Så håller du koll på din ekonomi i 6 enkla steg

Foto: Fondsparande via appen Fundler, perfekt för dig som vill ha olika fondsparanden för olika drömmar!

Julen är över och det nya året är här – samma känsla varje år i januari månad. Nytt år – nytt jag. Man kan tycka vad man vill om att se det nya året som en nystart, men för egen del har det alltid hjälpt mig att bli mer motiverad tack vare just nystarts-känslan. Jag sätter upp nya mål, fantiserar om saker och tillåter mig själv att reflektera över det som varit och det som står framför mig.

Januari är en månad som handlar mycket om ekonomi. Många har det knapert efter en lång julledighet och behöver se efter hur man kan spara på slantarna. Samtidigt så ser vi också över vår ekonomi och lägger upp olika ekonomiska planer för året.

Oavsett vilken relation du har till din privatekonomi, kan det vara bra att se över den då och då. Varför inte ta tag i det varje år i januari? Här kommer 6 tips på hur du får bättre koll på din ekonomi!

 1. Ta en timmes genomgång av din privatekonomi
  Lägg en timme som du bokar in i din kalender där du går igenom all din ekonomi. Ta fram ett anteckningsblock och skriv ner: Hur många olika konton har jag? Vad kommer in – och går ut – från varje konto? Hur mycket pengar gör jag av med varje månad och ungefär var går pengarna? Gör en överblick av din privatekonomi – använd anteckningsblocket för att skriva ner och få en tydlig bild av din ekonomiska situation.
 2. Skriv en lista på intäkter vs utgifter
  Gör en lista där du börjar med att skriva ner vad du får in varje månad. Sedan fyller du på vad du har för utgifter varje månad. Börja med fasta utgifter och fortsätt sedan med mat, nöjen, kläder, hygienartiklar osv. Allt för att få en tydlig överblick av ekonomin.
 3. Gör en drömtårta
  Rita en cirkel och fyll den med tårtbitar i olika storlekar beroende på hur mycket du vill ha eller drömmer om något. I varje tårtbit fyller du i din dröm, till exempel: Större bostad, drömväskan, lantställe och resa till Maldiverna.
 4. Förverkliga din drömtårta
  Beroende på hur stora dina tårtbitar är kan du få en överblick av hur mycket du vill ha något just nu. Då vet du hur du ska fördela ditt sparande. Bestäm hur mycket du har råd att spara varje månad utifrån dina listor du gjorde i steg 1 och 2, sedan fördelar du den budgeten på sakerna i din drömtårta. Här kan det även gå in t.ex. pensionssparande eller sparande till barn om du drömmer om att kunna ge ditt barn en kontantinsats till en lägenhet eller vill ha lite extra pengar när du går i pension.
 5. Sätt upp tydliga – men rimliga! – regler för din ekonomi
  Att gå på en strikt diet fungerar aldrig för någon i längden – inte heller att spara varenda krona man drar in. Sätt upp regler för hur du ska fördela din budget varje månad men var inte för stram, för då kommer det aldrig gå. Kom även ihåg att oförutsedda saker kan hända som gör att allt kastas om – om det händer så blir det så. Gör ditt bästa för att hålla dig till dina personliga ekonomi-regler och kom ihåg att de finns för att du ska uppnå dina ekonomiska drömmar!
 6. Sätt upp mål med ditt sparande
  För att vilja spara måste vi veta varför vi sparar (i alla fall de flesta av oss). Ska pengarna gå till en ny bostad, en resa, pensionen eller den där drömjackan? Ha olika konton, fonder eller aktier för olika sparanden och följ upp dem en gång varje månad för att se hur det går med dina sparanden. Om du sparar i fonder eller aktier kan du behöva placera om pengarna regelbundet så se till att ha koll på hur dina pengar växer.

Är ni lika peppade som jag på att ta hand om er ekonomi för 2021? Jag hoppas det!