Stjärnstylisten Sara Biderman om drömjobbet, karriären och allt slit däremellan

[su_note note_color=”#ffffff” text_color=”#210000″]

Ålder: 31
Familj: Sambon Danijel och 1,5-åriga dottern Bonnie, aka. BonBon!
Titel: Stylist
Instagramkonto: @sarabiderman
Klädesplagg du inte kan leva utan: Ett par riktigt välsittande, mid wash jeans med hög midja!

[/su_note]

Sara Biderman är namnet man först såg i samband med kändisar på röda mattan, och de var alltid lika oklanderligt klädda. Fem plus av alla magasin och snyggast på festen i varje sammanhang. Namnet Sara Biderman växte i takt med varje känd person som syntes i hennes looks, och så gjorde även personen bakom kläderna. Sara Biderman är inte längre (enbart!) namnet bakom, utan även personen som själv svassar fram på röda mattan med tiopoängs-look – gång på gång.

Hur blir man egentligen stylist, och hur tusan blir man i sin tur en av de mest framstående stylisterna i Sverige? Vad krävs det av en person för att lyckas bygga sig ett namn i en bransch som folk slåss för att få komma in i…  och hur är det att jobba med personer som David Hellenius och Nicki Amini? Och från en mamma till en annan – hur bollar man stylistyrket med en bebis på armen samtidigt? Det finns många nyfikna frågor att ställa en person som Sara Biderman. Tjejen som har Sveriges största leende – och garderob (om man får gissa).

Välkomna till ett samtal om ytligheter, viktigheter och drömmar.

När man googlar dig har nästan alla rubriker ordet ”Stjärnstylisten” i sig. Stjärnstylisten Sara Biderman, jag är så glad över att du vill vara med i den här intervjun och berätta om ditt jobb och din karriär för oss! Vi börjar från början. Hur ramlade du in på stylistyrket?

Men wow, vilket hedrande tillägg i sin titel. Det klingar fint haha. Det började med en kvällskurs som hette Helene Falks Stylistutbildning, som då var den första renodlade stylistutbildningen i Sverige. Helene själv jobbade som inredare och stylist så efter mycket slit och vilja lyckades jag bli erbjuden en tjänst som hennes assistent. Efter ungefär ett år började det trilla in egna jobb och på den vägen är det!

Vad har du jobbat med innan du började som stylist?

En salig blandning. Jag har varit anställd i min mammas företag som är verksamma inom hästbranschen, jobbat som mäklarassistent på Gran Canaria och varit servitris i Australien för att nämna några. Men jag har ”stylistat” i snart 10 år nu, så det är det jag har gjort majoriteten av min yrkesverksamma tid.

Hur visste du att det var just det här du ville hålla på med?

Under tonåren hade jag egentligen aldrig ett drömyrke eller klara mål, så jag testade mig fram mycket efter gymnasiet. Levde livet och gick på magkänslan. Stylistutbildningen var en sådan impulsgrej. Jag ville egentligen börja studera till inredningsarkitekt men tänkte att en kort kurs kunde vara en kul start. Ska jag vara helt ärlig så hade jag ingen aning om att programledare, politiker och artister hade folk som klär dem. Tänk att detta är innan Instagrams tid. Och jag kom dessutom från en småstad långt ifrån innerstadsbubblan. Så jag var i chock på första lektionen! Jag fattade absolut ingenting men bestämde mig för att bli bäst, där och då.

Jag älskar din målmedvetenhet och tror själv att den är en viktig faktor för att lyckas, vad man än vill lyckas med. Har du något tips till den som vill komma in i din bransch? Hur bygger man en kundkrets om man vill jobba som stylist på det sättet du gör?

Det finns egentligen bara två vägar att gå för att bli stylist:
1. Gå en Stylistutbildning och sedan söka jobb, eller…
2. Söka praktikplats eller assistenttjänst för att sedan jobba sig uppåt.

När det kommer till att bygga en kundkrets tror jag det är så enkelt som att folk måste tycka om att jobba med dig, på grund av dina egenskaper och personlighetsdrag. Något som har underlättat för mig är att jag har en extrem tillit till min egen känsla för stil. Jag är sällan orolig för vad folk ska tycka om mina jobb utan försöker alltid utgå ifrån vad jag själv tycker är snyggt. Det underlättar väldigt i det här yrket då man jobbar så nära människor. Profilerna känner sig trygga i det och kan istället fokusera på sin ”uppgift”. Sen är jag är riktig social kameleont, inte rutinstyrd för fem öre, en perfektionist ut i fingerspetsarna och en jäkel på att hålla hemligheter!

Egenskaper som uppskattas i de flesta yrken! Du stylar ju mycket offentliga personer, allt ifrån David Hellenius till Margaux Dietz och Renee Nyberg. Hur svårt är det att styla personer till skillnad från t.ex. modeplåtningar eller reklamkampanjer?

Det är väldigt mycket roligare (tycker jag!) men också väldigt mycket mer krävande. När man gör reklam, kampanjer eller modeplåtningar så har egentligen aldrig modellen något tyckande i vad hon eller han ska ha på sig. Då är det uppdragsgivaren och varumärket som man måste förhålla sig till. Men när man jobbar med profiler så är det ytterligare en part att ta hänsyn till, som ofta dessutom har ganska starka åsikter och tydliga visioner för hur de vill se ut. Och samtidigt vill man sätta sin egen prägel på det. Så det är ett jäkla jobb, haha! Och ibland långa övertalningsprocesser.

Men hur tänker du då, när du stylar en person snarare än en reklam eller reportage? Vilka knep finns det som man kan applicera själv som privatperson när man klär sig i sin vardag?

Jag försöker alltid utgå ifrån personlighet och kroppsform när jag stylar. Olika personer passar bra i olika saker. En smart grej är att försöka konkretisera sin stil för att den inte ska bli för spretig. Försök att beta ner vilken vibe du vill ha i 3 ord. Till exempel  ”bohemisk, romantisk och varm”, ”rockig, androgyn och minimalistisk” eller ”kvinnlig, färgglad och elegant”. Då får man en tydligare röd tråd och plaggen blir enklare att matcha med varandra. Mina personliga ledord för min stil är tidlös, edgeig och bekväm.

Bonus!
Här kommer lite övriga generella tips:

* Investera i en steamer. Skrynkliga kläder är aldrig kul.
* Glöm inte att underkläderna utgör 50% av helheten. Om underkläderna inte sitter bra så kommer inte kläderna heller att göra det. Rätt underkläder kan vidga dina klädmöjligheter något otroligt!
* Hoppa inte på alla trender. Välj ut de som tilltalar dig.
* Jobba med balanser. Om man bär en voluminös blus är det oftast snyggare med en smalare byxa eller kjol till.
* Klä dig utefter just din kropp! Vad gillar du på dig själv och vad vill du framhäva?
* Bygg en bra basgarderob. En vit skjorta, ett par mid washed jeans, en svart kostym osv. är plagg som funkar året om och dygnet runt.
* Ta hjälp av en skräddare, en sykunnig kompis eller ta en sykurs. Det är så många som begränsar sina valmöjligheter för att ”byxorna var för korta” eller liknande. En fåll ner och du kanske får dina drömbyxor. Tänk utanför boxen.
*Innan du handlar ett plagg till vardagsgarderoben, ställ dig frågorna ”kan jag styla denna på minst 3 olika sätt?” och ”kommer jag tycka om denna om 3 år ifrån nu?”. På så sätt bygger man en mer hållbar garderob.

Hur är din relation till trender?

Trender är kul! Jag skulle säga att jag älskar trender. Modet speglar samtiden på något vis och det är coolt. Dessutom blir jag stimulerad av förändring eftersom jag dagligen hanterar så mycket kläder och skulle tröttna annars. Men jag har en sådan pass distans till trender att jag inte ”hoppar på” alla. Jag väljer de som faller mig i smaken och njuter av att se resten på håll eller klä mina klienter i dem.

Har du någon situation i din karriär som var game changing för dig?

Det måste ändå vara när min gamla mentor Helen överlämnade Let’s Dance till enbart mig. Det var den första stora produktionen jag ansvarade helt själv över och efter det så bara ramlade jobben in.

Vad vill du säga till den som är nyfiken på att bli stylist, som du önskar att du själv hade fått höra när du började din egen karriärsresa?

Kör! Skicka det där mejlet, gå den där utbildningen eller sök det där jobbet. Vad är det värsta som kan hända? Och kom ihåg att vi alla måste börja någonstans. Att koka kaffe och rensa lådor kan faktiskt både vara kul och början på något större.

Förutom stylistyrket har du ett fantastiskt instagramkonto med många följare. Hur tänker du när du skapar eget material till dina egna kanaler kontra när du stylar andra människor för andra kanaler?

När det kommer till instagram så är jag mycket mer spretig tror jag. Jag har inte riktigt hittat min identitet där haha. Det är lite stylingjobb blandat med outfitbilder, ambassadörskap, bilder ifrån plåtningar och lite vardagsliv. Eftersom att instagram har varit mer av ett sidojobb för mig så har jag inte haft tillräckligt mycket tid att ägna åt den, som jag hade önskat. Dessutom är jag en person med mycket integritet, så jag blir lätt lite ängslig när det blir för privat. Men rent generellt så försöker jag att inspirera! Framförallt stilmässigt men också lite i livsstil. Planen är att fortsätta med det och blanda in mer utav min vardagsstil samt även så småningom göra rörligt material med stylingtips. Så håll utkik!

Var är stjärnstylisten Sara Biderman om 5 år?

Om jag drömmer fritt så är jag 2-barnmamma, bor i hus och haft gift mig med min Danijel. Karriärmässigt har jag ingen aning! Det känns spännande men läskigt. Jag önskar att jag såg det mer konkret framför mig men målet är att försöka klura ut det under 2021. Vem vet, jag kanske skolar om till astronaut?