Filmer och serier att ha koll på i vinter

Bild: Unsplash

Vi går just nu inte bara igenom den mörkaste perioden på året vi går även igenom en pandemi. För många innebär det extra mycket tid hemma. Jag tror inte att jag är ensam om att mycket av den tiden går till TV:n, för även om det varit ett rent ut sagt kasst år så har 2020 levererat filmer och serier i topp-klass (tur det)!

Oavsett om du är själv, med en partner eller med vänner så kan det vara bland det bästa som finns att krypa ner i soffan framför en serie eller en film. Jag älskar när man har en film eller en serie som praktiskt taget är omöjlig att stänga av. Sedan finns det inget värre än när man väl sitter där i soffan och inte har en blekaste aning om vad man ska slå på, den frustrationen är inte att leka med. Därför har jag listat mina topp serier och filmer jag har sett i år som jag hoppas att även ni kan glädjas utav!

Serier

1. Björnstad

En serie som handlar om ett gäng tonåringar som spelar hockey lät i mina öron inte jätte lockande, men jag ångrar inte en sekund av den här serien. I den lilla och nästan bortglömda staden Björnstad kretsar allt kring hockey. Den före detta NHL-spelaren och legendaren Peter återvänder till sin hemstad tillsammans med sin fru och sina två barn för att träna juniorlaget. När laget börjar vinna och har möjlighet att ta hem riks-semifinalen så får pojkarna stor press på sig. Detta är bara början till de våldsamma handlingar som sedan utspelar sig som sätter hela byn i kaos. Björnstad är en uppslukande fullträff som tar upp många viktiga ämnen i dagens samhälle.

Finns att se på HBO!

2. Kärlek och Anarki

Netflix senaste satsning är Kärlek och Anarki och är även en av de serier som alla pratar om just nu. Kanske för att det är den bästa blandningen av drama och humor. Sofie har utåt sett det perfekta livet, barn, man, fint hus och ett jobb som konsult. Sofie får ett nytt uppdrag på ett bokförlag där hon träffar den yngre IT-teknikern Max. Dem inleder en ”lek” som går ut på att ge varandra utmaningar som bryter mot den sociala normen. Som lekar lätt kan göra så går den överstyr och får en del tuffa konsekvenser. Vad jag älskar med denna serie är att varje avsnitt är cirka 25 minuter och det är 8 avsnitt, vilket ger dig möjligheten att ta dig igenom hela serien på en söndag eftermiddag om du känner för det (det gjorde jag).

Finns att se på Netflix!

3. The Undoing

The Undoing är en av få serier som jag än så länge inte stött på någon som sagt att de inte tycker om den. Killar, tjejer, yngre och äldre har alla sagt att det är favoriten just nu. The Undoing handlar om det ”perfekta” paret Grace (Nicole Kidman) och Jonathan Fraser (Hugh Grant). De lever ett överklass-liv på Manhattan som innehåller pengar, galor, drama och lögner. En dag sker ett brutalt mord på en mamma i sonens klass som väcker många frågor i Grace och får henne att ifrågasätta hela sitt liv. En mystisk drama-serie som fångar ens intresse bara efter några minuter.

Finns att se på HBO!

4. Top Dog 

Jag måste säga att jag tycker att Top Dog är den allra bästa av alla svenska serier just nu. Serien utspelar sig både i den undre kriminella världen, i Södertälje men även på överklass Östermalm. Vi följer den drivna affärsjuristen Emily som handskas med en drös av problem både på det personliga planet och på sin arbetsplats. I och med ett försvinnande av en mäktig affärsman korsar hennes vägar med den just frisläppta Teddy. Han försöker så gott han kan leva ett icke kriminellt liv men hans tidigare relationer gör det svårt för honom. En nervkittlande serie som är svår att stänga av!

Finns att se på Cmore!

5. Grey’s Anatomy, Säsong 17

En riktigt klassiker som är en av få serier som har lyckats hänga med ett bra tag (sedan 2005)! Jag vill utnämna mig till Sveriges största Grey’s anatomy-fan (eller expert). Jag har kollat om serien fyra gånger, och jag tror att jag vet i princip allt som finns att veta om serien. Till er som säger att serien dog ut lite runt säsong 10 och därför gav upp, jag förstår vad ni menar men det är värt att fortsätta för sedan blir det bara bättre och bättre. I november hade säsong 17 (!) premiär och den är mer aktuell än någonsin, coronaviruset har nämligen nått Seattle Grey’s Hospital.

Just nu finns säsong 17 på Amazon Prime Video men resten av säsongerna hittar du på Cmore!

(Fun fact: Det tar 10 dagar, 20 timmar, och 9 minuter att sträckkolla alla 16 säsonger utan paus.)

Filmer

ORCA

En passande film i dagens tider med mycket igenkänning i är ORCA. Det är Josephine Bornebusch senaste projekt som hade premiär i november. Ännu än gång har hon både skrivit, regisserat och spelat huvudrollen. I frustration över corona-pandemin skrev hon filmen på endast tre veckor. För att sedan spela in hela filmen på 12 dagar. Tillsammans med ett litet team har man spelat in en skådespelare om dagen, agerat mot datorer och klippt ihop med motspelarens inspelning. Filmen handlar om social distansering och hur människan hanterar livets olika situationer när vi sitter isolerade. I huvudrollerna ser vi bland annat Johan Rehnborg, Alba August, Gustav Lindh och Marie Göranzon.

Finns att se på Viaplay!

Palm Springs

Är du sugen på en sån där film man skrattar högt åt? Palm Springs är komedi-filmen alla pratar om just nu. Den kom ut i år och har fått lysande recensioner, flera kritiker säger till och med att den är en av de bästa filmerna 2020. Palm Springs handlar om de två bröllopsgästerna Andy och Cristin som har fastnat i en tidsslinga där de utvecklar en charmig och spännande romans samtidigt som de lever samma dag om och om igen. Full-pott ifrån mig!

Finns att se på Hulu!

Casablanca

”Here’s looking at you ,kid” (ringer det en klocka?). Denna filmen är old school, men i min åsikt är dessa de bästa! Ibland lockar inte det nya och då finns det inget bättre än att färdas tillbaka i tiden. Därför vill jag påminna om den här diamanten. Rick (Humphrey Bogart) äger en populär nattklubb i Casablanca under kriget när franska Marocko var styrt av tyskar. En kväll upptäcker han att hans tidigare kärlek Ilsa (Ingrid Bergman) är i stan med sin man. Ett hett triangeldrama uppstår och vi får följa en gripande kärlekssaga. Vad som gör denna film så bra är inte bara handlingen utan känslan man får av musiken, kläderna, replikerna och platserna. Den toppar listan av Feel Good-filmer (vill säga att denna film är ett måste att se)

Finns att se på Viaplay!

Tenet

För dig som vill ta dig an något lite tuffare i action-kategorin men också något mer komplicerat så rekommenderar jag Tenet. Det är Christopher Nolans senaste film och en av de största satsningarna i Hollywood i år! Filmen handlar om en CIA-agent som ger sig ut på det livsfarliga uppdraget att förhindra ett tredje världskrig. Mer än så är svårt att förklara utan att avslöja för mycket, men i det här fallet är det inte handlingen som spelar roll utan filmen i sig är en upplevelse. Gillar du Bond-filmerna, Interstellar och Inception kommer du garanterat gilla Tenet. I huvudrollerna ser vi bland annat Robert Pattinson, John David Washington och Elizabeth Debicki.

Finns att se på SfAnytime!

Holidate 

När vi pratar om filmer i slutet av november måste en julfilm nämnas. I min åsikt är det sällan de nya julfilmer som kommer ut håller måttet, jag håller mig gärna till de klassiska (Love Actually, The Holiday, The Grinch etc.) men Holidate roade mig. Sloane (Emma Roberts) är trött på att vara singel under juletider och på att hennes släktingar aktivt försöker para ihop henne med olika män. Hon träffar australinaren Jackson (Luke Bracey) och de gör en överenskommelse. Han blir hennes ”Holidate” som får följa med på alla jul-tillställningar med släkten. Överenkommelsen hotas (såklart) av de äkta känslor som uppstår. En gullig romantiskt komedi för dig som vill se en nyare julfim!

Finns att se på Netflix!

Dokumentärer 

Helikopterrånet

Den 23e september 2009 utfördes ett rån mot GS4 värdedepå i Västberga. Idag vet vi fortfarande inte exakt hur det gick till, vem som utförde det, vem som låg bakom rånet och var pengarna är. I dokumentären får vi se hur utredare, vittnen och offren upplevde händelsen. En intressant och spännande historia om kanske de mest spektakulära rånet i Sverige.

Finns att se på SVT!

Catwalk 

Catwalk handlar om Emma vars dröm är att bli modell, för att uppnå drömmen tar hon hjälp av Glada hudik-teatern. Att bli modell när man har en funktionsnedsättning är idag inte världens enklaste sak men tillsammans gör dem en fantastisk resa. En viktigt och väldigt sevärd dokumentär för alla åldrar som jag tror att många människor behöver se.

Finns att se på Viaplay!

Estonia-fyndet som ändrar allt 

Har ni missat att kolla på dokumentärserien Estonia-fyndet som ändrar allt som kom ut i september i år kan jag varmt rekommendera att ni ser den. I den tragiska olyckan dog 852 personer. Efter 26 år avslöjar dokumentären nya fynd som ändrar allt om nordens allvarligast olycka på sjön. Regissören Henrik Evertsson vill ge de anhöriga fler svar och gå till botten om vad som egentligen hände natten den 28e september 1994.

Finns att se på Dplay!

Har du redan sett ovanstående förslag? Här kommer några fler favoriter!

Serier: 

  1. Big Little Lies
  2. Succession
  3. Queen’s Gambit
  4. Partisan
  5. Kalifat

Filmer: 

  1. Greenbook 
  2. Greta
  3. Andra sidan
  4. Contagion
  5. Kindness of Strangers

 

Vill du läsa mer om filmtips, klicka här!