Dags för rosé? Bli proffs på olika stilar lagom till säsongen

Bild: Fanny Ekstrand

Det kanske du inte visste men rosé kan nämligen göras i en mängd olika varianter, av olika druvor och produceras världen över. Vissa ackompanjeras gärna av en bit mat medan andra lätt slinker ner som fördrink på ett somrigt mingel.

Framställning

Rosé görs allt som oftast på röda druvor men till skillnad från rödvin separeras musten tidigt från skalen, som ger vinet den röda färgen. I rödvinsproduktion vill man laka ur mer färg, tanniner och smak från skalen och kan låta det ligga med vinmusten i veckor medan i roséproduktion låter man musten i vissa fall bara rinna igenom skalen vid pressning eller ligga med skalkontakt i några timmar och högst några dygn.

Roséns olika skepnader

Bubbligt rosé

Icke att förglömma! Finns det egentligen något mer passande första glas i vårsolen? De  rosa bubblorna blir lite rödbärigare i aromerna än vitt mousserande vin och gör sig utmärkt som fördrink eller till fräscha tilltugg, som kanske också har ett bärigt inslag för att matcha vinets aromer.

Blekrosa rosé

Här vi har provensalsk rosé i täten, men många fler vinländer världen över har hakat på trenden. Det kan vara roligt att våga testa från olika ursprung, för olika länder använder sig av olika druvor som i sin tur ger olika karaktärer till vinet även om färgen är sig lik. Den här stilen är oftast torr och krispig med finstämda aromer från röda, friska bär och mineralitet.

Mörkare rosé i torr stil

Här bjuds det på mer smak, färg och lite mer strävhet än de ljusa vinerna. Det finns bland annat två områden i Frankrike som utmärker sig lite extra i den här stilen och det är Tavel och Bordeaux (i Bordeaux benämns det mörka rosévinet som Clairet). Vinet från Tavel gör sig utmärkt med några års lagring, likväl rosé från Rioja i Spanien.

Rosé med lite sötma

Dessa är fruktigare än den torra stilen, med mindre eller ingen strävhet och med en märkbar liten sötma. De görs över hela världen och är extra uppskattad bortom Europas gränser.

Trender

Genom åren har olika trender passerat roséviner där dagens trend har lyst starkast i flera år nu, nämligen den ljust rosa (gärna från Provence). Den kvarstår ännu på trendtoppen men vi har även fått upp ögonen för mörkare roséviner som bjuder på mer smak och struktur. En tydlig uppåtgående trend oavsett stil är kvalitativ rosé, där vi fokuserar på småskaligt hantverk och vin som är mer matorienterat än vad det varit tidigare.

Passar till

Ljusare rosé passar till lättare rätter såsom sallad nicoise, skaldjur eller nyfångad vit fisk med citron. Medan mörkare rosé passar bättre till mer smakrik mat som kanske fått  lite kärlek på grillen eller varför inte en saffransdoftande skaldjurspaella? Vin med liten sötma gör sig bäst med mat som också har lite sötma och är till exempel perfekt för barbeque med sin söta glaze. Ett bra tips att ha med sig är att vinets färg kan hjälpa till i matvalet!