Allt jag vet nu: Sofia Kacim

Bild tagen av Clara Mortensen 

2014 startade Sofia Kacim tillsammans med Aleksandra Avli HER Global Network, ett globalt nätverk för kvinnor. De tror på att kvinnor som hjälper varandra är den bästa strategin för att ta sig framåt i karriären och livet. Genom HER för de samman kvinnor i olika åldrar, bakgrunder och mål för att skapa relation och öppna upp framtida möjligheter. Idag finns nätverket i 20 städer runt om i världen.

Sofia jobbar även som föreläsare, retorikexpert i tidningen Chef som är Nordens största ledarskapsmagasin samt sitter i juryn i tv-programmet Retorikmatchen, Sveriges största retoriktävling för barn.

Vi på FORNI älskar att träffa kvinnor som tar för sig och Sofia Kacim, 28, är helt klart en av dem. Här är allt Sofia vet nu:

Vad är en av de viktigaste lärdomarna du har lärt dig i ditt liv?

När jag får lika mycket energi från familj och relationer som jag ger i jobb och offentliga sammanhang mår jag bra. Så i grund och botten handlar det om balans. Tippar jag över mer på någon sida blir jag antingen extremt rastlös eller superstressad.

Vad är ditt bästa relationstips?

Prata prata prata, dejta(!) och ta aldrig varandra för givet.

Har du något råd till den som vill hitta en meningsfull karriär och lyckas i den?

Ta tid till att reflektera strukturerat själv. Vi är rätt bra på att sätta strategier/syften/vägar framåt i grupp men testa att ha en workshop med dig själv kring det området du vill få klarhet i. Då kan du lättare gå tillbaka till ditt syfte och ditt ”varför”. Var heller inte rädd för att be om hjälp tidigt, luncha med personer du tycker är spännande och skriv till företag du är intresserad av att veta mer från. Det värsta som kan hända är ett ”tack, men nej tack.
Instagram

Vad är ditt bästa tips för att leva hälsosamt?

Jag försöker leva utan beroenden. Då och då detoxar jag bort delar ur mitt liv som är jag känner att jag överkonsumerar, det kan vara allt från kaffe till sociala medier efter en viss tid på dygnet eller andra beteenden. Dels för att känna att jag har kontroll över min kropp, men också för att inte riskera att inte kunna var funktionell om jag inte har det jag vant mig vid.

Många tar med sig nya lärdomar under stressiga perioder. Om detta stämmer in på dig, vad har du lärt dig?

Att vara supersnäll mot mig själv. Ofta är vi själva våra största kritiker. Är jag inne i en tuff period är det minsta jag kan göra att vara snäll mot mig själv. Det kan handla om allt från att ställa in något utan att känna skuldkänslor till göra saker jag tycker om även om jag upplever att jag inte har tid. Jag försöker ge råd till mig själv som om jag vore en nära kompis.

Vad tror du att du vet idag om att leva ett lyckligt liv, som du inte visste när du var yngre?

Att mina relationer är avgörande för att jag ska må bra, och att sårbarhet är en styrka snarare än en svaghet som vi tidigare blivit matade med.

Vilket råd skulle du ge till någon om att bli äldre?

Njut av att vara ung! Ju äldre vi blir desto större och fler aspekter behöver vi förhålla oss till. Trist men också skönt. Jag har alltid blivit kallad lillgammal av mina föräldrar, alltid engagerat mig i olika organisationer, elevråd, politik och så vidare. När jag blickar tillbaka på ungdom kan jag ibland ångra att jag inte bytte ut en politik-helg mot en festival-helg i en skog. Jag får väl ta igen det när 40-årskrisen kommer ;).

*

Tryck här för att följa Sofia på Instagram!