En hälsning från Paris: Livet i lockdown no. 2


I Sverige är man orolig för att restauranger ska sluta servera alkohol klockan tio på kvällen – i Paris har vi varit instängda sedan några veckor tillbaka. Lockdown nummer två. En timme om dagen får man gå utanför sitt hem för att handla, träna eller göra nödvändiga sjukhusbesök. Hur är det egentligen att leva i en lockdown för andra gången? Här kommer en hälsning från Paris.

I Frankrike går man inte ut med rekommendationer utan det är tydliga restriktioner som gäller. Om man sedan tycker det är bra eller dåligt kan diskuteras, det har sina för- och nackdelar. Att vara ”instängd” 23 timmar om dygnet är en annorlunda känsla, men eftersom det är andra gången det händer på ett år så har man konstigt nog vant sig. Otroligt ändå hur människan anpassar sig efter situationen… Varje dag tittar jag ut genom mina franska balkongdörrar och frågar mig själv när detta ska vara över. Ingen vet, men vi hoppas väldigt snart säger jag till mig själv och andas in.

Livet i lockdown

Jag tror väldigt mycket på att anpassa sig till situationen och att se det positiva i allt. Denna ”nya vardag” i Paris har fått mig att uppskatta de små sakerna, som att ha fina blommor hemma. En bukett med vita rosor ger mig både lycka, hopp och tro på att situationen snart kommer att bli bättre. Att tända ett doftljus gör inte situationen värre. Har du provat de små sakerna för att göra din vardag mer positiv, trots den situation du befinner dig i?

Förutom att se det positiva i saker så tycker jag att man ska vara tacksam för det man har. I detta vykort från Paris så vill jag uttrycka tacksamhet för min fina Parisian-lägenhet, att solen skiner nästan varje dag och att ljuset i staden ler mot en på ett väldigt speciellt sätt. Som att en grå höstdag i lockdown lika gärna skulle ha kunnat vara en vårdag. När man går ut för att ta en promenad i ljuset så är gatorna tomma och när man väl ser människor håller alla avstånd samtidigt som de drar upp masken så högt upp över ansiktet som de bara kan. Det är ju förutom lockdown även tvång på mask och kontroll av bevis genom pappersintyg på din adress samt tidpunkten du lämnade ditt hem. Har du inte mask eller är inom en kilometer där du bor så får du en saftig böter.

Livet i lockdown

Trots att man är instängd i en fransk lockdown så finns det ingenting som ger så mycket energi till situationen som att njuta av den timmen man har utomhus. Denna utsikt ovan är vad jag möts av varje dag och det är bara en bråkdel av allt fint som jag passerar under min dagliga promenad. Paris är och kommer alltid att vara vackra Paris, oavsett situation. Säger jag till mig själv och ler.

Med det sagt, så tror jag det är viktigt att se alla livets situationer utifrån ett positivt perspektiv. Det kommer något bra med allting! Trots att jag inte bjuder på ett vykort från Paris som ni alla drömmer om, så får det förhoppningsvis er att se situationen i Sverige med positiva ögon och istället fortsätta längta efter en kommande weekend till Paris. Det är en jobbig period vi går igenom just nu, men så länge man inte är allvarligt drabbat av covid-19 på något vis så får man försöka komma ihåg att det finns värre saker i livet än en lockdown. Mina tankar och detta Paris vykort går till de som har det extra tufft därute.

Bisous, Tess i Paris

Livet i lockdown

Vill du läsa mer av Tess? Tryck här!