Så får du din drömpraktik

Bild: Karolina Grabowska via Pexels

Funderar du på att skaffa dig en praktikplats på egen hand? Eller ingår det i din kursplan? Oavsett så är det en otrolig möjlighet för din framtida karriär. En praktikplats är nämligen ett ultimat sätt för dig att kickstarta ditt arbetsliv och ta ditt första steg in i din drömbransch. En praktik ger dig chansen att lära dig oändligt med saker och kan ge dig ovärderliga erfarenheter. Det är också ett perfekt tillfälle att skaffa dig kontakter som kan komma att vara värdefulla under din karriär. För att inte tala om att just din praktikplats kan bli en avgörande merit när du i framtiden söker jobb. Det finns hundra fördelar med att göra en praktik men det är framförallt väldigt kul, om man hamnar rätt såklart. Min praktik på FORNI kunde inte ha varit mer rätt för mig, därför vill jag dela med mig av hur jag hamnade här och hur du kan hitta just din drömpraktik!

Innan du börjar söka

Innan du börjar skicka ut ansökningar hejvilt är mitt tips till dig att sätta dig ner och fundera på dina intressen, dina ambitioner och vilken typ av bransch du vill in i. Fundera även noga på vad du vill att din praktikplats ska ge dig. Nedan har jag listat några förslag på frågor jag tycker att du kan sätta dig ner och fundera på för att underlätta sökprocessen och reda ut vad du faktiskt är ute efter.

  • Vilket typ av företag ser jag mig själv på i framtiden? En start-up, ett mindre företag, inom offentliga sektorn eller något enormt bolag?
  • På vilken tjänst ser jag mig själv i framtiden? Definiera ditt mål!
  • Är det viktigt att det finns chans till anställning efter praktiken? Om inte, kan praktikplatsen vara värd ändå på grund av erfarenheterna du får med dig därifrån?

En annan viktigt aspekt att se över innan du börjar med dina ansökningar är att se över din ekonomi. Har du råd att göra en obetald praktik under en kort tid? Behöver praktiken vara deltid så att du kan jobba samtidigt? Eller är praktiklön ett krav? Är praktiken en del av din utbildning får du studiemedel från CSN. Det finns även stipendier att söka som kan hjälpa dig att finansiera din praktik. När du rett ut detta har du en ännu tydligare plan om vart du ska vända dig.

När du bockat av ovanstående steg kan du börja din research och se vilka företag som passar in på dina önskemål. Ett tips är att lista 10-20 företag där du vill praktisera. Lås inte fast dig vid endast ett företag.

Ditt ansökningsmaterial

För att kunna sätta igång med ansökningarna gäller det att du har ditt personliga material i ordning.

  • Har du ett uppdaterat cv? Finns det något som kan få ditt cv att sticka ut lite? Här kan du läsa om hur du skriver ett riktigt bra cv + en cv mall.
  • Skriv ett personligt brev, det är viktigt att din ansökan är anpassad för just den platsen du söker men den personliga delen om dig själv kan vara skönt att ha påbörjad.
  • Det kan hända att ett företag vill se dina betygsdokument, se till att ha dem i ordning.
  • Idag spanar många företag in dina sociala kanaler när de får in din ansökan. Är dina kanaler något du stolt kan visa upp för en arbetsgivare? Om inte, ändra på det! Har du ännu inte skapat dig en LinkedIn-profil så kan det vara en bra idé.

praktik

Let’s Go

Nu till det roliga, men som också kräver en hel del jobb. Vi återgår till din lista med företag, leta upp rätt kontaktperson till varje företag och börja beta av listan.

Utöver din önskelista kan det vara bra att se vad som redan finns serverat där ute. Vart börjar man leta? Först och främst, om din praktikperiod är något som ingår i din kursplan kan du oftast vända dig till skolan och se om de har några kontakter inom området du söker. Om praktiken är något du gör på egen hand eller om skolan inte kan erbjuda dig någon värdefull hjälp, använd dina kontakter! Familj, vänner, grannar, Facebook-vänner osv. Du vet aldrig vem som kan sitta på någon bra kontakt eller som faktiskt aktivt söker en praktikant. Se bara till att det är tydligt för alla du kontaktar vad det är du söker.

Idag använder sig många företag av LinkedIn för att hitta praktikanter, och där kan du enkelt och smidigt skicka in din ansökan direkt via dem. Ett annat tips är att följa företag på Instagram, ibland händer det att de lägger ut där att de letar personal. Det var på det sättet jag hittade till FORNI!

När du gör mailansökningar är det viktigt att du formulerar ett proffsigt och snyggt mejl. Håll dig kort och intressant. Fråga om de söker någon, om det skulle kunna bli aktuellt eller berätta varför dem behöver just dig. Det finns massor av bra tips på hur ett ansöknings-mail ska se ut, men här är ett bra exempel.

Tips!

Jag upprepar. När du skickar iväg flera ansökningar, se till att alla är anpassade till just det företaget. Berätta i mejlet eller i ditt personliga brev varför du vill jobba för just dem, en arbetsgivare märker direkt om du har gjort ett massutskick.

Om du inte har fått svar på ditt mejl inom 2-3 veckor så kan du skicka en påminnelse, en trevlig påminnelse! Det visar också att du verkligen är intresserad.

Får du ett nej? Det gör ingenting, och det ska du absolut inte ta personligt. Det är trots allt bara jobb. Fick du ett nej var det förmodligen inte meningen, ett annat drömjobb kan vara runt hörnet!

Välkommen på intervju!

Om företaget blev imponerad av din ansökan kommer de med största sannolikhet att kalla dig på en intervju. Det kan kännas väldigt nervöst, men så länge du dyker upp i tid och är väl förberedd. Det vill säga att du är redo att svara på de vanligaste frågorna och har koll på företaget, då kommer allt gå galant. Jag var döds-nervös när jag skulle träffa Linda för en intervju men det släppte redan efter de första minuterna. Det gör det oftast!

Viktigt att tänka på under intervjun 

  • Var uppmärksam på allt personen säger.
  • Var ärlig, om personen frågar dig hur erfaren du är av ett visst program till exempel är det ingen bra idé att överdriva dina kunskaper.
  • Fråga allt du undrar men fråga också för att visa att du är intresserad och påläst.
  • Var tydlig med vad du söker, vad du vill lära dig men också vad dina villkor är.

För att läsa mer om hur du bäst förbereder dig för en arbetsintervju, klicka här!

You’re hired!

Stort grattis till dig! Nu är det egentligen bara att tuta och köra. Ta vara och njut av tiden och satsa på att lära dig så mycket som möjligt. Min praktik på FORNI börjar närma sig sitt slut och jag lider av separationsångest. Det ska bli så tråkigt att lämna men jag är ändå tacksam över att jag känner så. Med det sagt, hoppas jag att du kommer att trivas lika bra på din praktik som jag har gjort.

Lycka till!