5 tips på hur du minskar julstressen

Bild: lovisabarkman

Vill du stressa mindre och njuta mer i jul? Här är fem tips på hur du kan minska julstressen och skapar en mer harmonisk jul.

Planera

Första tipset för att minska julstressen är faktiskt att planera. Fundera över just din struktur och förbered innan för att slippa sista minuten stressen. Det kommer att uppstå oförutsägbara händelser som gör att det blir lite stressigt hur man än bär sig åt. Men om du har satt rätt förutsättningar för dig själv och röjt undan allt som går i förhand är det mycket lättare att hantera de oförutsägbara händelserna.

Prioritera

Fundera över vad som är viktigt för dig just denna månaden. Vad prioriterar du? Kanske behöver du skippa ett träningspass för att få mer tid med vänner och familj, men så får det vara. Fokusera på det du prioriterar denna månaden, snarare än att försöka stressa runt att göra precis allting.

Skapa små stunder för dig själv

Hitta små stunder för dig själv även om vardagen ser annorlunda ut i den stundande julstressen. Kanske kan det vara en kort promenad för att få egentid, eller en liten stund för dig själv på morgonen för att starta dagen i din takt? Försök hitta några få minuter för att landa inåt och inte tappa bort dig själv i omgivningens stress.

Acceptera och sänk kraven

Öva på att acceptera och att släppa kraven. Försök också att sänka kraven både på dig själv och din omgivning. Öva på att se saker för vad det är istället för att försöka leva upp till några påhittade förväntningar.

Njut av stunden

Försök stanna upp och njut av stunden du är i. Något som kan vara betydligt enklare sagt än gjort. Några enkla tips för att komma närmare din känsla av närvaro kan dock vara att regelbundet stanna upp, andas, lägga bort skärmarna och reflektera över stunden du är i och vad du är tacksam över just nu.

 

Vill du lära dig mer och få mer tips på hur du kan leva mer närvarande i livet? Skriv upp dig på Coach by Lina, FORNI´s holistiska coach, nyhetsbrev här.