Michaela: Gravid i vecka 40!!!

Gravid i vecka 40

Jag är gravid i vecka 40 och har 99,3% avklarat och 2 dagar kvar av graviditeten!!!

Min kropp:

Vikt: + 13 kilo

En sak jag inte visste om innan jag själv fick uppleva det var hur mycket kroppen förbereder sig inför förlossningen. Jag trodde någonstans att man gick runt och mådde ”som vanligt” sen som en blixt från klar himmel sattes förlossningsvärkarna igång. Det verkar förvisso som att det blir så för vissa, men jag trodde det var så för alla. Så är det INTE för mig. Jag märker tydligt hur kroppen närmar sig en fullgången graviditet. Jag har helt sjuka sammandragningar, på kvällarna kommer de i stort sett var femte minut, håller i sig i två minuter och gör ont. Dessutom trycker det neråt mellan benen och kroppen känns riktigt tung. Det är såklart lite jobbigt men mest är det spännande, att kroppen förbereder sig, för det betyder att snart smäller det!

Så har jag tagit hand om mig själv:

Jag försöker att aktivera mig lagom mycket, lyssna på kroppen och få så bra nätter som möjligt. Just nätterna och sömnen känns viktiga att få till så att jag inte är helt slutkörd när det är dags för förlossning. Jag försöker helt enkelt att hitta balansen mellan att njuta av min sommar men samtidigt förbereda mig inför det som komma skall. Tycker faktiskt jag lyckas ganska så bra!

Mitt mående:

Jag mår faktiskt ganska bra, framför allt rent psykiskt. Så länge jag känner att jag har kontroll över mina dagar och att det är jag som bestämmer vilket tempo jag ska hålla, så känns allt mysigt och harmoniskt.

Det är så roligt för jag har ju varit HELT säker på att han skulle komma söndag den 14:e juli, eller i alla fall att det skulle sätta igång den natten, så det var märkligt att komma fram till det datumet och sedan inse att det är en helt vanlig dag. Dels har jag varit säker på det datumet länge men jag blev ännu mer övertygad när vår barnmorska gissade på exakt samma datum (!). Då kändes det som att det var ett sign from the universe, haha. Chocken sen när man väl kommit till Dagen D och det är som vilken söndag som helst – utan bebis alltså. Nu känns varje dag som potentiell julafton, ganska spännande ändå.

Veckans craving:

Vaniljglass ♥ Jag får inte nog!

Herregud, det känns lite sorgligt att skriva den här graviditetens sista craving. Nu är det end of an era, min preggo-era! Jag kommer sakna mina cravings, som har varit allt ifrån leverpastej till skagenröra, carbonara, big macs och ostmackor.

På Baby Journey kan du läsa mer om att vara gravid i vecka 40!

Bebisen:

Nu är han drygt 51cm och väger ca 3,5 kg! Mer färdig än såhär blir han inte. Nu får han gärna komma ut så att han inte blir onödigt stor, jag ska ändå trycka ut honom ur min… ja, ni fattar. Annars rör han sig mycket i magen fortfarande, även fast det sägs att han sover 90% av tiden, så jag antar att han rör sig mycket i sömnen. Vi får se om han är likadan utanför magen!

*

Det här är min sista graviduppdatering! I vecka 16 skrev jag min första och nu skriver jag alltså min sista såhär i vecka 40. Det känns helt absurt att den här tiden är över och att vi avslutar det här kapitlet nu, tillsammans. Jag minns när vi la in i FORNI’s content-planering att jag skulle skriva dessa uppdateringar varje måndag – då kändes vecka 40 milslångt bort. Men nu är vi här.

Det har varit så mysigt att skriva dessa uppdateringar, dela mina tankar med er och få support genom varje vecka. Vissa veckor har varit riktigt tuffa och då har jag fått stöd genom era personliga erfarenheter som ni generöst har delat med er av. Ni har hjälpt mig att svara på frågor om graviditeten och så har jag älskat att helt fritt få dela med mig av just MIN resa på ett personligt plan.

Puss, vi ses på andra sidan – med bebis!