4 steg för att komma igång med ditt sparande

Samarbete medAnyfin

2022 har gått av stapeln, januari är i full gång och precis som vid varje nytt år, går januari hand i hand med löften om att dra ner på vardagskostnader och komma igång med sparandet. Jag tror inte jag är ensam om att ett av mina nyårslöften 2022 är att börja spara ordentligt. Förutom det så är många av mina andra nyårslöften dessutom beroende av just sparande. Men fördelen med ett nytt år, att få vända blad och påbörja ett helt nytt kapitel är att det kommer med en viss kraft. Jag känner mig motiverad, inspirerad och med rätt drivkraft och inställning är allt möjligt! Med det sagt är januari en perfekt tid för oss att använda vår drivkraft och faktiskt komma igång med vårt sparande. Eller vad säger ni? För oavsett vilken typ utav relation du har till din privatekonomi – så är det ju viktigt att spara!

Låt oss därför prata om hur du kommer igång! I betalt samarbete med Anyfin har vi tagit fram 4 steg som kan hålla dig i handen och guida dig när du ska börja spara. Anyfin är en smart ekonomi-app som hjälper dig få ut mer av din ekonomi, och som precis lanserat en helt ny spar-funktion i appen!

Vad står på din drömlista? – Sätt upp mål med ditt sparande!

För att komma igång med ditt sparande är motivation A och O. Den där, egentligen inte så nödvändiga, koppen med Take Away-kaffe påväg till jobbet kommer kännas extra nödvändig om du inte är motiverad till att spara.

Om du försöker adressera varför du vill spara, kommer det kännas mycket lättare att komma igång och hålla i sparandet. Är du lika old school som mig och föredrar att skriva dina mål och drömmar för hand (för visst finns det en viss känsla i det)? Ta isåfall fram ett papper och en penna och skriv ner dina drömmar och mål kring ditt sparande! Vad vill du spara till? Kanske eftersträvar du en ekonomisk trygghet och att sluta behöva oroa dig för pengar? Eller blir 2022 det året du kan köpa den där väskan du så länge drömt om? Målet kan också vara att kunna resa mer eller leva ett gott liv som pensionär. Kanske drömmer du om att starta företag! Oavsett om du har stora eller små drömmar och mål med ditt sparande – lista upp och använd det för att motivera dig själv! Det är betydligt lättare att övertala sig själv till att börja spara när du visualiserat det du drömmer om.

Det ska vara kul att spara – utmana dig själv!

Ordet sparande kan ibland kännas överväldigande och svårt. Men att komma igång med ditt sparande behöver inte nödvändigtvis vara det, snarare tvärtom. Om du ser ditt sparande som en rolig utmaning kan du göra något kul av det.

Något som jag ibland gör är att en gång i veckan laga ett storkok som passar bra att ha i matlådan. Jag sätter på musik, gör i ordning köket och ser det som en timmes meditation. Sen brukar jag räkna ut hur mycket jag sparar varje vecka på att ha med mig matlåda – något som blir en motivation till att fortsätta!

Anyfins nya spar-funktion erbjuder olika sparhacks, och en av dom heter Spara vid löning. Med hjälp av detta sparhack drar Anyfin angiven summa från mitt konto automatiskt varje månad. Så det jag sparar varje månad på att ta med mig matlådor till jobbet, kan jag skriva in i en summa som sedan dras varje månad vi löning. Anyfin är helt gratis och du får 0,8% ränta på det du lägger in vilket gör att pengarna växer utan att du behöver göra någonting.

Så utmana dig själv och gör ditt sparande till något roligt! Hur mycket pengar får du över om du skippar att köpa den där koppen med take away-kaffe påväg till jobbet? Räkna ut det och låt Anyfin spara det till dig varje månad vid löning!

Vilket sparsätt ska jag välja? Börja enkelt med Anyfin!

Det är lätt att känna sig överväldigad av olika sparfunktioner som finns idag. Är jag den enda som bara vill stoppa ner huvudet i sanden när det börjar pratas om siffror? Men för att komma igång med ditt sparande behöver du börja enkelt! Jag läste om träning häromdagen och citerar en rad jag kom över – den bästa träningen är den som faktiskt blir av. Och jag tycker det är ett bra motto att ta med sig även kring sitt sparande. Sätt en realistisk summa och var inte för tuff mot dig själv, det är många bäckar små som gäller!

Anyfin har även ett sparhack som heter måndagspepp, där Anyfin drar en slumpvald summa varje måndag (inom din inställda gräns). Är inte det nyckeln till sparande? Att det ska vara enkelt, ske automatiskt och vara något som vi inte behöver tänka på? Om ni frågar mig, tycker jag att det låter som ett framgångsrecept!

Anyfin

Spara tillsammans med en partner eller vän!

Blir inte allt lite roligare när man har någon vid sin sida? Då kan man peppa och hjälpa varandra att nå sina gemensamma eller individuella drömmar och mål. Jag vill också slå ett slag för att sätta upp delmål och fira lite på vägen!

Om du sparar tillsammans med kollegan, din partner eller en vän kan det kännas lättare att göra det till en rutin. Ta en härlig promenad och ta med kaffe i en termos, istället för att ta den där fikan på stan. Ät middag hemma med vännerna, istället för att boka upp er på massa restauranger. Bestäm med kollegan att ni ska ta med er matlådor hela veckan. Eller planerar inför veckans måltider tillsammans med din partner och bestäm er för att handla smart.

Anyfin har en funktion som kallas för Widgets, som gör det både enklare och roligare att ha koll på din ekonomi! Du väljer helt själv vilka widgets du vill använda och du kan även ha dem på din hemskärm! Du kan bland annat se hur och var du spenderar dina pengar. Ett perfekt sätt för dig att få en överblick, se vad du bör dra ner kostnaderna på och på så sätt komma igång med ditt sparande. Utmana en vän om vem som lyckas dra ner sina kostnader bäst! I appen kan du även få spartips varje dag vilket också hjälper dig att hålla dig motiverad!

Vi har också en kampanjkod till er för att kickstarta ert sparande! Med koden FORNI får alla nya användare 100 kr in på sparkontot. Koden gäller i en vecka (fram till den 1.2.2022). Gör som jag och ladda ner Anyfin-appen här eller läs mer om sparande via Anyfin här!

Anyfin tillhandahåller sparkonto via vår partnerbank som är ett svensk kreditinstitut. Anyfin erbjuder för närvarande 0,80% i ränta, räntan bestäms av vår partnerbank och kan ändras över tid. Dina pengar på sparkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden (upp till 1 050 000 kr per kund och institut). Vid partnerbankens eventuella konkurs kommer dina insättningar att återbetalas av Riksgälden inom 7 dagar.

*
Vill du läsa mer om ekonomi? Klicka här!