Så når du dina ekonomiska drömmar med Anyfin

Samarbete medAnyfin

Sverige har äntligen öppnar upp och alla corona-relaterade restriktioner har släppt. Hösten, som länge lurat runt hörnet, är officiellt här. Håller ni med om att det känns som början på en ny era? Känslan av en nystart. Jag känner mig både motiverad och inspirerad och har listat miljoner saker jag vill göra framöver. Dricka drinkar med vänner på stan, gå på konsert eller ta en weekend till Paris. Allt det där som gör att livet får lite extra glans.

I samma stund som jag listade allt jag vill göra i höst så insåg jag att plånboken inte riktigt är på min sida. Jag vill tacka ja till absolut allt just nu, men oavsett hur mycket jag vrider och vänder på det så sätter plånboken stopp. Men efter flera år med studentbudget har jag lärt mig att ordet budget behöver inte nödvändigtvis vara synonymt med tråkigt, återhållsamhet eller restriktiv ekonomi. Att få koll på sin vardagsekonomi och sparande betyder inte att vi behöver sluta unna oss, snarare tvärtom. Skillnaden är att vi kan unna oss med gott samvete.

I samarbete med Anyfin har vi tagit fram en ekonomi-guide. En guide som hjälper oss hålla koll på vår ekonomi och nå våra finansiella drömmar. Anyfin är en smart ekonomi-app som hjälper dig få ut mer av din ekonomi.

Ställ upp en tydlig budget

En tydlig budget är enligt mig A och O när det kommer till att ha koll på sin ekonomi och sitt sparande. Skriv ner vad du får in varje månad och ställ det emot dina fasta utgifter och vad du vanligtvis lägger på mat, nöjen, shopping osv. I Anyfin-appen kan du se hur mycket du spenderar per dag eller i veckan. Det kommer hjälpa dig att få en överblick av din ekonomi, och utifrån det kan du sedan ställa upp en budget och plan för vad du vill spendera dina pengar på i förhållande till vad du vill spara. Men glöm inte att tänka realistiskt när du sätter din budget. Även om vi lätt fantiserar om att spara 95 procent av det vi får in, så kan jag av erfarenhet nämna att det tyvärr inte är möjligt. Du kommer inte kunna spara varenda liten krona, så fördela din budget på ett realistisk sätt men våga ha höga mål och drömmar.

Appen Anyfin ger dig rätt verktyg som hjälper dig få en överblick på din ekonomi. Deras olika funktioner gör att du på ett enkelt sätt kan se över vilka kostnader du har varje månad och på så sätt kan planera din budget utefter det. Bland annat finns det en funktion i appen som heter Budget Bootcamp, där Anyfin tillsammans med psykologen Björn Hedensjö hjälper din plånbok komma i finansiell form under 28 dagar i form av tips och hacks. Appen innehåller också ett verktyg som de kallar Widgets som också är till för att få en överblick över din privatekonomi. Detta får ju sparande att faktiskt låta roligt, och framförallt enkelt.

Planera din ekonomi

Jag vet att det låter tråkigt, men det hjälper verkligen – planera din ekonomi och utgå från din budget. Har du middagsplaner eller en utgång planerad kommande helg? Eller börjar dina makeup-produkter att ta slut? Planera dina utgifter så du inte står där och behöver köpa allt samtidigt. Här har Anyfin en bra funktion där du kan se hur mycket du kan spendera per dag fram tills nästa lön kommer. Så att du helt enkelt får en bättre uppfattning av hur mycket pengar du har att röra dig med. Ett annat bra tips är också att lägga upp en plan för inköp av mat. Planera din inhandling och vad för måltider du ska laga i veckan så du slipper småhandla varje dag. Att småhandla är en riktig bov när det kommer till vardagsekonomin.

På tal om bovar – om det är något som drar iväg mer än vad vi är medvetna om så är det alla våra abonnemang. Jag signar ofta upp mig på abonnemang som jag behöver för stunden, som jag sedan glömmer bort. Att hålla koll på alla abonnemang kan nog de flesta hålla med om, är svårare än vad man tror. Här har Anyfin en sjukt bra funktion som hjälper användare få bättre koll på återkommande kostnader, där du också kan säga upp de du inte använder.

Anyfin

Handla medvetet

Du har säkert hört det förut, men jag säger det igen. Tänk igenom dina köp och handla medvetet! Här inne på FORNI har vi pratat på mycket om cirkulär shopping, vilket även det kommer hjälpa din vardagsekonomi. Shoppa kläder som du verkligen behöver och har nytta av. Ta hand om dina saker så att de håller och kan användas i flera säsonger. Genom att göra medvetna köp och tänka en extra igång innan du blippar ditt kort kommer du utveckla ditt sparande och ekonomiska tänk otroligt mycket.

Omedvetna och impulsiva köp kan lätt leda till att vi handlar på kredit, vilket i sin tur ofta slutar upp i höga räntor och avgifter. Att handla på kredit sätter käppar i hjulen för dina ekonomiska drömmar. Här har Anyfin värdefulla verktyg som hjälper dig ducka kreditköp. Bland annat har de en Kreditblock, som finns för dig som vill spärra dig själv från att välja kreditalternativ när du handlar online. Men om du redan sitter med befintliga delbetalningar, kreditkortsskulder eller privatlån, så har Anyfin också en funktion där du kan skicka in en ansökan om att få sänkt ränta, så att du får mer pengar över till annat. Som till exempel att betala av skulden snabbare!

Ha ett mål över ditt sparande

En grundförutsättning för ditt sparande tror jag är att ha tydliga mål och veta vad du sparar till. Fråga dig själv: Vad drömmer jag om och varför? Kanske är det en drömlägenheten, pension eller de där skorna du så länge gått och funderat över? Att ha en tydlig målbild för ditt sparande kommer att motivera dig. Tips är att ha olika konton, fonder eller aktier för olika sparanden och följa upp dem regelbundet.

Ju bättre koll du har på din ekonomi, desto lättare kommer det bli att spara och nå dina mål. Anyfin hjälper dig ta kontroll över dina utgifter vilket är en grund för ett framgångsrikt sparande.

Anyfin

Undvik onödiga utgifter

Egentligen känns det ju ganska självklart att det är förmånligt för din ekonomi att undvika onödiga utgifter, det säger sig självt. Många bäckar små är ett ordspråk som verkligen stämmer när det kommer till att nå dina ekonomiska drömmar. Ofta har vi en drös onödiga utgifter som vi glömmer bort. Jag är en självutnämnd expert på att unna mig och tycker aldrig den där aw:n eller en fika med en vän är en onödig utgift – men det gör att det finns andra utgifter jag kan undvika som för mig är onödigt. Som att köpa en kaffe påväg till kontoret, när jag faktiskt kan avvakta fem minuter och ta en kaffe på kontoret istället. Eller, herregud, undra hur mycket pengar man egentligen köpt tuggummi för? Här kan du också ta hjälp av Anyfin! I deras app kan du nämligen se dina mest frekventa köp, alltså på vilka ställen du spenderar mest pengar varje månad

Jag hoppas denna guide kan hjälpa dig nå dina finansiella drömmar, samt ditt tänk och förhållningssätt kring ekonomi. Är ni lika peppade som jag att få ordning på ekonomin i höst? Jag hoppas det! Ladda ner Anyfin här och få bättre koll på din ekonomi!

* Besparingen blir 1 783 kr om ett lån på 13 000 kr flyttas till Anyfin vid följande exempel: Rörliga räntan går från 18.88 % till 9.88 % och den administrativa avgiften från 19 kr till 0 kr. Den nya månadskostnaden blir då 599 kr med 24 månaders återbetalningstid, den effektiva räntan blir 10.34 % och det totala beloppet att återbetala 14 380 kr. Anyfin ger endast ut ett erbjudande om de kan förbättra din tidigare ränta. Anyfin kommer aldrig öka din totala lånekostnad genom att förlänga återbetalningstiden

*

Vill du läsa fler artiklar om ekonomi? Klicka här!