ändå ha med den för att till exempel fota eller lyssna på en podcast kan du sätta den i stör ej- eller flygplansläge.

Läs böcker

Att ha med sig ett gäng böcker på semestern är ofta det bästa sättet att koppla bort vardagslivet och slappna av. Men välj böcker med omsorg! Vill du komma ner i varv kanske en skönlitterär bok är bättre än en med karriärtips och vice versa om ditt mål istället är att samla inspiration till höstens jobbutmaningar.

Dokumentera med måtta

Självklart är det roligt att ha bilder från semestern, men välj dina tillfällen. Du kanske inte behöver fota din outfit, varje måltid och alla dina drinkar under hela semestern. Kom ihåg att även lägga bort mobilen och njuta av maten eller aktiviteten där och då.

Ta dagen som den kommer

Många har en förmåga att boka upp varenda semesterdag med aktiviteter. Ett bra tips är att även boka in tomma dagar där ni struntar i to do´s och istället gör det ni är sugna på just då. Spontanitet är om något kopplat med ledighet och avslappning!

Håll igång träningen

Det är lätt hänt att placera sig i solstolen första dagen på semestern och sedan inte röra sig länge än till lunchstället. Är du van att träna till vardags blir det en stor omställning och du kommer troligtvis bara bli seg istället för utvilad. Utnyttja miljön och vädret på semestern för att utöva andra träningsformer som simning och långpromenader i sanden. Dessutom minskar träning stress, så det är kanske extra viktigt första veckan för att komma ner i varv.