Learn from the Expert med Mona M. Ali, grundare av modellagenturen Fiiri Agency

[su_note note_color=”#ffffff” text_color=”#210000″]
 Namn: Mona M. Ali
Ålder: 30 år
Titel: Grundare av modellagenturen Fiiri Agency
Instagram: @monamali
[/su_note]

Mona tog mig med storm när hon klev in som en färgglad virvelvind på mitt förra kontor för några månader sen. Hennes leende spred sig med värme över lokalen och jag blev förtrollad. Vem är denna karismatiska person? Kort därefter blev vi presenterade för varandra och allt eftersom veckorna gick såg jag något mer än en fantastisk stil. Jag såg en kvinna som jobbar extremt hårt, håller på att bygga upp eget bolag och aldrig ger sig. Ett socialt geni som vet var hon vill och vart hon ska.

Därför är jag så glad över att få en pratstund med henne och ha henne som gäst i Learn from the Expert. Mona M. Ali är nyinflyttad från London, driver modellagenturen Fiiri Agency och kämpar för mångfald i mode och skönhets-branschen. Det här är ett samtal om att festa med Paris Hilton, tvingas slitas från sina föräldrar som barn och att inte få jobb – så man helt enkelt startar sitt eget bolag.

Du och jag satt på samma kontorshotell under en period och en dag såg jag dig med Iman som jag driver Grounded Factory tillsammans med. Ni satt och drack kaffe, jag gick fram för att säga hej och berömde din outfit. Veckorna efter det såg jag dig sitta på olika platser i lokalerna, varje gång i en look som inspirerade mig om möjligt mer än den förgående. Jag kunde inte slita blicken från dig. Där och då blev jag officiellt din första stalker. Med det sagt – hej Mona och varmt välkommen till Learn from the Expert.

Hur mår du?

Jag mår bra! I just love när kvinnor lyfter varandra! Tack för det!

Berätta för oss vem du är och vad du gör om dagarna.

Jag heter Mona och jag har precis flyttat till Stockholm efter att ha bott på massa platser runt om i världen. Jag flyttade till Sverige från Somalien när jag var fyra år då jag kom hit som flykting med min moster. Mina föräldrar kunde inte flytta med så jag bodde med min moster i tio år innan vi återförenades igen. Jag har även bott i Norge och nu senast kommer jag från London där jag bodde i elva år!

Av alla ställen i världen – varför var det just London som skrek efter dig?

Det var egentligen inte något speciellt med London, men sen jag var sex år har jag alltid velat plugga design. Så när det var dags för mig att börja plugga så funderade jag på olika städer, jag ville inte flytta för långt ifrån min familj som jag precis hade återförenats med. New York var alldeles för långt, Paris kändes svårt eftersom jag inte kan franska, samma med Milano men London! Det är inte så långt och jag kan prata engelska, så det blev det helt enkelt.

Hur var det att återförenas med dina föräldrar efter tio år ifrån varandra?

Det är nästan som att bli adopterad och sen re-adopted. Men jag blev stark av det, min moster är en underbar kvinna och jag älskar alla mina kusiner som jag växte upp med. Min story är inte så jätteunik egentligen, det är massa människor som har det som jag har haft det. Det är massa barn som aldrig får träffa sina föräldrar, när man är flyktingar så slits man ifrån sina familjer – alla måste springa någonstans för att överleva, och så slits man itu. Barn splittras från sina föräldrar hela tiden idag med den flyktingsituation som finns i världen men det är inte många som känner till det.

Vad gjorde du under dina år i London?

Allt möjligt! Pluggade, jobbade osv. Jag har jobbat med allt ifrån lyxhotell till att vara värdinna. Jag träffade så mycket otroliga artister och designers under mina år i London. Jag har så många sjuka historier! Typ som den natten jag festade med Dave Chappelle och Paris Hilton, de hade någon fest efter hans show och vi hängde tills det blev morgon. Under mina sista år i London jobbade jag mot den skandinaviska sidan på Rewardstyle.

Efter elva år i London bestämde du dig för att flytta till Stockholm. Varför?

Jag fyllde 30 år, haha.

Var det den berömda 30-års krisen?

Kanske, haha! Jag hade gjort så mycket grejer men kände inte att jag hade något syfte. London är en tuff stad och jag ville leva lite enklare. Hänga med min familj och till slut kände jag att I just want to relaxe and enjoy life…

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av ☁︎ ? ? ? ? ? (@monamali_)

Intressant att du säger det, för när vi skulle boka upp den här intervjun hade du exakt två timmar ledigt för jobb kvar i mars (det här var första veckan i februari). Du verkar med andra ord göra ungefär allt utom att ta det lugnt. 

Ja alltså haha, det är som att jag tog energin från London till Stockholm. London är busy men jag inser också att det inte bara är London som är busy utan även jag själv. Det ligger i mig att vara sån. Jag flyttade hit för att jobba med kreatörer och diversity. Jag kände en person men thats it. Så jag började socialisera mig, gå på events och gick med i nätverket HON. Till slut startade jag min egna business eftersom jag inte kunde hitta något jobb.

Det är så jäkla coolt att höra det här!! Känslan av att inte få något jobb och därmed starta egen business. Hur gick du till väga? Vad tänkte du på när du bestämde dig att skippa jobbsökandet och starta bolag? Jag kan tänka mig att flera är nyfikna på det här då många, speciellt nu i pandemin, står utan anställning av olika anledningar.

Jag startade min modellagentur, Fiiri Agency, eftersom jag insåg att jag känner ingen kvinnlig svart entreprenör från Somalia där jag kommer ifrån. Och jag trodde nog inte att jag någonsin skulle kunna bli en sån själv, jag har inte haft någon förebild som har gått den vägen. Jag hade min gamla chef som var en svart, fantastisk kvinna som startade skönhetsbolag i London men där stannade det. När jag kom till Stockholm tyckte jag själv att jag hade ett ganska bra CV och utbildning men ändå fick jag inga jobb. Och jag märkte att människor i den här stan är bekväma och tycker om att anställa folk dom känner – men jag kände ju ingen. Jag pitchade min idé med min modellagentur för flera men ingen såg potentialen i den. Till slut kände jag att alright, då startar jag den själv. Jag visste ingenting om att starta business, jag visste inte ens vad Skatteverket var! Jag lärde mig allt från grunden. I mitt huvud la jag in att ”Jag ska starta eget företag” och sedan började jag bete mig som att jag hade mitt egna bolag.

Jag älskar det här med att visualisera! Att bestämma sig för att man ska någonstans och se sig själv på den platsen. 

Jag med. Jag hade inget jobb men lämnade lägenheten varje dag som att jag skulle iväg till mitt jobb. Jag lärde mig allt jag inte visste, frågade runt och bad folk om hjälp. Det är så viktigt att våga be om hjälp! Här i Stockholm är det så underbart för det är så många kvinnliga entreprenörer här som hjälper och stöttar varandra. Jag har aldrig varit med om så många kvinnliga start ups som i Stockholm. Mycket tack vare den energin har jag nog lyckats faktiskt.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av ☁︎ ? ? ? ? ? (@monamali_)

Berätta om Fiiri Agency!

Jag har alltid varit en del av den här branschen, men det jag kände när jag kom till Stockholm var att jag inte ville att några ska känna sig underrepresenterade. Jag ville själv inte känna så som jag kände när jag var liten – typ när jag var 16 år och inte kunde köpa smink för det fanns inget smink i min hudfärg. Det tror jag att många kan känna igen sig i. När jag kom tillbaka till Stockholm nu som 30-åring så kändes det oacceptabelt.

Jag började med att fråga vad olika varumärken behöver för att representera alla hos sig, sedan hittade jag modeller av alla hudfärger, kroppsstorlekar och könstillhörighet som bor och verkar i Skandinavien för att visa på alla dessa otroliga människor man kan jobba med i vår bransch. Jag vill ändra tanken på hur en Skandinavisk människa ser ut. Jag är norsk medborgare och pratar svenska men det är ingen som ”ser mig” som Skandinavisk.

Det känns som att din agentur fyller en extremt viktig funktion i Sverige.

Ja, jag försöker visa upp alla sorters kreatörer. Inte bara modeller utan allt ifrån make up-artister till fotografer. I Stockholm utgår man från de man känner och vi missar mångfalden – det försöker jag ändra på.

Har du någon händelse eller situation i din karriär som har varit game changing för dig?

Jag har en sak, jag hade en dag där jag inte hade någonting planerat vilket inte är så vanligt för mig som du har förstått. Jag stannar aldrig hemma! Men så ringde min moster som jag bodde med då och sa att hon hade glömt sin matlåda. Så jag gjorde i ordning mig för att ta mig till stan och när jag ändå hade tagit mig ut gick jag på en aw. På den aw:n träffade jag någon som gav mig en otrolig möjlighet som jag tyvärr inte kan berätta om än, men kommer kunna snart.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av ☁︎ ? ? ? ? ? (@monamali_)

Nu måste jag få dyka ner i din personliga stil!

Hur tänker du när det kommer till kläder och stil? Är din stil ett sätt för dig att uttrycka din personlighet eller bara något som är kul och som inte har något mer personlighet eller humör att göra?

Jag hade nog en del identitetskriser när jag var ung! Jag var en liten tjej med sjal och som blev mobbad i skolan. Vi hade inga pengar när jag var liten så jag fick left overs och sånt som fanns över för mig och det var inte det snyggaste. Så fort jag var gammal nog att klä mig själv började jag klä mig som jag vill, typ som Diana Ross. Jag älskar det extravaganta men vi var ganska fattiga när jag var liten så det fanns inte direkt utrymme för det. Jag hade en del konstiga tankar och drömde mig bort mot en annan era. Så nu när jag klär mig så skapar jag typ en era med smink, hår etc. Men det börjar alltid med håret för mig! Så jag skapar en look utifrån mitt hår. Så jag tycker inte att jag har en specifik stil utan gör typ som när jag stylar folk när jag klär mig själv.

Om du får drömma fritt om framtiden – hur ser framtiden ut för dig?

Jag vill verkligen jobba mer mot Afrika. Jag skulle vilja öppna en skola i Somalien som fokuserar på allt ifrån visual design till UX, så allt det som utvecklar den kreativa delen. Jag tror att om ett land kan utveckla produkter så kan landet växa och utvecklas. Så min stora dröm är att jobba med mer utbildning och kultur. Så allt jag gör hoppas jag ska ta mig dit en dag.

Om du vill läsa fler Learn from the Expert-intervjuer hittar du dom här!