Learn from the Expert med Lavazzas kaffespecialist Ida

Samarbete medLavazza
Bild: Lisa Höök

[su_note note_color=”#ffffff” text_color=”#210000″]

Namn: Ida Strid
Ålder: 31
Familj: Fästman och dotter (Stina 1,5år)
Titel: Kaffespecialist och ambassadör
Instagramkonto: @lavazzasverige
Favorit-doft i hela världen: Svartvinbärsblad

[/su_note]

Jag har träffat Ida Strid som jobbar på kaffevarumärket Lavazza. För er som följer mig i mina kanaler har ni kanske sett att jag har samarbetat med Lavazza i flera års tid, och därmed kommit i kontakt med Ida under flertal jobbtillfällen. I somras frågade jag henne om hon inte ville vara med i vår Learn from the Expert-intervju där jag får fråga henne alla mina frågor om hennes spännande jobb! Hur många känner man som jobbar som kaffespecialister? Inte många. Ida har en passion för hennes jobb som gör mig otroligt inspirerad och min förhoppning är att hennes passion för hennes yrke ska inspirera er till att våga satsa på era drömjobb, vad de än må vara! Att hon sedan bjuder på en ordentlig kaffelektion i intervjun skadar ju inte heller. Nu ska jag gå och ta mig en stor kopp rykande färskt bryggkaffe medan du djupdyker ner i intervjun. Ha så mysigt!

Ida – du jobbar som kaffespecialist på Lavazza! Vad gör en sån?

Man kan säga att jag är expert på våra produkter. Jag utbildar i vårt kaffe, svarar på kluriga frågor och är med i härliga samarbeten där vi behöver ett ansikte på våra produkter. Jag är ansiktet utåt för Lavazza helt enkelt!

När började din kärlek till kaffe växa fram?

Jag är från Lappland och där är det kokkaffe som gäller. Kokkaffe är väl kanske inte det godaste jag vet och jag kände väl att det finns så mycket mer att utforska och lära sig om. Jag jobbade som barista under min gymnasietid och efter några svängar i andra branscher hamnade jag i kaffesvängen och hos Lavazza – där jag firar hela sju år i år! Då vet man att man trivs någonstans.

Du har jobbat lika länge på Lavazza som jag och min kille varit tillsammans! Men du, kan du berätta om ditt bästa kaffeminne?

Jag älskar att resa och testa kaffe runt om i världen. På Dominikanska Republiken fick jag och min fästman en guidad rundtur till en massa små kaffeplantage på fyrhjuling. Genom snåriga och guppiga vägar körde vi till gårdarna där kaffet serverades ur gamla, välanvända porslinskoppar. Det fanns så mycket stolthet och kärlek bakom det kaffe de producerade. Den upplevelsen glömmer jag aldrig.

 

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Lavazza Sverige (@lavazzasverige)

Lavazza är Italiens största kaffevarumärke. Hur skulle du säga att Lavazza-kaffe skiljer sig från andra kaffevarumärken?

Vi har en tydlig italiensk koppling som genomsyrar allt vi gör. Italien för mig står för design, en passionerad livsstil samt väldigt mycket tradition och historia. Det finns inga som är så måna om sitt rykte som italienarna!

På Lavazza är vi noga med att behålla vårt autentiska, italienska kaffe som man känner igen från en piazza i Turin. Men vi är också uppmärksamma på hur vår omvärld ser ut och de olika kaffekulturerna som finns i andra länder. Vi gör därför en otroligt bra grundprodukt; rostat kaffe, som därefter anpassas till världens alla kaffetrender och olika bryggtekniker.

Jag är ju halvitalienska och därmed uppvuxen med italienares kärlek till kaffe. Den är verkligen stor – och stolt! Varför är kaffe någon som vi människor känner så passionerat kring tror du? 

Mycket i våra liv kretsar kring en kopp kaffe; en morgonrutin, en arbetsintervju, en dejt, en fika med en vän, en avslutning på en middag. Det är ett sätt att umgås och en trygghet att ha sin kopp nära. Sen är det klart att det är lätt beroendeframkallande – och det gör ju att vi blir ännu mer måna om att det finns nära till hands. Det finns ju även de människor som inte gillar kaffe och de kommer inte ofta undan utan följdfrågan; varför gör du inte det? Det är snarare ett undantag att någon inte dricker kaffe!

Hur ska jag som amatör-barista tänka när jag köper och konsumerar kaffe i min vardag? Vilka är dina bästa tips för bryggkaffet, som jag antar att de flesta som läser den här intervjun konsumerar en hel del.

Mitt bästa tips är att lära sig lite mer om ursprungsländer och vad det är i kaffet man tycker om! Är man en fruktis? En sötis eller en rökis? Kaffets ursprungsländer avslöjar mycket om vad kaffet kommer att smaka. Gillar man fruktiga och syrliga toner är Kenya och Etiopien dina länder, är man en sötis är Centralamerika grejen, och gillar man rökiga och mustiga toner kan asiatiskt kaffe vara det man ska leta efter.

Mina bästa tips för att sen göra ett fantastiskt bryggkaffe hemma är att köpa hela bönor och en kvarn. Ett färskmalet kaffe är sån vardagslyx och det blir så mycket godare kaffe med mycket mer smak och arom! Sen ska man välja ett syreblekt filter som man blöter innan man doserar sitt kaffe. Dvs; lägg filtret i filterhållaren och spola igenom under kranen. Då får du bort eventuella papperspartiklar som kan ge smak till kaffet.

 

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Lavazza Sverige (@lavazzasverige)

Men gud vad smart, det har jag aldrig ens tänkt på trots att jag har en kvarn hemma. Hur blir man en kaffespecialist? Kan vem som helst bli det?

Ja, alla kan nog bli en kaffespecialist. Med en grundpassion och ett intresse för kaffe så har man så mycket man kan utforska! Se varje morgonkopp som din dagliga chans att upptäcka mer bland smaker och bryggtekniker. Endast din koffeinkänslighet är din begränsning!

Vilket Lavazza-kaffe är din personliga favorit?

Min absoluta favorit är ¡Tierra! BIO Organic. Det är ett fantastiskt kaffe med stort fokus på hållbarhet och ekologi. Bönorna kommer från utvalda plantage som vi handlar direkt ifrån, en så kallad ”Direct trade”. Smakerna går mot mandel, jasmin och honung. Sååå gott!

Om du bara fick dricka en kaffe för resten av ditt liv, vilken kaffe blir det då? Motivering tack! 

Jag skulle alla dagar i veckan välja ett kaffe bryggt med en metod som kallas Chemex. För det första är den kannan otroligt vacker, sen kommer det med ett filter som är finfibrigt och filtrerar bort beska oljor ur kaffet. Malningen behöver vara rätt grov. Smakerna blir rena, härliga och otroligt goda!

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Lavazza Sverige (@lavazzasverige)

Sist men inte minst – vad är det godaste att äta till kaffe? Vi råkar veta att du är duktig på att baka också, kan du dela med dig av ett recept som blir riktigt gott till kaffe?

Det är väl ingen överraskning att kaffe är väldigt gott till choklad, men vad många kanske inte vet är att apelsin är en smakkompis till kaffe. Testa att bara repa kaffekoppens kant med en klyfta apelsin, du kommer bli överraskad!

Man kan också baka med kaffe genom att ersätta eventuella vätskor med kaffe, eller tillsätta malet kaffe till de torra ingredienserna. T.ex. en banankaka där man ersätter mjölken med bryggkaffe eller kanelbullar där man ersätter kanelen i fyllningen med malet kaffe. Det finns så mycket goda sötsaker som passar till favoritkaffet!

*

Vill du läsa fler Learn from the expert-intervjuer? Klicka här!