Är din plånbok redo för hösten?

Tjejresor till Ibiza, romantisk weekend till Italienska Rivieran, familjesemester på Österlen. After Work efter jobbet kanske både en och tre gånger i veckan, ljust rosévin i glasen, spontana middagar i solnedgång. Vad är det jag pratar om? Sommaren, förstås. Den tid på året då vi lever ut som mest, blommar för fullt och låter de flesta dagar levas som om det vore den sista sommardagen.

Att njuta av sommaren är något vi svenskar förtjänar att göra. Men efter många veckor följt av att leva för dagen kommer hösten och knackar på – ofta med ett bankkonto och sparkonto som ekat tomt efter våren och sommarens festligheter. Det kan kännas deppigt, men det bör det egentligen inte göra. Livet är till för att levas och om vi inte njuter, then whats the point?

Nu är det dock hög tid att börja tänka på sin ekonomi igen, både för att kontona kanske sinat men också för att det är kul att komma in i rutiner igen efter en period av slösande.

Här kommer våra bästa ekonomitips inför hösten!

Gör upp en budget

Istället för att bara dra kortet utan att tänka, gör upp en budget utifrån din inkomst. Det finns massor med bra appar du kan ta hjälp av här, eller så kör du hederlig papper och penna för mysets skull! Vad har du för fasta utgifter? Vad finns kvar efter dessa och hur vill du fördela den summan? Utgå från dig själv och dina intressen!

Glöm inte sparandet i din budget

Om du vill ha en konkret siffra att gå efter så ska 10% av din inkomst gå till sparande. Se om det är möjligt och flytta över den summa du väljer att spara i samband med att lönen kommer in varje månad. Vänta inte till slutet av månaden, för då kan det snabbt ha tagit slut. Att planera sitt sparande är grundpelaren för att pengarna faktiskt ska sparas.

Spara smart

Spara inte enbart i ett sparkonto, placera pengarna i aktier eller fonder. Även här finns smarta appar som t.ex. Fundler att ta hjälp av för att pengarna ska växa utan att du själv måste bli ett aktieproffs.

Spara in på sånt du inte bryr dig om

Älskar du att äta lunch ute? Ja, då kanske det är något du ska avsätta budget för varje månad. Men om lunchen bara är något du ska kasta i dig kanske det är bättre att lösa matlåda och spara lite av pengarna? Utgå från dig och vad som är viktigt. Själv har jag väldigt låga transportkostnader då jag går eller cyklar över allt när jag kan. Jag gillar inte att åka bil, buss eller tåg, vilket gör att jag helst går och samtidigt får jag pengar över till till exempel take away-kaffen som jag gärna unnar mig!

Gör ekonomin till en gemensam aktivitet!

Om du har en nära kompis, partner eller kollega så kan ni hitta på ekonomi-utmaningar tillsammans. Det kan vara att ha matlåda varje dag i en månad, rensa garderoben och sälja på Sellpy eller byta kläder med varandra istället för att köpa nytt under ett kvartal. Ekonomi är kul om man gör det kul (annars kan det också vara riktigt tråkigt, hehe. It’s up to you!).

Känner du dig ekonomiboostad inför hösten nu? Bra – då kör vi! Hösten är en favoritårstid om man ser den från den positiva sidan: äntligen lite lugn och ro efter en hektiskt sommar, mysiga middagar hemma, bästa klädsäsongen, storkok, filmkvällar och långpromenader bland orangea löv. Jag längtar.

*

Vill du läsa mer om ekonomi på FORNI? Klicka här!