Josefin Dahlberg om hur hon gick från mode till kristaller samt vikten av att våga i sin karriär

Bild: Josefin Dahlberg

Ålder: 30 år
Familj: Sambo Josef och hunden Moon
Titel: Influenser/Egenföretagare
Instagramkonto: @JosefinDahlberg.se
Favorit-kristall om du bara får välja en: Rosa Kalcit! (The Self Love Crystal)

Jag blev intervjuad av Josefin Dahlberg när hon jobbade på tidningen CHIC, kan det ha varit 2011? Vi sågs på Riche och jag berättade om min karriär över en kopp bryggkaffe. Nu sitter vi här, nästan tio (!) år senare, och jag intervjuar henne istället. Josefin Dahlberg är tjejen som startade karriären som modebloggerska men för ett tag sen sadlade om och började satsa på en mer spirituell bana istället. Idag driver hon kristall-shoppen Oh la moon, är utbildad yogalärare och håller i regelbundna kurser både i sin studio och online. Hon har släppt två böcker, en med kollegan Vanja Wikström och en som handlar om hennes tidigare alkoholmissbruk. Josefin Dahlberg är en person med många bollar i luften och mantrat “Dream big” har minst sagt tagit henne långt.

I den här intervjun frågar jag henne om hur man vågar satsa, vikten av self love och varför hon bytte mode mot kristaller. Min känsla när vi avslutade intervjun? Att ALLT är möjligt. Nu kör vi!

Eftersom vi känner varandra bra, så har jag ju stenkoll på din historia och din karriär. Men alla som läser kanske inte har följt din resa på samma sätt. Därför – kan du inte berätta om din karriär? Du startade din karriär i modebranschen – hur började allt?

Idag jobbar jag med mina sociala medier och min webbshop Oh la moon, men det har varit en lång resa fram till idag. Resan började 2010 när jag hoppade på Journalistik och Multimedia-programmet. På det första sommarlovet lyckades jag få ett eventjobb på tidningen Sofis Mode och lärde känna Sofi Fahrman (som då var en stor förebild för mig och drev tidningen). Det var mitt första steg in i modebranschen! Jag startade en modeblogg efter att Sofi sa att hon trodde det skulle gå bra, för det är såklart man lyssnar på din förebild. Jag gjorde många modeprojekt i skolan och la mitt fokus på just mode, sedan praktiserade jag på en modetidning och lyckades på det sättet få tag på inbjudningar till modeveckan i Stockholm. Jag väntade inte på att inbjudningarna skulle komma till mig, utan jag frågade efter dem. Jag var 23 år och hade inte tid att vänta – jag ville uppfylla min dröm som var att åka på New York Fashion Week precis som Sofi Fahrman och Elin Kling. Ett par år senare hade jag fått ett extrajobb på tidningen CHIC och året efter det tog jag över modesajten Modette. Allt gick väldigt fort och helt plötsligt stod jag på modeveckan i New York och var överlycklig!

Du säger att du inte väntade på inbjudningar till modeveckan utan du tog själv kontakt och frågade om du fick komma. Hur vågar man ta för sig utan att känna att man går på för mycket?

För mig handlar det om att känna av var gräsen går, du får inte blir för “jobbig” men att sitta och vänta på att allt ska komma till dig kan bara resultera i en sak och det är att du alltid kommer få vänta. Vi måste våga ta för oss och visa vilka vi är och vad vi kan! Lite osvenskt kanske men jag tror vi alla kan vinna på att våga lite mer!

Okej, så från mode tog du en svängom och landade i kristall-business – kanske inte den vanligaste branschen att jobba inom. Varför bytte du mode mot kristaller?

Jag jobbade på Modette i tre år innan jag kände att min själ drog mig åt ett annan håll. På min blogg hade jag börjar skriva mer om min personliga utveckling, om att jag blev nykter som 20-åring efter att ha haft alkoholproblem under hela min tonårsperiod. När jag skrev om dessa ämnen kände jag i hjärtat att jag brann för det och mode började kännas mer och mer avlägset. Till slut sa jag upp mig trots att mina chefer var beredda att betala i princip vad som helst i lön för att ha mig kvar men jag kunde inte stanna. Jag hade nya äventyr som väntade!

Jag jobbade då enbart med min blogg, min dåvarande podd Josefin & Vanja och min Instagram där jag delade mer och mer om mitt välmående. Och det har jag gjort de senaste fyra åren och på de åren har jag också börjat dela mer och mer om min spiritualitet som har smugit sig in i mitt liv. För två år sen åkte jag till L.A. och var på ett event hemma hos Anine Bing, där fanns en “Crystal Reader” och där och då blev jag kär i kristaller. Vi fick alla välja de kristaller vi drogs till då de hade något att säga oss och efter min session fick jag med mig mina kristaller i en rosa påse som jag bar med mig var jag än gick. Jag passade på att besöka så många spirituella butiker jag kunde under tiden jag var där och när jag kom hem igen ville jag köpa fler kristaller och insåg då att det inte alls fanns samma utbud här hemma. Då fick jag idén om att starta en egen webbshop och ett år senare öppnade jag Ohlamoon.se. Året innan jag öppnade åkte jag till Indien och blev yogalärare och det kändes som att fler och fler bitar föll på plats. Jag hade verkligen hamnat rätt!

Idag jobbar jag 50% med mina egna kanaler och 50% med mitt team på Oh la moon och jag ÄLSKAR DET! På ett år har vår webbshop vuxit SÅ snabbt och jag trodde aldrig att det skulle gå så fort. Innan jag startade upp shoppen visste jag inte alls om det fanns kunder för den typen av produkter men jag var så sugen på att testa något nytt så jag struntade i om det skulle gå bra eller inte, även om jag såklart trodde på min idé och våra produkter. Men det visade sig finnas fler – framförallt kvinnor – som saknade en spirituell shop här i Sverige.

Var kommer namnet ifrån?

Det finns ett café i Paris som heter Oh Bla Di som jag tycker är så gulligt och jag älskar deras namn. Så jag har liksom haft med mig det i minnet. När jag kom på att jag ville skapa ett eget varumärke började jag leka med olika ord. Jag gillade “oh la la” och hade precis köpt min hund Moon så efter några tankerundor kom det bara fram – Oh la moon.

 

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Josefin Dahlberg (@josefindahlberg.se)

Har du något tips till den som är sugen på att starta en annorlunda business men är rädd för att det inte kommer flyga?

TESTA! Har du en känsla och du själv verkligen tror på det du vill skapa – KÖR! I värsta fall har du lärt dig massor om en ny business som du garanterat kommer ha användning för i framtiden. Jag kör alltid på min känsla och har sällan någon strategi.

Har du någon gång känt att du är på fel väg i din karriär? I sådana fall – under vilka perioder och vad gjorde du då?

På slutet i modebranschen kände jag mig lost, vilsen och ville något annat men jag visste inte riktigt vad. Jag lyssnade på min magkänsla som sa att jag skulle testa att jobba enbart med mina sociala medier. Jag hade inte en krona sparad och det kändes läskigt att säga upp mig från en fast tjänst i modebranschen, tänk om jag skulle ångra mig? Men jag har alltid litat på min egen förmåga att lösa situationer och jag har ingen stolthet som sätter stop för mig. Om allt skulle skita sig visste jag att jag skulle kunna ta vilket jobb som helst för att betala hyran. Så jag körde!

Har du något ögonblick i din karriär som har varit game changing?

Det finns inget ögonblick som jag kan komma på men när jag tittar tillbaka på min resa kan jag se att de viktigaste jag har gjort är att våga. Att tro på mig själv och våga följa min dröm! Och det bästa med det är att när man vågar ta ett steg vågar man ofta ta ett till och ett till. Så det är bara att börja!

Jag gav bort ett gäng kristaller på en middag nyligen och alla ställde samma fråga, så nu ställer jag den till dig så får du förklara! Vad gör man med kristaller?

Haha, jag kan förstå det! Jag får den frågan varje dag. Man kan göra massor av olika saker med kristaller, ju längre du håller på med dem kommer du hitta nya sätt att använda dem på. Men det vanligaste sättet för mig och många av våra kunder är att man har dem nära sig för att bli påmind om dess egenskaper och känna sig stöttad. Till exempel om du har ett behov att öka din Self Love så köper du en Rosa Kalcit. Eller om du behöver hitta ett inre lugn och köper en Ametist så kan du bära med dig den eller ha den vid sängen för att varje dag känna energin och bli påmind om din intention. Alla kristaller står för olika saker och kan hjälpa oss på olika sätt. MEN jag tror inte bara att vi ska köpa en kristall och sen hoppas att den ska lösa alla våra problem utan jag tror på att aktivt använda din kristall genom att först rena den, sen programmera den med din energi och intention och sen bära med dig den. Det var viktigt för mig när jag startade Oh la moon att vi la lika mycket krut på content som på själva shoppen. Att skapa inlägg där vi guidar våra kunder och sprider den spirituella livsstilen – inte bara säljer produkter!

Om man ska börja med en kristall, vilken tycker du att man ska börja med?

Rosenkvarts! Det var min och många andras första kristall och den står för kärlek, både i relationer men också till dig själv och Self Love är alltid en bra och viktig grund.

Oh la moon har nyligen tagit över Chimis gamla butik på Södermalm. Jag tycker det är så galet inspirerande att du hela tiden utvecklar din verksamhet, den är liksom alltid i rullning! Blir du aldrig trött?

Jag älskar förändring och har alltid gjort! Tidigare jobbade jag väldigt mycket och höll på att gå in i väggen. Det blev ett wake up call för mig så idag jobbar jag sällan kväll eller helg men jag gillar fortfarande att ha nya saker på gång, det ligger i min natur. Jag har testat att “varva ner och göra en sak i taget bara för att man ska” men jag trivs bättre att göra flera saker samtidigt. För det mesta går det toppen men ibland kan det hända att alla mina bolag har deadlines på en och samma vecka och då kan det blir körigt, men med lite planering så löser det sig alltid. Jag är dock helt klar med att jobba för mycket, det slutade jag med för ett år sen och det är det bästa jag gjort!

 

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Josefin Dahlberg (@josefindahlberg.se)

Hur gör man för att hålla motivationen uppe?

När man följer sina drömmar är man motiverad! Det är mitt enkla svar. Men såklart måste jag göra vissa tråkiga saker också även om jag jobbar med min dröm – man får se det som att vissa saker måste man bara göra för att sen få göra det man tycker är kul. Det är att ge och ta och det gäller allt i livet!

Hur använder man affirmationer för att uppfylla sina drömmar?

Jag älskar att skapa affirmationer och har jobbat mycket med det! Det är perfekt att göra om du ska gå igenom en förändring, våga ta klivet och satsa på din dröm eller börja jobba med din self love. Du skapar en affirmation som matchar det du behöver hjälp med, som “I am powerful”, “I dare to follow my dream” eller “I love myself” – du kan såklart skriva på svenska men jag skriver av någon anledning alltid på engelska. Det “misstaget” man kan göra när man skapar sin affirmation är att man tar i för mycket, “I am the queen of fucking EVERYTHING!!!!!”, det är en affirmation som är ganska svår att leva upp till och då kan faktiskt vår affirmation får motsatt effekt, den får oss att känna oss otillräckliga istället för peppade. Så det viktiga är att man skapar en affirmation som ger positiva vibes och att du sen säger den för dig själv flera gånger om dagen. Du kanske har den som bakgrund på telefonen eller på en lapp på kylen. När vi upprepar något gång på gång under en längre tid så når det vårt undermedvetna och det är dit vi vill komma för mycket styrs därifrån. Om du inte redan jobbar med en affirmation – börja idag, det är fantastiskt!

Vad är nästa steg för Josefin Dahlberg och vad är nästa steg för Oh la moon?

För min del är det att jag snart kommer lansera ett par olika onlinekurser inom yoga och Self Love. Jag ser fram emot att nå ännu fler och kunna jobba med läsare från hela Sverige, eller världen, och tror dessa kurser kommer inspirera och hjälpa på ett superbra sätt! Och samma satsning har vi för Oh la moon där vi kommer erbjuda onlinekurser om kristaller och hur man göra olika ritualer. Och så kommer vi öppna vår butik! Jag är så peppad! Efter sommaren (och förhoppningsvis efter Corona-pandemin) öppnar vi upp dörrarna till världens finaste butik på Krukmakargatan 31 – välkomna!

Om du skulle ge ett värdefullt tips till någon som drömmer stort men inte vet hur drömmen ska bli verklighet, vad vill du säga då?

Börja med att titta inåt, lyssna till ditt hjärta, din intuition och magkänsla – vad säger den? Varför vill du göra det du drömmer om? När du vet eller när du tror att du vet är det bara att börja! Börja smått och ta sen steg efter steg. Våga fråga om hjälp om du inte vet hur du ska göra men lita på din egen förmåga, vi kan mer än vi först tror. Googla, läs på, var påhittig och kreativ. Bara för att en sak inte funkar betyder det inte att det är kört utan bara att du behöver testa en annan väg. Och det finns ingen perfekt dag att börja på utan då måste skapa den dagen själv och varför vänta med att börja följa ditt hjärta? Det här är det enda liv du har just nu och du är värd att göra det du drömmer om!

*
Vill du läsa fler Learn from the expert-intervjuer? Klicka här!