Capsule vitrinskåp – här är tre vinkupor du inte klarar dig utan!

Bild: Kelly Wearstler

Har du funderat på att införskaffa fler än ett rödvins- och vitvinsglas har du troligtvis upptäckt att det finns väldigt många olika glas på marknaden! Det är såklart jätteroligt att det finns – men är det verkligen helt nödvändigt med 10 olika vinglas hemma? Det går faktiskt att dra ner på antalet utan att behöva tumma på upplevelsen av vinet. Jag ska inte sticka under stolen med att det kan vara en enorm skillnad att dricka ett vin ur olika kupor. Vinglas anpassat för specifika druvor finns ju trots allt av en anledning. Men för gemene man, som uppskattar att dricka gott vin utan att för den sakens skull vara en supernörd så kommer här en guide till ett slimmat vitrinskåp. Tänk Capsule vitrinskåp! 

På marknaden finns ett generöst utbud av olika glas. Det kanske inte är det lättaste men nu gäller det att tänka smart om du vill hålla dig till ett fåtal. Här får du lite hjälp på vägen och tips på 3 riktiga super-kupor som är extra mångsidiga! 

Riesling-kupan

Riesling-kupan är en must have. Den passar minst lika bra till andra vita krispiga och fruktiga viner, som till fruktiga röda viner och som om det inte vore tillräckligt passar den även för rosé. För den som verkligen vill begränsa antal glas kan den här kupan även användas till bubbel. 

Pinot Noir-kupan

Ytterligare ett superfiffigt glas som passar flera olika viner är Pinot Noir-kupan (eller röda Bourgogne-kupan). Förutom att såklart passa Pinot Noir från Bourgogne som handen i handsken passar den utmärkt för Pinot Noir från andra delar av världen. Dessutom funkar kupan finfint till Nebbiolo, ekad och lätt smörig Chardonnay och andra fylliga vita viner! 

Cabernet/Merlot

Slutligen, Cabernet/Merlot (eller Bourdeaux)-kupan passar, förutom de givna druvorna, andra fylliga rödviner såsom Brunello di Montalcino, Malbec, vin från Rhone-dalen, Rioja för att nämna några. 

Capsule vitrinskåp – skräddarsytt efter din smak och faktiska behov

Med dessa glas har vi bockat av Pinot Noir, Nebbiolo och fylliga vita viner med en kupa. Krispiga och fruktiga vita viner och fruktiga röda viner, samt rosé och bubbel med en kupa. Och kraftiga röda viner med en tredje! Utöver de här kuporna kanske du behöver komplettera med ytterligare något glas för att det ska passa dig, men med super-kuporna är du på god väg till ett Capsule vitrinskåp – skräddarsytt efter din smak och faktiska behov. 

*

Vill du läsa mer om vin på FORNI? Klicka här!