Grundarna av ANYHERE om hur du startar eget vid sidan om arbetet

Hannah Molin och Lina Thunberg

ANYHERE är ett nystartat svenskt livsstilsvarumärke med fokus på ”All Day Sleepwear”. I februari lanseras den första kollektionen, AM Collection, som är inspirerad av de små och värdefulla stunderna i vardagen. Designen är modern och tidlös med rena snitt och sober färgsättning, på så sätt har de lyckats förädla de bekväma mysplaggen till något man vill bära dygnets alla timmar.
Bakom ANYHERE står grundarna Hannah Molin och Lina Thunberg. Vi träffade dem kort efter lanseringen och pratade om hur man startar en business vid sidan om heltidsjobbet samt hur man balanserar en vänskaps- och businessrelation.

Vilka är ni och hur lärde ni känna varandra?

Vi är två småstadstjejer som efter gymnasiet flyttade till Stockholm för att satsa på våra karriärer. Vi lärde känna varandra på Löwengrip Beauty då Hannah började som varumärkeschef och Lina som säljchef. Vi kände ganska tidigt att vi tyckte om att jobba tillsammans och trivdes i varandras sällskap. Men det var inte för våra likheter, utan snarare våra olikheter. Vi insåg att vi hade samma driv, passion och målsättningar – men helt olika idéer på hur vi skulle ta oss dit. Idag arbetar Hannah kvar som varumärkeschef på Löwengrip, medan Lina har gått vidare och arbetar nu som affärsutvecklare på Ingager.

Skulle ni säga att ni har både en vänskapsrelation och en businessrelation?

Vi började vår relation som en businessrelation i och med att vi arbetade på samma arbetsplats. På senare tid utvecklades den även till en fin vänskapsrelation. För oss var de viktigt att gå in i ett bolag med en professionell utgångspunkt för bolagets bästa, men när man bygger bolag blir de näst intill omöjligt att inte bli bra vänner på resan. Vi litar på varandra till 120%, vi träffas och hörs alla möjliga tider på dygnet. För oss har de bara varit en fördel att vi är så nära vänner då vi har en otrolig tillit till varandra, men vi är också väldigt duktiga på att balansera vår relation. Den är väldigt strukturerad vilket kanske kan låta lite stelt och stolpigt, men vi är noga med att dela in vår tid i jobb och vänskap när vi ses. Det viktigaste av allt är att vi lovat varandra att resan måste vara rolig!


The White Tea set

Hur föddes idén om ANYHERE?

Vi lever likt många andra väldigt intensiva och roliga liv. Av den anledningen uppskattar vi verkligen när man hittar ett lugn i vardagen som får oss att vara mer närvarande i nuet. Den känslan ville vi översätta till något fysiskt som man kan ta med sig, oavsett var du befinner dig. Den naturliga översättningen av denna känsla blev sleepwear som du med stolthet kan bära både morgon och kväll. Resan har tagit ett år från idé till lansering och vi har valt att stå på helt egna ben och inte ta in några investerare i bolaget.

Har det varit svårt att ta beslut tillsammans?

Nej! Det är väldigt okomplicerat för oss, men det beror också på vår set-up som vi gjorde upp innan vi startade igång på riktigt. Vi lyssnar alltid in varandras åsikter eftersom vi nio av tio fall tycker olika. Det gör att vi många gånger kan landa i ett tredje, mycket bättre, alternativ. Gör vi inte det har vi tydliga ansvarsområden där vi vet bestämt vem som har sista ordet i vissa frågor. Egentligen är vi väl ständigt i en oense dialog där vi tycker olika men i och med vår set-up blir det aldrig något problem utan snarare något vi kan skratta åt vid ett senare tillfälle senare.

Vem bär ANYHERE?

Alla som uppskattar det fina i vardagen, som är mån om sig själv och sin omgivning.

Tips till den som vill starta eget men inte riktigt vet hur?

Börja jobba! Det är så lätt att man fastnar i tankestadiet. Vi visste till exempel att vi ville driva bolag ihop men hade ingen självklar idé. Därför gjorde vi en tydlig plan och bokade in ett möte hemma hos Lina där vi besvarade 3 punkter.
1. Vad kan vi och vad kan vi inte.
2. Vilka branscher tycker vi är intressanta.
3. Vilka produkter skulle vi kunna stå bakom, förstå oss på, kunna använda själva och få andra att vilja använda.
Låt inte kunskap hindra dig. Börja jobba och lös utmaningarna längs vägen. Var nyfiken, ställ frågor och tro på dig själv!

Vad har varit det svåraste med att starta bolag vid sidan av jobbet?

Den ständiga utmaningen som vi tror de flesta upplever – prioritering av tid och energi.

Ingen av er har studerat vidare efter gymnasiet, tror ni att det har varit till er för- eller nackdel?

Vi får väl hoppas till vår fördel såklart! En viss naivitet är nog viktigt att ha för att våga starta eget. Eftersom vi inte har någon utbildning att förhålla oss till kastar vi oss rakt ut i verkligheten. Vi har ju gett oss in i 2 tuffa branscher, skönhet och mode, utan tidigare erfarenhet. Där många andra kanske slutar fortsatte vi, nyfikna och hungriga på att lära oss mer!


The Artsy Red set.

Vem inspirerar er?

Lina inspireras av Emily Weiss för att hon utvecklar ett helt nytt segment inom skönhetsbranschen och har ett nytt sätt att tänka på. Hannah å andra sidan har har aldrig kunnat svara en specifik person, men älskar att ständigt omringa sig av ny kunskap och inspiration. Därför har hon alltid inspirerats utav olika människor i hennes omgivning genom poddar och tidningar etc.

Finns det någonting ni hade gjort annorlunda om ni kunde gå tillbaka i tiden?

Nej! Oj vad ödmjuka vi låter, haha! Men vi är väldigt snälla och ödmjuka mot oss själva kopplat till misstag och utveckling.

Vad gör ni imorgon, om sex månader och om fem år?

Imorgon har vi en mini-workshop inplanerad för att gå igenom ett framtida stort samarbete. Om sex månader har vi lanserat vår andra kollektion och firar ett omsättningsmål på en halv miljon. Om fem år, har vi ingen aning! Vi är så nyfikna på framtiden men har knappt koll på vad som händer en månad framöver. Men vi har stora planer så följ gärna vår resa på @anyheresleepwear!

Kan ni dela med er av era bästa karriärtips?

Hitta något du brinner för och bara kör! Var nyfiken, dedikerad och gör din grej. Glöm inte att ha kul längst vägen!


The Mellow Champagne set

Plaggen finns tillgängliga på anyhere.se.