Så jobbar (eller pluggar) du effektivt hemma

Artikeln innehåller annonslänkar.

Foto: String

Riktiga kläder
Börja din dag på samma sätt som du hade gjort om du hade ett kontor att gå till. Ställ alarm, ta den där duschen, sätt på dig ordentliga kläder och kanske till och med sminka dig. Det är viktigt att göra det tydligt för hjärnan när man går in i jobb mode och när det är vila eftersom man befinner sig i samma miljö. Detta är såklart minst lika viktigt för att kunna slappna av på kvällarna som för att vara effektiv under sin arbetsdag.

Ording & reda
För att du ska kunna fokusera på arbetet och inte börja pilla med annat hemma är det A och O att ditt hem är städat när du börjar jobba. Dels är det distraherande för hjärnan när det ligger saker överallt, och dels är det väldigt enkelt att börja gå och plocka när någon arbetsuppgift känns jobbig. Försök städa undan kvällen innan så att du inte tar energin i början av dagen till att städa – sparar du den till arbetet kommer du garanterat vara mycket mer effektiv.

Listor
När du inte har en chef som står och vakar över dig är det lätt att göra dina uppgifter när som helst, och hur som helst. För att få struktur (och hinna klart med jobbet på kortare tid) är vårt bästa tips att alltid göra listor där du kan checka av. Gör tre stycken olika; vad som ska göras idag, vad som ska göras imorgon och vad som ska göras denna vecka. På så sätt jobbar du dig stegvis mot målet och ser efter varje strykning hur du närmar dig arbetsdagens slut. Det finns väldigt fina block med färdiga mallar på Lagerhaus som vi gärna använder, men det går självklart lika bra med ett vanligt anteckningsblock.

Pauser
Eftersom du inte har några bestämda raster måste du själv göra upp ett schema för dagen där du planerar in pauser. Här fungerar alla olika men vi tar gärna en kort paus varje eller varannan timme där vi gör något helt annat än sitter framför datorn. Ta ett varv runt huset, koka kaffe, gör några enkla yogaövningar eller lyssna på peppig musik. Ska man orka med åtta timmars effektivt arbete behövs det påfyllning med jämna mellanrum – se till att ta dig tid för det oavsett hur mycket du har att göra.

Dekorera ”kontoret”
Oavsett om du har ett eget rum hemma eller bara en specifik plats du arbetar på är det viktigt att anpassa den till ditt arbete. Skaffa bra förvaringslådor, använd pärmar, köp några fina pennor och dekorera med en blomma eller två. Det är minst lika viktigt att det är praktiskt som snyggt. Vi blir åtminstone mer motiverade av en fin arbetsmiljö! Här nedan är några av våra favoriter till kontoret:

Vägglampa | Korg | Fåtölj | Pappersställ | Tavla | Tidningsställ | To do list | Förvaringsask

 

Artiklar att lyssna på
TILLBAKA