4 tips till dig som vill jobba utomlands

Bildkällor: Pinterest

Jag märker ofta när jag pratar med vänner om arbetslivet att det är många som har en dröm om att få bo, men framförallt att få jobba utomlands. Att få känna på den internationella pulsen, få nya erfarenheter och att bygga sig ett unikt CV. Det är dock sällan man hör om folk som fullföljer sin dröm. Själv har jag de senaste åren jobbat på två olika danska varumärken, arbetat mellan Köpenhamn och London samt är för tillfället baserad i Paris. Självklart är det skillnad om man exempelvis som jag jobbar för ett danskt företag i Paris (istället för ett franskt) men konceptet med internationell arbetserfarenhet är fortfarande densamma. Här kommer mina tips till dig som går i tankar om en karriär utomlands:

Språket är viktigt

När du ska bestämma vart i världen du ska flytta så har som titeln lyder språket en stor betydelse för ditt arbete utomlands. Exempelvis är det väldigt svårt att få ett jobb i Frankrike (oavsett nivå) om du inte pratar franska. Medan en stad som London är mycket enklare att få jobb i då engelska är vad som efterfrågas. Sedan kan du anpassa ditt sökande efter den språknivå du anser dig ha. Samtidigt kan man se det som en chans att utveckla sig – kanske kan du baskunskaperna i spanska och vill prova söka ett butiksjobb i Madrid där du möjligtvis kan blanda spanskan med lite engelska?

Fundera ut vilket typ av arbete du vill ha

När man väl funderar på att röra sig utomlands behöver man noga undersöka sina nuvarande möjligheter och jobba sig framåt. Kan du exempelvis förflyttas utomlands med ditt nuvarande jobb? Eller har du någon vän utomlands som kan tipsa dig vidare till en arbetsgivare? Oftast är det enklare att leta efter ett jobb som är liknande det du tidigare gjort så att landet, språket och kulturskillnaden blir den stora förändringen i din flytt – inte arbetsuppgifterna.

Jag rekommenderar dig att sätta upp en mind-map så att du kan bena ut ett steg i taget, på så sätt blir din flytt mer genomtänkt och du undviker att hamna i en återvändsgränd.

jobba utomlands

Gör din lokala research

Förutom att lägga upp en plan för ditt kommande jobb så behöver du även tänka igenom för vart du ska bo, hur mycket sparade pengar du behöver ha sedan tidigare, om du behöver öppna ett bankkonto i landet och alla andra saker vi gärna skjuter på. Det finns många små detaljer som är viktiga att notera kring ditt arbete utomlands.

Grupper så som exempelvis ”Svenskar i Paris” eller ”LondonSvenskar” på Facebook (olika för varje stad) är mycket engagerade och hjälpsamma. I ”Svenskar i Paris” har jag hittat många av mina svar på allt ifrån jobb till boende eller vart man kan fixa en enkel sak som ett franskt mobilkort! Desto mer påläst du är, desto säkrare kommer du känna dig i din flytt!

Våga ta steget

Nu är det dags att ta dig ur din comfort zone – att inte våga är den vanligaste anledningen till att många i slutändan inte ger sig av för att arbeta utomlands. Jag tänker att man måste våga ta steget, leva för dagen och komma ihåg att det man ”lämnar hemma” (oftast) finns kvar när man vill komma tillbaka. Den känslan känner jag alltid när jag tänker på Sverige. Är du väldigt osäker på din flytt utomlands men ändå vill komma iväg så är det alltid bra att se till att ’backa upp’ sig själv hemma: kanske kan du börja en kortare period, och eventuellt hyra ut din lägenhet till någon? Spara lite pengar innan så att du känner dig trygg ekonomiskt, och bestäm en tidsperiod du ska vara borta. Ett annat sätt att våga är att övertala en kompis att åka iväg med dig!

Det var några få tips från mig… Självklart finns det många andra punkter jag vill rekommendera dig att ha koll på, men detta är starten om du frågar mig. I slutändan tror jag ändå inte att det är planeringen som får människor att röra sig utomlands – jag tror att det är drivet och nyfikenheten. Att våga ta steget ut i något nytt kan ge dig en unik karriär som du aldrig kommer att ångra, och som du sedan även kan ta med dig ”hem”. Man ska inte vara rädd för förändringar och vad som väntar runt hörnet! Och glöm inte, om det inte riktigt går som du tänkt dig… så finns ”trygga” Sverige alltid kvar!

*

Vill du läsa mer om karriär? Klicka här!