Intervju: Apollonia och Afrodite bakom podcasten Off Topic

Foto: Bernadetta Ide

Apollonia San Contreras och Afrodite Dastory driver podcasten Off Topic, en podd med fokus på karriär utan bullshit. Första säsongen kom ut i början på det här året och jag vet inte hur många gånger jag skrattat med tjejerna när de snackat om ämnen  och anekdoter man själv känner igen. Nu är säsong två igång och jag har träffat dem för att snacka lite podd, få deras bästa karriärtips och ta reda på om cheferna har reagerat på vad de berättar.

Apollonia, Afrodite – hej! Er podcast Off Topic drar snart igång igen för säsong 2! Men innan vi djupdyker – vilka är ni? Berätta!

Apollonia: Jag är 29 år gammal, bor i Malmö och älskar allt som har med kommunikation och relationer att göra! Jag jobbar på Hövding som Marketing Activation Manager där jag driver Hövdings kanaler och samarbeten, föreläser om sociala medier och sitter i Pink Programmings styrelse.

Afrodite: Jag är 29 år gammal, radioprofil från Malmö med ena foten i underhållningsbranschen och det andra i näringslivet. Har en bakgrund inom marketing där jag just nu frilansar inom marketing och affärsutveckling. Jag brukar beskrivas som en introvert som lärt sig föra sig i en extrovert värld.

Hur beskriver ni er podcast när ni träffar någon på stan?

Podden är en karriärskompis. Tänk dig en podcast som pratar öppet och ifrågasätter gamla sanningar, som till exempel 8-5-livet och fysisk närvaro på kontoret. Med en humoristisk touch och på skånska!

Hur kommer det sig att ni startade Off Topic? Var ni nervösa över att prova?

Vi kände att vi hade så mycket att prata om kring karriär som exempelvis att löneförhandla (varför tycker oftast kvinnor att det är jobbigt?!), hur säger man nej trots att saker är KUL och hur hanterar man en jobbig chef eller härskartekniker från gubbar? Till en början var vi nervösa över att bränna broar för att vi har en ofiltrerad jargong där vi öppet säger vad vi tycker och tänker – men som tur är har det ofiltrerade samtalet blivit just det som våra kära lyssnare uppskattar mest. 

Man älskar ju ofiltrerade samtal! Men det kräver att man litar på varandra, vad är er relation till varandra?

Apollonia: Vi är bästa vänner och har hängt med varandra sedan gymnasietiden, pluggat på universitet ihop och har alltid kunnat bolla karriärfrågor med varandra.

Afrodite: Alla har inte det bollplanket. Därför vill vi med podden vara den ärliga karriärkompisen man alltid kan bolla med.

Ni pratar väldigt öppet om hur er karriär känns och är – har era kollegor eller chefer någon gång reagerat? På vad i så fall?

Apollonia: För det mesta har vi fått positiv feedback från kollegor och chefer som lyssnar. Men självklart har vi fått reaktioner, inte minst på Millennial-avsnittet. Det finns många fördomar mot millennials som exempelvis att vi är otåliga och bortskämda. Vi fick ett mejl från en person som tyckte att vi borde lugna oss lite och förstå att saker tar tid. Vi tycker att man istället borde fråga sig ”har jag missförstått den här generationen” och hur kan vi dra dra nytta av millennials för att driva bolaget framåt – istället för att kategorisera oss i en box. Otåligheten kanske är en produkt av dagens snabba samhälle, något som vi millennials är bäst på att hantera.

Afrodite: Våra stories som vi väljer att dela i podden är våra personliga upplevelser. Och det är också det som gör podden, det är real life stories.

Vad är era största lärdomar under karriären – och hur har det hjälpt er sedan dess?

Afrodite: Min största lärdom är att jag behöver inte kunna allting. Jag behöver inte sitta på alla svar – och det är rätt befriande när man väl kommer till insikt.

Apollonia: Att ha integritet. Jag började min karriär med att säga JA till precis allt. Det är inte hållbart och än idag försöker jag intala mig själv att bara för det är kul behöver man inte hoppa på tåget.

 

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Off Topic (@offtopic.podcast)

Vad är 3 av era bästa karriärstips

1. Nätverka såväl externt som internt och glöm inte dina peers. Vikten av att nätverka framställs ofta som något du bör göra för att fördjupa kontakter utanför din ”vanliga” vardag. Men många missar fördelarna med att nätverka internt dvs med kollegor. Jag (Afrodite) har bakgrund från storbolag, något som ibland kan upplevas som svårt att navigera i. Därför har det för egen del varit värdefullt att bli tjenis med folket på business controlling-avdelningen (för de kunde hjälpa mig med riktigt bra excels) eller bli bästis med customer service som kunde ge mig inblick i vad konsumenterna vill ha. Också eftersom att många bolag tenderar att jobba allt mer cross funktionellt så lönar det sig att människor från olika avdelningarna VILL jobba med dig; då landar du de roliga (läs viktiga!) projekten.

2. Prata högt om vad du gör, har gjort och kommer att göra. Det är viktigt att synliggöra ens jobb och även påminna sina chefer och kollegor om det man gör. Vi har ofta fullt upp och behöver påminnas då och då. Kom ihåg att ingen kan läsa dina tankar så prata stolt och högt om dina spännande projekt på jobbet. Det är lite som att bygga ett varumärke, syns du inte finns du inte. Många har ofta uppfattningen om att det är ”fult” att prata om vad man gör högt och att hårt arbete lönar sig. Så kanske fallet funkar för vissa, men för de allra flesta av oss behöver vi ibland vara våra egna cheerleaders. Skäms inte för att berätta allt grymt du gör!

3. Lyft och uppskatta personer i din omgivning. Andras framgång påverkar inte din negativt. Ställ dig själv frågan ”hur bidrar jag till en bra stämning/bra arbetsplats på mitt jobb?”. Att uppskatta andras arbete, lyfta och pusha människor i din omgivning skapar förutsättningarna för att lyckas, för såväl hela teamet men också för den enskilda individen. Vi vet själva hur bra det kan kännas att få en extra push eller upplyftande kommentar och vad det kan göra för en.

Vad har ni för tips till den som funderar på att starta en podcast men inte vågar?

Fundera på varför du inte vågar och jobba med det. Oftast är det bara hjärnspöken och det vore otroligt synd om vi lät dessa sätta gränserna – för alla mål i livet. När du väl bestämt dig att sätta igång så är ett tips att hitta en bra nisch och sätta en content plan. Vad vill du prata om och vad kommer folk vilja lyssna på? Finns det något som saknas idag? Sen är det bara att köra!

Om en person bara ska lyssna på ett avsnitt av Off Topic – vilket avsnitt borde de lyssna på?

Apollonia: Helt klart avsnitt nummer två ”Inspirera va Hetsa” – vart går egentligen gränsen mellan att inspirera  eller att hetsa och varför är den så tunn? Den väcker fortfarande ett stort engagemang.

Afrodite: Vårt artonde avsnitt ”Du är inte ditt jobb” – titeln talar för sig själv om hur vi tenderar att identifierar oss med våra titlar och jobb. Vilket blir problematiskt i längden.

 

[su_divider top=”no” divider_color=”#efeeee” link_color=”#ffffff” size=”1″ margin=”0″]

 

Ni hittar podcasten på Spotify och där poddar finns! Lyssna på podcasten Off Topic säsong två här!