Frilansar du? Här är de viktigaste do’s and dont’s

Samarbete medOnlineprinters
Bildkälla: Pinterest

Att vara frilansare eller egenföretagare tillhör en och annans dröm. Jag träffar ofta folk som är precis där jag en gång var, de går i tankarna och pratar om det som något som ska hända, någon dag. Rädslan för att misslyckas, förväntningarna från utomstående, vänner och familj ligger och puttrar och du har en hyra att betala. Det känns som att man ska hoppa från en klippa utan fallskärm. Det värsta som kan hända är att det inte går, och vet du? Ingen bryr sig. ALLT löser sig. Om något imponeras de av att du ändå vågade.
I ett hopp om att fler ska våga ta sig an frilanslivet kommer här en sammanställning av do’s and don’ts som jag lärt mig på vägen.

DO

Lita på magkänslan. Den stämmer i princip alltid. Ibland har jag gått emot den lite för att se vad som händer, men när ett uppdrag inte känns hundra, det kan handla om arbetsuppgifter eller arvode, så är det oftast inte bra. Med en dålig magkänsla gör man ett dåligt jobb. Testa däremot om den går att vända? Går det att förhandla eller komma fram till ett arrangemang som du är nöjd med? Var inte rädd att för att säga vad du tycker, kanske kan du kompromissa med något?

DON’T

Förvänta dig inte att det är enkelt. Det är lika bra att riva av plåstret och få det sagt. Kunderna kommer inte alltid komma till dig. Att frilansa är som att konstant söka jobb. Hatar du att skriva personliga brev, gå på möten och sälja in dig själv kanske du ska fundera över om detta passar dig. Att frilansa innebär i perioder lika mycket sälj som produktion. Du ansvarar nu för din egen inkomst, och den måste du jobba för.

DO

Tryck upp och lämna ut visitkort! Ja du läste rätt, eftersom det inte är så vanligt att lämna över ett visitkort längre så är det precis det du borde göra. Tryck upp ett snyggt kort med hjälp utav onlineprinters enkla tjänst och du är redo för att sprida ditt namn och varumärke. Förresten, visste du att när man lämnar sitt visitkort i Japan så ses det som en väldigt fin handling? Därför är det noga att lämna över det med båda händerna och texten vänd mot läsaren. Mottagaren tar emot kortet med en bugning med båda händerna – visst är det intressant hur det skiljer sig mellan kulturer?

Don´t

Skippa inte månadsplaneringen. Att vara egen innebär inte att du har mer tid till annat än om du är anställd. Se därför till att göra en månadsplan och schemalägg när saker och ting ska bli gjort. Följ planen och få tid över till att utvidga din verksamhet, om du tänker att du inte har så mycket att göra och skjuter på uppgifterna så kommer du inte heller att växa och bli större. Var därför hård mot dig själv och öva upp din disciplin.

DO

Gör en plan. Disciplin är något som många frilansare tampas med. Det kan vara svårt att gå upp i tid på morgonen när man inte har något att passa. Gör ett veckoschema och sätt upp mål som du vill nå. Förhoppningsvis har du sett till att du har lite tid på dig i början, en buffert att röra dig på. Det kan ta tid för dig att bygga upp en kundbas, och räkna med att även fakturorna tar tid. Det kan vara bra att räkna med att det tar ett par månader innan allt är i rullning.

DON’T

Gör inte allt själv. Att vara egen innebär också att man behöver ta sig an alla roller i företaget; ekonom, VD, kreativ chef och assistent. Finns det något du kan du få hjälp med? Jag använder Cool Company – ett företag som hjälper mig med fakturor, betalningar och skatter – sådant som jag är dålig på, men är viktigt att man är noga med. Behöver du en snygg hemsida eller fina foton och du är varken utvecklare eller fotograf? Hör med vänner och bekanta om de skulle vara intresserade av att hjälpa dig, eller lägg lite pengar på att få det gjort. Det kan kosta dig mer att lägga tid på något du varken kan eller vill göra själv.

DO

Stå på dig. Som frilansare kan man bli utnyttjad. Företag vill gärna få ner ditt arvode och många anser att du skall vara tacksam för att du ens får jobba med dem, speciellt om du är ny i gamet. Det här är en hårfin balans. Precis som på en arbetsplats behöver du såklart jobba dig uppåt och visa framfötterna – med tiden kommer du att ha tillräckligt med kött på benen för att veta ditt värde. Men var noggrann med avtal och överenskommelser, och se till att de betalar sina fakturor.