Såhär välkomnar du våren hemma

Bild: Emili Sindlev

Nu är våren verkligen runt hörnet och vi njuter av solstrålarna som når fram och värmer ansiktet. Att plocka fram en tunnare jacka, byta ut vinterskorna mot sneakers, få användning av solglasögonen och kunna sitta på uteservering utan att frysa är sådant vi längtat efter under vinterhalvåret. Man märker även ett stort skifte i humöret i hela samhället och plötsligt känns alla mycket gladare. Men det är egentligen inte så konstigt att vi skiner upp nu, när vi inte sett solen på flera månader. Vi har ju längtat så mycket efter den!

Eftersom vi fortfarande jobbar mer på hemmaplan än på våra kontor, är det såklart viktigt att trivas i sitt hem. Oavsett om du bor i en stor villa eller liten lägenhet är det hög tid att börja välkomna våren även hemma! Så här kommer 6 tips hur ditt hem går hand i hand med vårens vittring.

Blommor, vår i en vas

När jag tänker på ett vårigare hem tänker jag direkt på många vaser fyllda med blommor, det ger ett sådant välkomnande och ombonat intryck. Jag tänker speciellt på tulpaner i vackra färger. Andra blommor och växter som är i säsong och ger vårkänslor är körsbärskvistar, ranunkel och hortensia. Eller varför inte plantera påskliljor i kruka! Att inreda med stora gröna växter så som monstera och elefantöra har även blivit en stor inredningstrend för en lummigare känsla. De kan med fördel ställas på fönsterbräde, piedestal eller i en stor kruka på golvet.

Inred balkongen

Har du en balkong, altan eller uterum? Grattis, det blir ju verkligen som ett extrarum att få inreda och vara på under de varmare månaderna. Varesig det är en liten balkong där det enbart får plats stol och bord, eller en större altan med matplats och solstolar går det att dekorera med hög mysfaktor. Växter i krukor, som du antingen planterar själv eller köper färdiga, är ett bra exempel på att inreda balkongen. Kanske du till och med har plats för ett miniväxthus på balkongen där du kan odla färska örter och grönsaker. För en ombonad känsla, glöm inte mysig belysning i form av glödlampsslingor och ljuslyktor och var inte rädd för att använda dig av textilier på balkongen så som kuddar, filtar och mattor. Det gör direkt att balkongen blir en given plats att vistas på under soliga dagar eller ljumma kvällar!

Bild: Inredningsvis & Julia Berolzheimer

Ta tag i vårstädningen

Hur skönt är det inte att inleda säsongen med en riktig vårstädning? Det gör både hemmet rent och ger ro i själen. Det är härligt när ljuset får skina in genom fönstret, men det är också då man ser hur fönstren faktiskt behöver tvättas och hyllorna är i behov av en rejäl damtorkning. Så för en vårstädning, tänk nyckelord: djuprengöring!
Passa på att rensa ut det du inte använder längre och ge bort eller sälj, rensa även i kylskåp och skafferier för att bli av med produkter som passerat bäst före datumet. Putsa fönster så ljuset kommer in bättre, dammtorka alla ytor, tvätta dina textilier och gör en ordentlig städning av dina vitvaror – rengör på djupet. Det kommer ta sin tid, men vi kan garantera att det är en så skön känsla efteråt med ett helt nystädat och rent hem inför våren!

Välkomna vårgarderoben

När man ändå håller på att rensa med sin vårstädning kan det vara en bra idé att förvara alla varma vinterkläder på vinden och ge plats åt vårkläderna. Ta fram de tunnare jackorna, vårskor och klackarna, ljusa pastellfärgerna och sommarklänningarna. Bara det är ju verkligen att vinka adjö till vintern och välkomna våren! Passa även då på att se över vad du inte använder längre, vad du kan skänka bort eller sälja, för en fräsch nystart i garderoben. Själv kan jag knappt vänta på bara ben, öppna skor och ljusare färger! Ni har väl inte missat vårt inlägg om vårmode, det hittar ni här.

 

Förändra med detaljer

Något av det roligaste jag tycker när det kommer till inredning är alla små detaljer som gör ett hem, som också verkligen kan göra en förändring. Exempel på det kan vara nya textilier; att byta kuddfodral till naturnära färger och använda linnelakan i sovrummet. Byta ut dina posters mot ljusare motiv och att sätta vaser med blommor på alla bord. Att även ersätta vinterns tyngre aromer mot ljus och doftpinnar i lättare, blommiga dofter ger ett vårigare intryck. Det är små enkla sätt som verkligen ger ett lyft till ditt hem, utan att det behöver kosta speciellt mycket.
collage, vas, doftpinnar, dekoration

Doftpinnar / Vas / Kuddfodral / Poster

Laga fräscha recept

När temperaturen blir varmare blir åtminstone jag mer sugen på lite lättare mat. Hösten och vinterns mustiga grytor och varma soppor byts gärna ut mot sallader där grönsakerna är i säsong, fisk, vegetariska rätter och grillat för alla smaker. Vår redaktör Amanda delar med sig av många bra recept på sin blogg, och några jag vill tipsa lite extra om inför våren är denna lax, pizza med mozarella och sparris, och denna asiatiska sallad med tofu.

Bild: Amanda Jenninger