8 tips på hur du boostar din dagliga energi

@chanelmckinsie

Vi alla har perioder (läs: hela vinterhalvåret) där vi känner oss sega, har svårt att hålla oss alerta och kommer på oss själva med att fylla på kaffekoppen 2-3 gånger för ofta. Lyckligtvis finns det massor av hälsosamma åtgärder du kan göra för att minska trötthet och öka dina energinivåer. Faktum är att vi alla kan göra några små förändringar i vår dagliga rutin som avsevärt kommer påverka hur energiska vi känner oss och kommer dessutom ha positiva effekter på flera andra aspekter av hälsan. Det är aldrig fel att se över våra energidepåer och jag kan garantera att vi alla kommer hitta minst en eller två förbättringsområden.

Här kommer 8 tips på hur du kan boosta din dagliga energi!

Sömn

Sömn är en ytterst central komponent i människans välmående och är det som bidrar och påverkar vår allmänna hälsa mest. Sömnbrist är tyvärr något vi alla kommer lida av någon period i livet men det är viktigt att göra vad man kan för att förbättra sin sovrutin. Några grundläggande råd är se till att du får 8 timmars sömn per natt och få in en rutin för när du går upp och när du går och lägger dig. Detta hedrar de inre kroppsliga mekanismerna som reglerar sömnen och hjälper till att etablera hälsosamma vanor.

Andas

Något enkelt och grundläggande är också vår andning. De flesta av oss inser inte det, men normala sättet vi andas på är ofta genom väldigt grunda andetag. Påminn er själva att ta en kort paus några gånger om dagen och bli mer medvetna om er andning för att dra några långsamma, djupa, renande andetag. Resultatet kommer ha en stor inverkan på vår energi och klarhet. Den djupa andningen kommer ge en ström av syre till hjärnan som kan öka vårt humör, våra energinivåer och vår tankekraft.

Stretcha

Att få in ett par minuters stretching gärna i kombination med fokus på andning kommer också ge oss en ström av energi. Stretching kommer orsaka ökat blod- och näringsflöde i hela kroppen. Det kommer lämna oss med en uppfriskande känsla och våra energinivåer kommer att förnyas. Vi vet nog alla vid det här laget att träning och rörelse i allmänhet ger oss mer energi. Ingen av oss gillar av att känna oss stela och knakiga, gör istället vad du kan för att bli mer smidig och stärkande och samtidigt ge din kropp och hjärna en energiboost!

Promenera

Som vi var inne på med stretching är all form av rörelse ett enkelt och naturligt mirakelknep för ditt energiflöde. Precis som man tar mentalt pauser från dagliga händelser och rutiner genom att hoppa mellan möten, mailslingor och arbetsuppgifter är det minst lika viktigt att man även gör fysiskt bryt. Att gå en promenad när du är trött kan faktiskt vara en mer effektiv energikick än att ta en kopp kaffe. Att gå ökar nämligen syreflödet genom kroppen och kan även få dina nivåerna av kortisol, adrenalin och noradrenalin att öka. Dessa hormoner kommer i sin tur hjälpa till att höja energinivåerna. Här måste jag slå ett slag för walk-and-talk möten. Nästa gång du och din kollega ska ta veckomötet, föreslå att ni tar det till fots runt kvarteret med en kaffe i handen.

Använd koffein klokt

Koffein bör användas sparsamt och medvetet. Den stimulerande boost koffeinet ger i kombination med lockande reklam kring att skämma bort dig själv med antingen en varm kopp kaffe när det vankas kyligt väder eller en uppfriskande söt frappuccino i varmt väder är tillräckligt för att locka sinnena och koffeinbehovet hos många av oss. För att inte tala om vår konsumtion av diverse läskande drycker vi förtär dagligen, en cola till lunchen eller energidryck innan gympasset. Ni hör ju, det kan nog vara nyttigt oss alla att se över vårt dagliga koffeinintag. Börja med att sätta upp några regler för dig själv främst gällande kaffekopparna. Försök att begränsa till två koppar per dag. Tillexempel vet jag att många inte kompromissar med morgonkoppen eller efter-lunch-kaffen. Behåll då dessa två och byt ut resterande intag till andra typer koffein-booster. Här kommer några exempel:

  • Grönt te

Denna naturliga dryck är ett bra sätt att konsumera koffein. Det innehåller ungefär hälften av mängden koffein plus massor av antioxidanter som är bra för att lugna sinnet och minska ångest.

  • Matcha

Koffeinkicken man får av kaffe brukar börjar med en smäll och sluta i en krasch. Anledningen till detta är att kaffe orsakar toppar i adrenalin glukos -och insulinnivåerna dvs dem komponenter som styr blodsockret, konsekvenser kan i sin tur skapa stress och nervositet. Matcha däremot, gör inget av det. Istället skapar det en lugn vakenhet utan toppar och dalar, den kommer bara försiktigt krypande, håller nivån för att sedan avta. Här har ni ett recept på hur ni gör en smarrig matcha latte!

  • Mörk choklad 

Mörk choklad är en smarrig koffeinkälla, plus att det är ett dopamin producerande (nöjeskemikalie) livsmedel. Dessutom innehåller den antioxidanter och magnesium, så lite choklad kan vara en lyx med betydande hälsofördelar.

Planera dina mål

Ett av de bästa sätten att hålla energinivån uppe är att följa en hälsosam, balanserad kost fylld av olika sorters livsmedel. Tekniskt sett ger all mat energi till kroppen, men vissa livsmedel innehåller mer näringsämnen än andra som då kan hjälpa till att öka dina energinivåer och upprätthålla en balans genom hela dagen. Som sagt är mat en nödvändig kraftkälla, och ser man till att få i sig bra ämnen på ett naturligt sätt genom kost kommer det bli gynnsamt för flera nödvändiga energiboostande aspekter.

Här kommer några förslag på enkla livsmedel som är höga i protein, vitaminer, mineraler, fibrer samt olika typer av kolhydrater:

  • Banan

Bananer är en utmärkt källa till komplexa kolhydrater, bland annat kalium, vitamin B6, vitamin C. Alla dessa ämnen hjälper till att öka energinivåerna. Bananer är dessutom rika på fibrer, som smälts långsamt och släpper ut energi i blodomloppet i en jämn takt och bidrar till en hälsosam matsmältning och tarmhälsa.

  • Grekisk yoghurt

Grekisk yoghurt är fullproppad med protein och innehåller laktos, ett mjölksocker, som är lättsmält och används för energi. Grekisk yoghurt innehåller också vitamin B12, som hjälper mot trötthet.

  • Nötter 

Känner du dig trött? Ta en näve nötter. Nötter innehåller nämligen alla viktiga makronäringsämnen: protein, kolhydrater och fett. Det är ett enkelt mellanmål och är fyllt med hälsosamma näringsämnen som vitamin E, omega-3-fettsyror, fibrer och omättade fetter.

Ta itu med din stress

Att ta bort stress helt från ditt dagliga liv är verkligen inte realistiskt. Men att ta itu med dina stressnivåer med positiva coping-beteenden är avgörande för en långsiktig hälsa. Stress är dessutom förödande för din tarmhälsa. Ungefär 80 procent av vårt immunförsvar sitter i magen, det innebär att när vi utsätts för stress påverkas vår tarm och därmed blir vi mer sårbara för sjukdom. Bra eller dåligt är olika typer av stress en del av vardagen, men lär du dig hur du ska hantera din stress kommer det gynna din allmänna hälsa.

Här är några aktiviteter för hur du kan hantera din stress:
● Gå ut varje dag
● Ta en promenad
● Tränar
● Andningsövningar
● Samtalsterapi
● Ringa en vän
● Få tillräckligt med sömn

Tillskott

När det kommer till att boosta vår energi är det aldrig fel att lägga till näringsrika tillskott i vårt dagliga intag. Självklart är det viktigt att du synkar med din läkare för att säkerställa att kosttillskott passar för just din kropp. Med det sagt kommer här några  naturliga ämnen du kan överväga att lägga till i din kost.

  • D-Vitamin

Vi är nog många som känner igen oss att vår energinivå går ner markant under vinterhalvåret. Det är nämligen på brist på D-vitamin. Gör er själva en tjänst och börja ta er dagliga dos av D-vitamin.

  • B12

Ett annat tillskott som är gynnsamt för vår energinivå är B12, detta ämne hjälper kroppen att omvandla mat till bränsle, som används för att producera energi. B-vitaminer överlag hjälper kroppen för bibehålla frisk hud, hår, ögon och lever. Dessutom hjälper dem nervsystemet att fungera korrekt.

  • Järn

Kroppen behöver järn för att våra röda blodkroppar eka ha möjlighet att transporterar syre från dina lungor till organ och vävnader i hela kroppen. Brist på detta ämne gör att man känner sig trött och svag. För kvinnor är det mer vanligt att drabbas av järnbrist då mer än hälften av kroppens järn finns i blodet. Därför kan blodförlust genom kraftig menstruation påverka järnnivåerna. Här vill jag igen påminna er om att rådfråga med en läkare för att se om järntillskott är rätt för dig då det finns hälsorisker vid överdrivet järnintag.