Min graviditet: Vecka 25

Gravidvecka 25

61,8% avklarat och 107 dagar kvar av graviditeten.

Min kropp:

Vikt: + 6 kilo

Min kropp reagerar mer och mer på stress för varje vecka in i graviditeten. Det är STOR skillnad på hur det känns rent fysiskt med stress nu jämfört med under den första trimestern, eller för bara några veckor sedan. Det stramar åt runt magen och jag tar det som ett tecken på att helt enkelt slow down när det kommer.

Så har jag tagit hand om mig själv:

Jag kör gravidanpassad yoga och megaformer varje vecka så jag tränar i stort sett som vanligt vilket varje vecka känns som det bästa jag kan göra för mig själv. Det är nästan roligare att träna som gravid än i vanliga fall. För när jag tränar nu är det för att VERKLIGEN ta hand om mig själv, det finns inte en gnutta “för att jag ska bli snygg/vältränad/måste” i mina tankar utan det handlar enbart om välmående = gör träningen mycket mer okomplicerad och rolig. Jag trodde aldrig att jag skulle vara en sån som tränar under graviditeten men nu inser jag att jag visst är en sån – och mår fantastiskt utav det!

Mitt mående:

Förra veckan var jag orolig för minskade fosterrörelser men på onsdagen var vi hos barnmorskan och allt såg superbra ut. När hon skulle lyssna på hjärtslagen sparkade han sin lilla fot mot hennes hand så fort hon la den på magen och då sa hon “men gud vad stark han är!”. Efter det har jag känt hur mycket rörelser som helst så nu känner jag mig lugn och tacksam igen. Helt sjukt vilken psykisk och fysisk berg och dalbana det är att vara gravid…

Annars så har jag tydligen järnbrist vilket förklarar senaste veckornas fysiska utmattning en del. Så nu äter jag extra järn och hoppas på ett mer stabilt järnvärde nästa gång jag ska till barnmorskan, vilket är i slutet på april.

Veckans craving:

Jag har ätit ananas varje kväll i en vecka, mmm så sött och svalt och ljuvligt!

Bebisen:

Nu är han 30cm lång och väger 790 (!) gram. Snart ett kilo! Herregud! Det känns som igår som gravidapparna sa att han var ett sesamfrö haha. Nu är han lika stor som en papaya. Hans hörsel och minne är ännu mer utvecklat än tidigare vilket gör att han kan komma ihåg musik eller röster. Hans händer är fullt utvecklade också, så att han till och med kan hålla för sina pyttesmå öron om han störs av för höga ljud – kanske det gulligaste jag hört i hela mitt liv… Han ligger tvärsöver magen med benen åt höger och huvudet åt vänster, så oftast känner jag sparkar på höger sida när jag vilar på kvällarna.