10 smarta sätt att använda ditt Amex

Samarbete medAmerican express

Var ditt nyårslöfte inför 2021 att förbättra din privatekonomi? Eller är du en av dom som känner sig vilsen så fort det pratas om siffror och pengar? Oavsett vilken typ utav relation du har till din ekonomi så är det både nödvändigt och viktigt att hålla koll på den. Att stoppa huvudet i sanden och låtsas som att räkningar, amorteringar och vardagskostnader inte finns är tyvärr ingen hållbar strategi – så låt oss istället prata om vad du kan göra för smarta saker för din ekonomi.

Nu ska vi prata lite om kreditkort från American Express! De medför nämligen en hel del fördelar och om du lär dig att använda det på rätt sätt, kan du både spara pengar och samla dina utgifter på ett och samma ställe. Just nu har dessutom American Express ett erbjudande där du som ny kund får 30 000 EuroBonus extrapoäng om du ansöker om ett SAS Amex Premium senast den 30/4!

Ansök om kortet kan du göra här.

Och här kommer 10 smarta sätt att använda ditt Amex på:

Få koll på din ekonomi

Om du är naturligt lagd åt det hållet att du inte är speciellt intresserad utav ekonomi så kan du få en ordentlig boost av att använda ditt Amex till vardagens alla utgifter. För om du använder ditt Amex som ditt primära betalkort så samlar du alla utgifter på ett och samma stället och får stenkoll på vad du lägger dina pengar på varje månad. Använd Amex-appen för att enkelt se hur mycket du spenderat och skapa en vana kring att ha en liten ekonomistund varje månad när din faktura från Amex kommer. När det är dags att betala fakturan sätter du dig ner och ser tydligt vart dina pengar har gått, i en förlängning kan det innebära att du kan kapa kostnader som du inte hade koll på att du ens hade tidigare.

Dela på kostnader med din sambo

Ytterligare ett smart sätt att använda ditt Amex på är att lägga till ett tvillingkort till sitt kort – då kan man vara två personer som handlar på samma faktura varje månad. På det viset kan alltså både du och din sambo dela ett gemensamt konto utan att behöva lägga in några pengar på det. Låt utgifter för ert gemensamma boende, mat och transport gå till samma faktura så att ni båda får en tydlig blick utav vart era gemensamma pengar går. Det blir dessutom mycket trevligare om man gör upp ekonomiskt en gång i månaden än att behöva fokusera på det efter varje gemensamt inköp. Splitta istället på kostnaderna i slutet av månaden när allt är inhandlat – och slipp att vardagsgnabba om ekonomin.

Reseförsäkring ingår

I en Corona-fri värld hade i alla fall jag suttit på ett plan påväg till varmare breddgrader i detta nu! Något som är smart att använda flera utav Amex-korten till är just resor och reseförsäkringar. Betalar du din resa med ett amex kort så ingår nämligen reseförsäkring på flera av korten. Något som många annars köper till för en extra kostnad. Med den här tjänsten kan du alltså spara in pengarna för reseförsäkringen och lägga dom på ett härligt restaurangbesök på semestern istället. Snacka om att använda sitt Amex smart!

Slipp plånboken

För mig har det varit nästintill revolutionerande att lägga in mitt Amex i mobilen, i den numera tekniska plånboken som finns där. Det är ett smart sätt att slippa bära runt på plånboken och du kommer aldrig mer vara med om att ha ”glömt plånboken hemma”. Amex fungerar alltså utmärkt att lägga in i din mobil och det finns nästan inga ställen som inte tillåter att man betala med mobilen nuförtiden. Så handla smartare och handla med mobilen!

Samla poäng

För att gå under titeln ”smart shopper” så bör du samla poäng på alla dina köp. Det kan du med enkelhet göra via ditt Amex. För varje krona du handlar för med ditt kort får du nämligen poäng – som sedan kan lösas in till bland annat resor. Precis som jag nämnde i början så har Amex dessutom kampanjer lite då och då och kampanjen som är igång nu ger dig 30 000 bonuspoäng om du signar upp dig på ett SAS Amex Premium innan den 30/4. Detta gör det enkelt och smidigt att tjäna bonuspoäng på dina köp och på ditt medlemsskap som sedan kan användas till vad du vill!

Bli personen som betalar

Ibland hamnar man i situationer där man ska betala för många. Detta kan ställa till problem om man egentligen vill erbjuda sig – men man vet att man inte har tillräckligt med pengar på kortet. Eftersom det oftast swishas i efterhand i dagens samhälle så handlar det inte om att alltid ta notan och stå för den, utan mer om att vara artig och erbjuda sig. Med ett Amex har du kredit, så att du med ett knapptryck kan vara den som betalar utan att vara orolig för vad som finns på kortet. Nu har du dessutom tjänat bonuspoäng på det dina kompisar har spenderat – smart. 

Ligg inte ute med faktiska pengar

Ytterligare ett smart sätt att använda sitt Amex på är när du handlar på internet. Ibland kan det ju vara så att man behöver beställa plagg i flera storlekar eller är osäker på en viss passform. Då behöver du köpa mer än vad du tänk från början, och måste alltså ligga ute med dina pengar fram tills att du returnerar varan. Handlar du med ditt Amex kort så kan du i lugn och ro prova dina plagg hemma, returnera de varor som inte passade och fakturan korrigeras i slutet av månaden. Det påverkar alltså inte din ekonomi och ditt kassaflöde.

Få rabatter

Om du kommit såpass långt med ditt handlande på ditt Amex så att du har tjänat ihop lite poäng så kan du som nämndes tidigare använda dom till att boka resor. När du bokar dina resor med bonuspoäng kan du dessutom resa med 50% poängrabatt. Dessa erbjudanden får du en eller två gånger per år beroende på vilket kort som används.

Förköp dina konsertbiljetter

Är du personen som alltid missar chansen att gå på din drömkonsert för att biljetterna hinner sälja slut? Eller är du personen som köper superdyra biljetter i andra hand för att inte missa konserten som alla andra verkade köpa biljetter till? Oavsett vem du är av dom så är det slut med det nu! Med ditt Amex får du tillgång till konsertbiljetter innan alla andra. Så klicka hem dina biljetter i lugn och ro utan att bli stressad över ett visst datum.

Använda Amex egna app

För att kamma hem fullpott i att handla smart med sitt Amex så kan du med fördel använda deras två appar. Amex har delat upp sina tjänster efter vad du är ute efter i inte en utan två appar. Använd och ladda ner Amex SE för praktisk, personlig och ekonomisk översikt. En kompletterande app till ditt nyfunna intresse i din privatekonomi. Eller Amex Experiences som innehåller din reseförsäkring, evenemang och dina konserter. Det är alltså där du håller koll på all rolig bonus som ett Amex kort innebär.

 

Vill du läsa mer om ekonomi? Tryck här

* Ansök om ett SAS Amex Premium senast 30/4 2021 och få 30 000 EuroBonus Extrapoäng. Poängen räcker till en bonusresa med SAS Go inom Europa (skatter och avgifter tillkommer). Erbjudandet gäller endast nya kunder och under förutsättning att du handlar för minst 36 000 kr t.o.m. den 31/7 2021. Poängen överförs senast augusti 2021).