Bildkälla: Molly Sandéns Instagram
Den här artikeln publicerades ursprungligen den 11 november 2018, men känns lika aktuellt nu som då. Musiken vi pratar om i den här artikeln är förra årets topp-album Större. Håll utkik på Mollys Instagram för ny musik!
Jag behöver inte prata med Molly Sandén länge innan två saker blir uppenbara: hon är redo att dela med sig av allt och hon vill att fler människor ska ha koll på vad en insulinspruta egentligen gör. ”Om inte ens de runt omkring mig har koll – hur ska andra ha det?”, frågar hon när vi diskuterar okunskapen kring sjukdomen diabetes.
På samma sätt som hon har öppnat upp sig om sin sjukdom har hon även börjat berätta fler historier genom musiken.
Varför det blev på svenska
Jag träffar Molly precis innan hon ska iväg på sin första krogturné i Sverige. Hon berättar för mig att en krogturné är stökigare, har mindre lokaler och senare kvällar än en vanlig turné. ”Någonstans på vägen har kidsen som stått längst fram med sockervadd bytts ut mot ungdomar och ölen”. Det låter som att hon precis har beskrivit inriktningen av hennes nya musik.
När Mollys senaste album släpptes i våras fick de förväntade Top-40-pop-melodierna stiga åt sidan för något Större. Med sin nya musik är hon ärlig, öppen och sårbar – allt på svenska. ”Det blev oundvikligt att skriva på svenska, det kändes som en act när jag skrev på engelska. Man behövde hela tiden stanna upp och fråga hur något lät coolast”, berättar hon och jag håller med – texterna från Större följer varandra som ärliga dagbokskapitel någon glömt framme. Hon vill inte säga att hon har hittat rätt för det ”vet man fan inte” men känner att hon är på rätt spår.
Jag tänker på låten Sand när hon säger det, den som fick mig att säga precis samma sak första gången jag lyssnade på albumet – att hon har hittat rätt. Det gör tydligen hon också, för låten är den låt som har kommit till att betyda mest för henne. ”Sand är att vilja mycket, känna mycket men inte riktigt vet hur. Den sätter fingret på var jag har varit den senaste perioden”, berättar hon. Något som verkar stämma för många, Sand har legat stadigt som en av hennes mest populära låtar på Spotify någonsin.
Att få prata om vad man vill
Men med ärlig musik har det också kommit många frågor. När de två första singlarna släpptes blev människor nyfikna på vad som stod mellan raderna. ”Man förstår ju att jag inte har mått skitbra och jag behövt göra saker för att ta reda på vem jag är utan andras bekräftelse. Jag sökte bekräftelse i olika former och byggde upp en bild av mig själv men insåg att när jag var ensam så mådde jag inte bra”. Men Molly har valt att inte svara på frågorna eller att prata om sitt privatliv i sociala medier, det gör hon i musiken istället. Där får hon vara ärlig och kan skita i vad andra tänker. Det gäller även de runt omkring henne.
”Jag försöker att inte ta hänsyn till så många, det här är min vinkel, min story. Det är inte säkert att min partner eller de det handlar om uppfattar det på samma sätt men jag måste få vara ärlig. Man måste få prata om obekväma saker”, och hon behöver inte övertala mig. Det fina med känslor och upplevelser är att ingen kan någonsin säga att de är fel. De kan ändras, absolut – men de är dina. Och det är just känslorna Molly fokuserar på när hon skriver. ”Har jag känt såhär, har kanske någon annan det också. Det blir viktigare”.
Visa det här inlägget på Instagram
Mollys diabetes och Diabetesgalan
Något mer som är viktigt för Molly idag är diabetes. Hon själv insjuknande under en semester i Barcelona 2012. ”Jag vaknade mitt i natten av att jag var supertörstig, aldrig känt en sådan törst! Jag drack upp en hel 2 liters Pepsi Max och yoghurt. Fick i mig nästan 4 liter på några minuter.” Hon tillägger också turen i att det var just Pepsi Max, light-produkter har ingen påverkan på sockret. ”Jag började googla symptomen: törstig, gå på toaletten ofta – diabetes kom upp direkt och jag kände fan, okej”. Hon ville först inte säga något till sin kompis, ”ska jag ha diabetes hela mitt liv kan jag vänta tre dagar till” men när hon vaknade en morgon av att hon inte kunde se gick det inte längre att pausa. En sjukhusvistelse och 9 timmars väntan senare fick hon det bekräftat – diabetes Typ 1.
Diabetes kommer i två olika former, Typ 1 och Typ 2. Deras gemensamma nämnare är högt blodsocker. En person med Typ 1 behöver tillföra insulin för att hålla blodsockret nere då kroppen har slutat tillverka det. Vid Typ 2 producerar kroppen fortfarande insulinet men det finns ett insulinmotstånd som gör att det inte räcker till. Mollys typ är, idag, obotlig.
Hon hade svårt att förhålla sig till sin nya vardag det första året, med så många som har ögonen på en måste man väl vara en förebild?! ”Jag satte väldigt hårda krav på mig själv när jag fick beskedet. Redan första natten skrev jag en lista på hur jag vill uppfattas med min diabetes. Tyck inte synd om dig själv, ryck på axlarna, var positiv. Något jag insåg när jag pratade med Peter Jidhe var att jag hade satt griller i huvudet på mig själv.” Det psykiska var det jobbigaste. Molly har vuxit upp med att alltid vara den Duktiga Flickan™ och nu hade hon fått en sjukdom som krävde det för hennes överlevnad. ”Om man inte gör alla rätt hela tiden påverkar det hur jag mår och min livslängd. Jag orkar inte alltid vara duktig. Det var lite av ett nederlag”.
Men hon mår bättre idag när hon pratar om det. Jag märker att det har blivit en hjärtefråga för Molly, hon brinner för att andra ska förstå. Kanske är det därför hon verkar så taggad på att leda Diabetesgalan den 14 november tillsammans med Peter Jidhe. För andra året i rad kommer TV3 tilldela en kväll till alla de som är drabbade av diabetes – och de som behöver veta mer.
”Okunskapen kan bidra till att man förlorar ett liv! Det är få saker man måste veta som kan göra jättestor skillnad”. Här är det viktigaste om någon med diabetes får lågt blodsocker (vilket kallas att man får en känning):
- Alltid socker! Kan personen inte svälja, lägg honung eller liknande under tungan som kan tas upp av salivet. OBS, ge ej någon fast föda eller dryck om den ej kan svälja själv.
- Ring 112
- Ge personen aldrig en insulinspruta, då den sänker blodsockret ännu mer!
Insulinet är medicinen och giftet. ”Jag har hamnat i situationer när jag svimmat där folk har suttit med min spruta och tänkt att de hjälper mig – men det är raka motsatsen.”
Det är ingen lyxsjukdom
Diabetesgalan är inte bara viktig för att rädda liv, utan även för att skapa förståelse. Jag själv har en sambo med diabetes Typ 1 och ska jag vara ärlig var min kunskap i nivå med att en diabetiker bara behövde se till och äta Snickers lite då och då. Idag vet jag bättre. ”Fördomarna är väldigt jobbiga, det finns en skam runt sjukdomen. Det har också gjorts klantiga uttalanden av kända profiler som säger att diabetes är en lyxsjukdom. Jag vill inte att andra ska förminska sjukdomen på det sättet”, säger Molly.
Problemet med den här typen av ignorans är att de som är drabbade håller istället sig undan. Jag har fått höra både från Molly och min sambo att det tar tid att våga vara öppen med det. ”Det finns så många kids som inte vågar ta fram sina sprutor eller visa sina pumpar för att det fortfarande finns en skam på ett konstigt sätt och man pratar inte”. Den största uppmaningen Molly har till mig och alla som läser är att prata om det. Vare sig du har det själv, någon i din närhet eller du bara är nyfiken. ”För det kan verkligen rädda liv”.
Och det börjar med Diabetesgalan den 14e november klockan 20:00.
Vill du lära dig mer om diabetes? Tryck här!
Har du eller någon i din närhet som har diabetes? Här kan du hitta stöd och föreningar!