Crash course: 10 av de vanligaste termerna inom vin

Bild: Alva Sperle

Sommelierer och vinentusiaster världen över kan slänga sig med en hel del vintermer som kan vara helt obegripligt att förstå sig på. Man skulle till och med kunna dra det så långt och säga att det finns ett globalt vinspråk, där vinpratare förstår varandra utmärkt med hjälp av dessa vin-termer. Orden kan beskriva alltifrån vinets framställning till ursprung. Och med hjälp av gemensamma benämningar på aromer kan olika personer beskriva samma vin utifrån egna preferenser, men ändå vara överens om vinets karaktär.

Att det finns ett globalt vinspråk skulle man ju kunna vifta bort och tänka, vad har det med mig att göra? Men med ett växande vinintresse i vårt land blir det allt vanligare att stöta på knepiga vinord. Det smyger sig in på allt ifrån vinrecensioner till sommelierernas vinpresentation på restaurangen du besöker. Så varför inte gå igenom några, så att du nästa gång du får ett spexigt ord kastat i knät kan bolla tillbaka!

BATTONAGE

Innebär att man rör runt jästfällningen under vinproduktionen, för att få en krämigare textur och brödiga aromer.

BRUT (Extra Brut & Brut Nature)

Innebär att det mousserande vinet innehåller max 12 gram socker/L (gäller i EU). Benämningen började i Champagne men är idag ett använt uttryck runtom i vinvärlden. Står det Extra Brut innehåller det max 6 gram socker/L och står det Brut Nature är inget socker tillsatt före buteljering.

CUVÉE 

Kort och gott betyder det blandning på franska. Det kan till exempel vara en blandning av olika druvor, eller så kanske en del av vinet har lagrats i ekfat och en del i ståltank för att sedan blandas till ett färdigt vin.

CRU

Är ett franskt ord för en specifik växtplats. Det är oftast en vingård men kan också vara ett större område. Generellt är det en växtplats av högre kvalitet. På etiketten kan det även stå Premier Cru eller Grand Cru, där den sistnämnda är av högsta kvalitet. 

DOSAGE

Det är den sötman som tillsätts ett mousserande vin (som är gjort enligt den Traditionella metoden, också kallad Champagnemetoden) precis innan flaskan försluts. Det kan också kallas Liqueur d’expédition.

FÄLLNING

Det är en del av vinets mognadsprocess och innebär att färgämnen och garvsyror klumpar ihop sig med tiden och faller så småningom till flaskans botten. Det är helt ofarligt och smaklöst men brukar tas bort från vinet med hjälp av dekantering. 

MILLÉSIME

Betyder årgång på franska. Det kan även stå Vintage, som betyder samma sak. Båda orden kan hittas på champagneetiketter och innebär att det innehåller ett vin på druvor från en specifik årgång.

RIPASSO

Ett italienskt ord för en framställningsprocess som innebär att torkade druvor tillsätts ett klart vin för att ge mer smak och karaktär från de torkade druvorna och samtidigt ge sötma och högre alkohol till vinet. 

TERROIR

Ett populärt ord för vinentusiaster att slänga sig med. Ordet beskriver hur druvornas växtplats och allt i omgivningen (klimat, jordmån, druvsort mm) påverkar det färdiga vinet och ger det karaktär. 

VEILLES VIGNES

Betyder gamla vinrankor på franska. Äldre rankor ger generellt mindre skörd men med större smakkoncentration. 

*

Vill du läsa mer om vin? Tryck här